Primaria Capitalei se pregateste sa desfiinteze Depoul Victoria. Iata la cine va ajunge terenul de zeci de milioane de euro UPDATE

Marti, 25 Iunie 2019, ora 14:45
19369 citiri
Primaria Capitalei se pregateste sa desfiinteze Depoul Victoria. Iata la cine va ajunge terenul de zeci de milioane de euro UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com/Gabriel Kolbay

Primaria Capitalei vrea sa desfiinteze Depoul Victoria si sa dea terenul - unul dintre cele mai valoroase din intreaga tara - Societatii de Transport Bucuresti (STB) SA.

Iar aceasta societate ar urma sa foloseasca respectiva suprafata, situata chiar in vecinatatea sediului Guvernului Romaniei, pentru a obtine "venituri suplimentare".

Cum anume si-a propus STB sa faca bani de pe urma terenului si de ce nu i s-a gasit acestuia alta utilitate autoritatile nu vor inca sa spuna clar.

UPDATE - Pana la acest moment, Primaria Capitalei si STB SA au refuzat sa raspunda solicitarilor de informatii ale Ziare.com privind valoarea terenului Depoului Victoria (estimat de consilierii generali din Opozitie la cel putin 70 de milioane de euro) si modul in care ar urma acesta sa fie folosit, in interesul bucurestenilor.

In schimb, directorul general al STB, Andrei Creci, a declarat la solicitarea Agerpres ca valoarea terenului ar fi de doar 40 de milioane de euro, recunoscand ca acest pret nu e rezultatul unei evaluari de piata.

In plus, Creci a sustinut ca STB SA nu va vinde terenul si ca "vom putea inclusiv sa construim pe el, daca ne permit normele urbanistice".

In ciuda faptului ca nici STB SA, nici PMB nu au dorit sa comunice pe acest subiect, directorul Andrei Creci a declarat ca nu isi explica de ce s-ar fi gandit cineva ca terenul ar putea fi vandut.

Un plocon pentru STB

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) ia in calcul de mai multa vreme sa desfiinteze Depoul Victoria. In Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Bucuresti-Ilfov, spre exemplu, se mentioneaza ca depoul va face obiectul unei analize riguroase, care sa stabileasca daca merita modernizat sau daca nu cumva activitatea sa ar putea fi mutata.

Intr-o situatie similara de incertitudine se aflau si celelalte depouri din zona centrala a Capitalei, respectiv cel de la Dudesti si Uzinele Centrale.

In Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Bucuresti-Ilfov situatia Depoului Victoria e marcata ca incerta

Ce-i drept, dupa cum echipa Ziare.com v-a relatat pe larg - in cadrul unui reportaj realizat incognito, fara acordul sau sprijinul conducerii STB SA - la Depoul Victoria conditiile de munca erau sub orice critica. Multe dintre toalete erau improvizate, atelierele aratau ca niste ruine, iar spatiul in care trebuiau curatate vagoanele era, el insusi, insalubru.

Intre timp, PMB a decis ca, in loc sa modernizeze depozitul, ar fi mai bine sa-l desfiinteze si sa mute activitatea desfasurata acolo tocmai la Depoul Titan. Motive ar fi mai multe, apreciaza municipalitatea. Printre ele se numara si pozitionarea periferica a Depoului Titan, care nu aglomereaza centrul Capitalei si, in plus, permite scoaterea si retragerea mai usoara a tramvaielor de pe traseu.

Interesant este insa ca, desi se pregateste sa desfiinteze depoul de tramvaie administrat de STB, Primaria vrea sa-i lase societatii de transport terenul de 34.748 de metri patrati, situat chiar in vecinatatea Palatului Victoria (sediul Guvernului Romaniei) . Mai exact, Gabriela Firea le propune consilierilor generali sa adopte miercuri un proiect de hotarare (punctul 29 pe ordinea de zi a sedintei) prin care sa gireze majorarea capitalului social al STB SA cu terenul respectiv.

Intrebarea este: daca tot se desfiinteaza depoul de tramvaie, la ce ii mai trebuie societatii de transport public un teren viran in plin centrul Capitalei?

Potrivit PMB, acest teren ar urma sa aduca "venituri suplimentare (...) necesare asigurarii unui serviciu de transport public pentru cetateni la cele mai inalte standarde".

