Primaria Capitalei nu poate onora platile catre ELCEN

Duminica, 01 Februarie 2009, ora 13:14
1444 citiri
Primaria Capitalei nu poate onora platile catre ELCEN

Primaria Capitalei nu a putut plati in ianuarie, din cauza neadoptarii bugetului pe 2009, suma de 78,6 milioane lei catre ELCEN, care trebuia achitata ca parte din datoria RADET catre producatorul de energie termica.

Municipalitatea se angajase sa plateasca datoria esalonat, potrivit unui protocol incheiat de edili cu ELCEN. Din cauza intarzierilor la plata datoriei, edilii vor suporta penalitati de 0,1% pe zi din suma restanta, relateaza NewsIn.

Sursele citate mai spun ca este foarte posibil ca nici suma ce trebuie platita in februarie, respectiv 61,7 milioane de lei, sa nu poata fi platita, in conditiile in care bugetul local al Capitalei va fi adoptat dupa cel de stat.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat, pe 22 decembrie, protocolul dintre Primaria Capitalei, ELCEN si Ministerul Economiei si Finantelor prin care datoria istorica de 747 de milioane de lei a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) catre societatea de producere a energiei termice sa fie platita in decurs de trei ani.

Primaria s-a angajat sa plateasca 332,1 milioane lei anul acesta, 216,4 milioane in 2010 si 194,9 milioane lei in 2011, fiind alcatuit, pentru asta, un grafic de plata.

Pentru datoriile de 747 milioane lei, penalitatile au atins, anul trecut, suma de 858,68 milioane lei. Protocolul prevede ca pentru penalitati Ministerul Finantelor sa emita pana pe 31 martie o hotarare de "reglementare a lor".

Surse municipale spun, insa, ca reglementarea cu pricina nu va insemna stergerea penalitatilor in totalitate, deoarece exista hotarari judecatoresti definitive, care nu pot fi anulate de nicio hotarare de guvern.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat, in decembrie anul trecut, ca in 2009 va restructura RADET. "Daca s-ar continua cu plata penalitatilor, ar fi practic imposibil ca primaria sa mai poata subventiona o alta crestere a pretului energiei termice", a spus edilul-sef.

RADET avea, la sfarsitul anului trecut, pierderi cumulate de 750 milioane lei, datorii de un miliard de lei (din care 747 milioane catre ELCEN), penalitati de 858,68 milioane lei si creante de doar 273,64 milioane lei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#datorii Primaria Capitalei, #ELCEN datorii , #Bucuresti