Poluarea din Bucuresti e la cote alarmante: Respiram un aer extrem de toxic mai mult de doua luni pe an

Miercuri, 14 August 2019, ora 13:21
7463 citiri
Poluarea din Bucuresti e la cote alarmante: Respiram un aer extrem de toxic mai mult de doua luni pe an

Romania a fost data in judecata de Comisia Europeana la Curtea de Justitie a UE pentru ca autoritatile nu au luat masuri necesare ca bucurestenii sa nu mai respire un aer toxic.

Potrivit Comisiei Europene, in 2016, in Bucuresti, valorile-limita zilnice au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile. Valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane in cazul poluarii cu PM10 e de 50ug/mc, cu conditia sa nu se depaseasca mai mult de 30 de zile intr-un an calendaristic.

Cum in Romania autoritatile nu publica date privind poluarea, cam acestea au fost cifrele la care ne-am raportat in ultimii ani. Pana acum, insa, cand Gabriela Firea a anuntat instituirea unei taxe auto in Bucuresti, pentru a reduce nivelul poluarii.

Puteti citi aici ce taxe propune Gabriela Firea pentru Bucuresti

Firea a adus in conferinta numerosi directori de agentii ale Primariei, imbracati toti in tricouri albe imprimate cu logoul noului program - "Oxigen pentru Bucuresti". Cand jurnalistii au inceput sa-i puna intrebari, am aflat insa ca nu stie clar nici care e acum nivelul poluarii si nici nu a fost facut vreun studiu de fezabilitate pentru a afla cu cat va scadea poluarea dupa instituirea taxei.

Firea a repetat de numeroase ori pe parcursul conferintei ca aceste masuri sunt imperativ necesare, avand in vedere gradul ridicat de poluare din Capitala. Jurnalistii au vrut sa afle insa cu cat este depasita cota de poluare in Bucuresti, ea nu a putut sa spuna si a pasat intrebarea directorului directiei de mediu, Simona Popa. Nici aceasta insa nu a putut da cifre exacte si cand jurnalistii au insistat cu intrebarile s-a aratat vizibil enervata: "Nu avem aceste informatii, Agentia pentru Protectia Mediului le are".

Cum situatia devenea tensionata intre director si jurnalisti, Firea a rugat-o sa sune ea la Agentia pentru Protectia Mediului sa afle.

Astfel am aflat ca in 2018 s-au inregistrat depasiri ale valorilor-limita zilnice la statiile de trafic Mihai Bravu si Militari, cu o crestere importanta la statia Mihai Bravu, unde in 2018 valorile au fost depasite 70 de zile, fata de 2017 cand aerul a fost toxic de respirat 57 de zile.

De la Agentia pentru Protectia Mediului s-a aflat si ingrijoratoarea valoare maxima atinsa. Nivelul a fost inregistrat la 1 februarie 2018 si a fost de 93 ug/mc.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...