Primaria Capitalei raspunde acuzatiilor ca taie bani de peste tot ca sa dea celor 22 de firme infiintate de Firea

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 19:33
7538 citiri
Primaria Capitalei raspunde acuzatiilor ca taie bani de peste tot ca sa dea celor 22 de firme infiintate de Firea
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primaria Capitalei a reactionat, miercuri dupa-amiaza, dupa ce a fost acuzata ca face o rectificare bugetara prin care se taie bani de la proiecte importante pentru a se da celor 22 de firme infiintate de ea.

"Asa cum s-a mai explicat public, in cadrul fiecarei sedinte de Consiliu General, care avea pe ordinea de zi proiecte care vizau bugetul sau rectificari bugetare ale Municipalitatii, PMB 'nu taie bani de la proiectele de infrastructura sau investitii', ci este vorba de o rectificare bugetara conform legislatiei in vigoare, care tine cont de etapizarea proiectelor in curs.

Nu este in niciun caz vorba de taieri in sensul diminuarii creditelor de angajament multianuale, ceea ce ar putea pune sub semnul intrebarii finalizarea unui proiect, ci doar redirectionarea creditelor bugetare din 2017, respectiv a sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite pana la sfarsitul acestui an", a transmis PMB intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii primariei spun ca la o serie de obiective de investitii, aflate in faza incipienta, studiile de fezabilitate si proiectele tehnice vor fi intocmite de catre Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti S.A., intrucat cu toata intarzierea generata de procedura de infiintare a companiei, termenele de finalizare vor fi scurtate substantial.

Acestia au precizat ca toate societatile trebuie sa devina functionale inainte de a incepe sa presteze servicii sau sa execute lucrari, si de aceea acuzatiile referitoare la capitalizarea acestora sunt nefondate si au la baza interese strict politice.

"Salarizarea la nivelul intregului Holding Municipal se face in conformitate cu Art. 37 din OUG 109/2011, in functie de domeniul de activitate si in marjele comunicate de Institutul National de Statistica la nivel national. Pentru exemplificare, salariile directorilor societatilor din Holdingul Municipal sunt cuprinse intre 8.000 si 14.000 lei, in timp ce in Primaria Capitalei salariile persoanelor cu functii de conducere sunt cuprinse intre 11.000 lei (director general adjunct, director executiv sau director institutie subordonata) si 11.800 lei (director general, arhitect sef).

In ceea ce priveste organigramele societatilor, acestea sunt maximale si vor fi ocupate etapizat, in functie de obiectul de activitate, de data la care va demara activitatea si de volumul de lucrari, comenzi etc.", se arata in document.

Referitor la afirmatiile de genul "au fost alocati 400 de milioane de lei pentru majorari de capital si imprumuturi acordate noilor societati, bani care se vor duce pe salarii, masini si chirii pentru sedii", reprezentantii primariei sustin ca este o abordare tendentioasa, simplista si inexacta.

Acestia spun ca din aceasta suma, 300 milioane lei reprezinta doar majorarea de capital social de la Compania Municipala Energetica, bani care nu se pot duce pe salarii sau cheltuieli curente, ci vor fi folositi exclusiv pentru investitii in sistemul de termoficare al Capitalei. De asemenea, sume importante vor fi acordate pentru investitii catre Managementul Traficului (11 milioane lei), Strazi, Poduri si Pasaje (20 milioane lei), Parcuri si Gradini (20 milioane lei).

"Observ cu mahnire ca orice discutie despre bugetul Municipalitatii este abordata exclusiv din punct de vedere politic, adversarii nostri fiind obsedati sa demonstreze incapacitea actualei administratii prin prezentarea trunchiata si tendentioasa a unor cifre din buget. Chiar acum doua saptamani, specialistii PMB au mai explicat, in cadrul altei sedinte de consiliu, ca, potrivit rectificarii bugetare, s-au acordat bani pentru domeniile prioritare, cum ar fi fonduri destinate copiilor cu dizabilitati, bani pentru spitale, RADET, RATB, parcaje etc. Si atunci, in loc de obiectii constructive sau eventuale amendamente propuse de reprezentantii partidelor din cadrul CGMB, s-au lansat doar acuzatii nefondate si a trebuit sa demontam aceste informatii false, potrivit carora s-ar taia fondurile alocate pentru scoli si gradinite. Este regretabil ca dupa mai mult de un an de la inceperea mandatului, sau mai multi in cazul consilierilor cu vechime, nu se face distinctia intre creditele de angajament si cele bugetare. Eu ii asigur pe bucuresteni ca, dincolo de toate criticile si obsesiile unor reprezentanti ai opozitiei, noi vom actiona in continuare pentru profesionalizarea administratiei, reducerea birocratiei si scurtarea termenelor de finalizare a proiectelor", a declarat Gabriela Firea.

Reprezentantii primariei prezinta si cateva exemple de redirectionari de sume de la anumite obiective de investitii, despre care spun ca au fost prezentate in mod tendentios ca "taieri" de catre adversarii politici.

"Nu s-au taiat banii de la realizarea retelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum si a drumurilor aferente Ansamblului de locuinte Henri Coanda, ci cantitatile de lucrari estimate de consultant si executant a se deconta in acest an, nu necesita utilizarea integrala a sumelor aprobate. In plus lucrarile realizate in luna decembrie 2017 vor fi decontate in luna ianuarie 2018", spun ei.

Despre faptul ca presa a scris ca "se taie circa 50 milioane lei de la capitolul protectie civila si protectie contra incendiilor respectiv din banii alocati pentru infiintarea unei noi subunitati de pompieri, achizitionarea de autospeciale si camioane pentru interventie, masini topit zapada, autospeciale salvari", PMB spune ca "Avand in vedere faptul ca, datorita etapelor legale de desfasurare a procedurilor, sumele angajate nu pot fi efectiv platite in integralitate in decursul acestui an, Directia Generala Opreatiuni a procedat la impartirea acestor sume pe credit bugetar (aferent 2017, necesar demararii procedurilor) si credit de angajament (aferent anului 2018) ".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#primarie rectificare bugetara, #Firea societati primarie , #Bucuresti