Piste de biciclisti pe carosabil sau pe trotuar? - Sondaj Ziare.com

Joi, 14 Martie 2013, ora 11:58
3011 citiri
Piste de biciclisti pe carosabil sau pe trotuar? - Sondaj Ziare.com
Foto: Facebook

Saptamana trecuta, oficiali ai Primariei Capitalei anuntau ca pistele de biciclisti vor fi trasate pe carosabil.

In aceasta luna ar fi trebuit sa inceapa trasarea marcajelor rutiere pe strazile Capitalei, urmand ca prima pista de biciclisti de pe carosabil sa fie trasata pe Splaiul Independentei.

Ion Dedu, directorul directiei Transporturi din Primaria Capitalei, a anuntat, zilele trecute, ca toate pistele de biciclisti vor fi retrasate pe carosabil.

Declaratia acestuia a fost confirmata de Carmen Dinca, purtator de cuvant al Administratiei Strazilor. La scurt timp insa, primarul Sorin Oprescu a aparut in fata camerelor de luat vederi si a spus ca nu face nicio pista pe drum.

"Nu am curajul sa le fac pe carosabil. Nu vreau sa stau sa numar mortii. Am sa repar si sa reconsider insa pistele de biciclisti care au in mijloc statii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul sa le cobor pe carosabil", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat ca, in oipinia sa, cetatenii nu sunt la nivelul de civilizatie rutiera pe care il au alte state europene, astfel incat soferii sa fie atenti sa nu loveasca biciclistii.

Balbaiala legata de trasarea pistelor pentru bicilisti a fost explicata, pentru Ziare.com de catre Carmen Dinca: "Daca primarul a spus ca vor ramane pe trotuar, vor ramane acolo. La Primaria Capitalei exista o comisie infiintata in urma cu cateva luni, din care fac parte specialisti ai Administratiei Strazilor Bucuresti, ai organizatiilor neguvernamentale care apara drepturile biciclistilor, politisti de la Brigada Rutiera, condusa de dl Dedu.

Nu Administratia Strazilor decide pe unde trec pistele de biciclisti. Inainte sa fac eu declaratia potrivit careia pistele de biciclisti vor fi mutate pe carosabil, dl Ioan Dedu anuntase primul acest lucru. Eu, care fac parte din comisia respectiva, am luat de buna declaratia dlui Dedu. Nu stiu daca seful comisiei a vorbit cu primarul Sorin Oprescu, inainte de a face aceasta declaratie".

Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Strazilor, reprezentantii RATB s-au opus si ei, in comisia respectiva, mutarii pistelor de biciclisti pe carosabil, pe motiv ca acestia ar ingreuna si mai mult circulatia.

"In cadrul comisiei, reprezentantii RATB au spus ca va fi foarte complicata retrasarea pistelor pe carosabil, avand in vedere ca si asa soferii Regiei se confrunta cu motociclistii si scuteristii care le pun probleme in trafic. Daca ar mai exista si biciclistii, probabil ca ar fi si mai rau", a spus Carmen Dinca.

Oprescu s-a razgandit - pistele de biciclete, inapoi pe trotuar: Nu vreau sa numar mortii

In aceasta saptamana, comisia din Primarie se va reuni din nou. "Saptamana aceasta urmeaza sa aiba loc o noua sedinta a Comisiei la care va fi dezbatuta, din nou, oportunitatea mutarii acestor piste de pe trotuar pe carosabil. Dar probabil ca decizia primarului va ramane definitiva", a adaugat Carmen Dinca.

La sfarsitul anului trecut, Politia Rutiera a declarat ilegale mai multe piste de biciclisti, dupa ce a constatat ca acestea nu pot fi folosite din cauza obstacolelor sau a bordurilor prea inalte.

"Politistii de la Brigada Rutiera au inchis mai multe piste ca fiind ilegale. De fapt, ei le-au inchis temporar, nu le-au inchis definitiv, lasand Administratia Strazilor sa rezolve problemele actuale, inclusiv mutarea traseelor acolo unde sunt statii RATB sau chioscuri de ziare. De asemenea, vor fi aduse la nivel pistele de pe trotuare cu carosabilul", a mai prezicat purtatorul de cuvant al Administratiei Strazilor.

Cand va incepe retrasarea pistelor pentru biciclisti? "Dupa votarea bugetului pe 2013, speram pana in luna aprilie".

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Sunteti de acord cu mutarea pistelor pentru biciclisti de pe trotuar pe carosabil?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#mutare piste biciclisti carosabil, #Administratia Strazilor piste biciclete , #Bucuresti