Prescolarii romani prefera dulciurile in loc de legume, fructe si lactate

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 15:22
1894 citiri
Prescolarii romani prefera dulciurile in loc de legume, fructe si lactate

Peste 90% dintre copiii prescolari din Romania au carente alimentare de calciu, iar 45% dintre ei prefera dulciurile in loc de legume, fructe si lactate, potrivit rezultatelor unui studiu, prezentate, miercuri, de specialistii in nutritie.

Studiul Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copiii prescolari (MAMMI) mai arata ca peste 70% dintre copiii cu varste intre trei si sase ani mananca legume si fructe doar de doua-trei ori pe saptamana si doar 27% dintre ei consuma zilnic lapte si iaurt.

Calciul din alimentatia a noua copii din zece este sub aportul standard recomandat, de 800 de miligrame pe zi. De asemenea, situatia este critica si in cazul aportului de vitamina D: 99,7% dintre copii au deficiente de vitamina D. Vitamina D este esentiala in alimentatia unui copil, deoarece aceasta face posibila absorbtia calciului.

Potrivit parintilor subiectilor care au participat la studiu, motivul pentru care cei mici resping produsele lactate proaspete este, in primul rand, faptul ca "nu ii place copilului" (77%), urmat de acela ca "produsele lactate nu sunt sanatoase" (25%), ceea ce arata o lipsa de informare si ignoranta parintilor.

Informatiile privind obiceiurile alimentare ale copiilor arata ca 75% dintre acestia au cinci mese pe zi (100% iau masa de pranz si cina, 99% - micul dejun, 78% - o gustare in cursul diminetii). Desi numarul recomandat de mese pe zi este, in general, respectat, studiul arata ca, in weekend, copiii mananca mai mult decat in zilele de luni pana vineri.

Mai mult de jumatate dintre copii depasesc ratia calorica standard recomandata, de 1.800 de kilocalorii pe zi. Acestia au un aport alimentar hipercaloric, care explica rata tot mai mare de crestere a obezitatii in Romania.

Romania este pe locul trei in Europa in ceea ce priveste obezitatea la adulti si copii, potrivit dr. Bogdan Ioachim, specialist in nutritie.

Informatiile privind Romania sunt confirmate si de medicul Aurelia Cordeanu, de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, care spune ca peste 50% dintre copiii prescolari au o greutate dizarmonica, cu plus de kilograme, iar tendinta de supraponderabilitate si obezitate inregistreaza o crestere din ce in ce mai mare in tara noastra.

Specialistii care au contribuit la realizarea studiului recomanda parintilor sa includa zilnic in alimentatia copiilor fructe si legume proaspete, sa reconsidere locul produselor lactate in ratia zilnica si sa evite consumul de dulciuri si produse nesanatoase.

Studiul MAMMI a fost efectuat timp de aproape doi ani, pe un esantion de 394 de copii cu varste intre trei si sase ani, din mediul urban, inscrisi intr-o institutie de ingrijire (cresa, gradinita).

Studiul a fost realizat de compania Danone, sub indrumarea prof. dr. Andrei Achimas, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj si cu sprijinul Societatii Romane de Nutritie, al Societatii Romane de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Dr. Alfred Rusescu".

Pericolul nevăzut al alimentației occidentale asupra modului în care corpul nostru va mai digera fructele și legumele
Pericolul nevăzut al alimentației occidentale asupra modului în care corpul nostru va mai digera fructele și legumele
Alimentaţia occidentală duce o lipsă serioasă de fibre, iar acest lucru ar putea schimba în mod fundamental modul în care intestinele noastre digeră materia vegetală. Chiar dacă...
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
#prescolarii, #romani, #prefera, #dulciurile, #legume, #fructe , #Bucuresti