Presedintele Academiei: Indemnizatiile de la stat nu imbogatesc pe nimeni

Luni, 15 Martie 2010, ora 16:35
1402 citiri
Presedintele Academiei: Indemnizatiile de la stat nu imbogatesc pe nimeni

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a tinut sa dea luni replica initiativei Edu Cer care cerea Guvernului eliminarea finantarii de la buget pentru diversele academii autohtone.

"Sunt oameni care au idei si nu sunt foarte informati, iar daca se mai adauga si rautatea, rezulta propuneri de felul acesta", a declarat Haiduc, pentru Mediafax, vorbind despre dorinta Edu Cer.

Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare Edu Cer a solicitat duminica intr-o scrisoare deschisa Guvernului sa elimine din bugetul de stat sumele prevazute pentru indemnizatiile si salariile membrilor diverselor academii autohtone, chiar si pentru cei ai Academiei Romane.

Insa membrii Academiei Romane beneficiaza prin lege de indemnizatii, a tinut sa precizeze Haiduc. In plus, aceste sume "nu imbogatesc pe nimeni".

Edu Cer sustine ca "titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primesti bani de la stat, in conditiile in care tinerii debutanti in sistemul de invatamant si cercetare nu au slujbe", se arata in comunicatul asociatiei, semnat de presedintele Stefan Vlaston.

Edu Cer vrea sa lase academicienii fara salarii de la stat

In ceea ce priveste cazul Academiei Romane, Vlaston arata ca, in cazul in care se doreste rasplatirea membrilor acesteia, se poate face din fonduri proprii, avand in vedere ca "aceasta institutie este proprietara a 20 de terenuri de peste 5.800 de hectare, a unui imobil situat pe Calea Victoriei (in valoare de numai 493 lei!) sau a altuia, tot pe Calea Victoriei, evaluat la 13 lei!".

In privinta veniturilor proprii ale Academiei Romane, Haiduc a spus pentru Mediafax ca acestea sunt folosite "tot in scopurile Academiei". Astfel, in 2009, veniturile agricole ale institutiei au fost folosite pentru finantarea Premiilor Academiei, dar si pentru achizitionarea unei tipografii pentru Editura Academiei si pentru salariile angajatilor la tipografie.

Presedintele Academiei a subliniat ca sediul institutiei din Calea Victoriei nu aduce vreun profit, ci dimpotriva necesita cheltuieli, la fel ca muzeele din subordinea Academiei, care nu produc nimic, dar care trebuie intretinute.

Edu Cer mai vrea ca Executivul sa interzica imediat "cumularea salariilor din universitati cu cele din institute de cercetare, daca ambele sunt finantate de la bugetul de stat. E imoral sa interzici pensia cu salariul de la stat, daca lasi ca indivizi ahtiati de bani sa aiba doua salarii de la stat", potrivit comunicatului.

Referitor la aceasta solicitare, Haiduc a spus ca nu stie "de ce (Edu Cer - n.red.) se leaga tocmai de salariile profesorilor si cercetatorilor, in conditiile in care "in tara asta sunt atatia oameni care au cumul de functii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Haiduc Academie indemnizatii, #Edu Cer bani academicieni, #fonduri academie , #Bucuresti
Comentarii
C
Cronos
rank 3
daca tot "nu imbogatesc pe nimeni" de ce le mai iau???