Prea putine parcuri pentru caini in Capitala

Marti, 12 August 2008, ora 13:57
5939 citiri
Prea putine parcuri pentru caini in Capitala

Cu toate ca numarul de tarcuri pentru caini amenajate in parcurile bucurestene sunt in crestere, proprietarii de patrupede, precum si reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor considera ca tarcurile destinate exclusiv acestora sunt prea putine.

Proprietarii de patrupede, precum si asociatiile pentru protectia animalelor, se plang ca acestea lipsesc cu desavarsire in multe parcuri medii sau mari din Capitala, ca unele se desfiinteaza, in timp ce altele sunt foarte mici, scrie Evenimentul Zilei in pagina electronica.

Iubitorii de patrupede nu vor doar mai multe tarcuri pentru animalele lor, ci si ca acestea sa fie dotate cu spatii de joaca pentru caini si sa fie compartimentate, astfel incat cainii de talie mica sa nu interactioneze cu cei de talie mare.

Posesorii de animale cer sa se amenajeze cat mai multe astfel de tarcuri, pentru ca patrupedele lor sa nu mai faca murdarie pe spatiul public neamenajat, fapta pentru care pot primi amenda.

Prea putine tarcuri pentru caini

Desi in sectorul 1 sunt 17 parcuri, doar in patru din ele au fost amenajate tarcuri pentru caini: Regina Maria, Kisseleff si Bazilescu (doua tarcuri).

Daca sectorul 2 are in administratie 29 de parcuri, din care 17 beneficiaza de tarcuri pentru caini, sectorul sase sta chiar mai prost: dintr-un total de 12 parcuri, doar sase au spatii destinate plimbarii patrupedelor.

Cele mai mici tarcuri au 120 mp, in timp ce unul dintre cele doua tarcuri din Parcul Drumul Taberei este cel mai spatios, intinzandu-se pe o suprafata de 5.200 mp.

"Parcurile Pacii, Sala Palatului si Unirii sunt zone in care nu pot fi amenajate tarcuri pentru caini, intrucat parcurile sunt foarte mici sau centrale, unde astfel de locuri amenajate ar crea un disconfort pentru cetateni", au spus reprezentantii ALPAB.

Posesorii de animale trebuie sa se adreseze primariei

Reprezentantii primariilor de sector sfatuiesc cetatenii sa trimita solicitari in cazul in care isi doresc infiintarea de tarcuri pentru caini in parcurile din apropierea zonelor in care locuiesc.

Aceasta este singura modalitate prin care primarii pot depista nevoia amenajarii unui spatiu dedicat exclusiv animalelor de companie, in conditiile in care nicio asociatie neguvernamentala sau administratie publica nu cunoaste numarul real de caini cu stapan din Bucuresti.

De altfel, reprezentantii primariilor spun ca decizia amenajarii unor astfel de tarcuri se ia la cererea posesorilor de animale, precum si la sesizarea celor care au copii mici. Acestia se plang de faptul ca patrupedele murdaresc nisipul destinat jocului celor mici si ca, uneori, devin agresivi.

"Nu sunt destule parcuri pentru caini in Bucuresti. Ar trebui sa se amenajeze tarcuri de joaca pentru catei astfel incat acestia sa beneficieze de spatiu destul pentru a alerga", a declarat Marcela Lungu, presedinte al Asociatiei Cutu - Cutu.

"Orice spatiu e binevenit, cu conditia sa fie amenajat. Le recomand celor care au caini sa ia cu ei, cand ies in parc, cateva jucarii. O alergare de 5 - 10 minute pentru caini, chiar daca spatiul este mic, este ideal", a declarat, la randul lui, Gabriel Cocu, realizatorul emisiunii "Pe Zone".

In cazul in care nu strang murdaria pe care cainii o fac pe domeniul public, proprietarii risca amenzi de pana la 1.000 de lei, potrivit unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, adoptata pe 14 iulie 2005. Totodata, lasarea nesupravegheata pe spatiul public a cainilor adoptati sau a celor cu stapan se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.

Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță joi, 28 martie, că o bucată de aproximativ doi metri pătrați din tavanul unui supermarket s-a desprins și a lovit o...
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Poliţia din Argeş a aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercaţie au fost implicaţi un elev...
#caini, #tarcuri, #posesori, #parcuri, #Bucuresti, #Amenzi, #spatiu , #Bucuresti