Nicio evaluare autorizata

Consilierul general Catalin Deaconescu (PNL) sustine, insa, ca intentia Primariei Capitalei de a da catre STB SA acest teren e greu de inteles, mai ales ca administratia a dat dovada de lipsa de transparenta.

"In mod normal, in proiectul de hotarare trebuiau sa figureze informatii cu privire la valoarea de piata a terenului. Atunci cand prezinti aport in natura - adica atunci cand maresti capitalul social al unei societati folosind un bun - acesta trebuie sa fie cuantificat in bani, ca sa stii cate noi actiuni trebuie sa emiti sau cu cat ar trebui sa cresti valoarea actiunilor deja emise.

Evaluarea aceasta nu s-a facut, desi ar fi trebuit.

Sigur, noi ne putem raporta la preturile cu care se vand putinele suprafete mici, de cateva sute de metri, in zona. De regula, acolo pretul depaseste 2.000 de euro metrul patrat. Iar asta inseamna ca terenul pe care este Depoul Victoria valoreaza de la 70 de milioane de euro in sus. Dar noi putem doar estima. E nevoie de evaluare.

In plus, aici nici macar nu vorbim doar despre pretul terenului, ci despre oportunitatile pe care el le ofera. Acest teren este unic, in felul lui, datorita suprafetei intinse si a faptului ca poate fi eliberat.

Terenul Depoului Victoria se afla in apropierea cladirii Guvernului si a Pietei Victoria

Pot intelege daca PBM si Consiliul General vor decide ca nu mai e nevoie de depou acolo. Dar in acest caz Primaria ar trebui sa propuna o alta utilitate pentru respectivul teren. Se poate face un parc sau se poate face o parcare... Sau se poate face o zona de birouri, de vreme de companiile municipale si Administratiile din Primarie isi cauta spatii pe care sa le inchirieze. Sau poti face birouri pe care sa le inchiriezi altora, ca sa obtii venituri.

Dar toate astea nu cad in sarcina STB, ci a PMB. Daca depoul se desfiinteaza, de ce sa se duca terenul la STB? Doar STB se ocupa cu transportul public in comun din Capitala, nu cu dezvoltarea imobiliara sau cu altele.

De fapt, in proiectul de hotarare nu se mentioneaza nimic legat de modul in care STB ar urma sa foloseasca acest teren pentru a obtine venituri proprii. Are un proiect? O strategie? Il va folosi in asociere cu cineva? Nu stim.

Mi se pare periculos sa scoti acest teren din domeniul public, sa-l duci in domeniul privat si sa-l incluzi in capitalul social al unei societati care maine poate decide sa faca orice cu el. Il poate vinde, fara sa aiba nevoie de aprobare de la Consiliul General. Sau il poate folosi pentru a garanta un credit si, pe cale de consecinta, l-ar putea pierde.

De fiecare data cand s-a vorbit despre proiecte de dezvoltare, cum ar fi, spre exemplu, constructia de locuinte, PMB a sustinut ca nu exista terenuri. Iata ca acum exista un teren mare, unic. Si ce facem cu el? Il ascundem in capitalul social al unei societati de transport!", a explicat pentru Ziare.com consilierul general Catalin Deaconescu.

La finele primului an de mandat, Gabriela Firea anunta ca vrea sa foloseasca terenul Depoului Victoria pentru a construi locuinte pentru tineri si o gradinita. Intre timp, administratia Capitalei pare sa fi renuntat la acel plan, de vreme ce in proiectul de hotarare pus pe ordinea de zi a sedintei CGMB se arata ca "Directia Generala de Investii nu are prevazute proiecte de investitii aprobate sau intentia realizarii unui proiect de investitii pe imobilul/terenul in suprafata de 34.748 mp situat in str. Mexic nr. 19, sector 1".

E greu de inteles momentan de ce un proiect bun - pe care Gabriela Firea si l-a asumat public - s-a transformat in unul intortocheat, despre care autoritatile refuza sa dea detalii.

Ziare.com a solicitat in scris Primariei Capitalei informatii legate de motivele pentru care a decis ca - dintre toate destinatiile pe care i le-ar fi putut da respectivului teren - a ales sa-l includa in capitalul social al STB SA.

De asemenea, am solicitat STB SA, in scris, informatii cu privire la strategia pe care si-a pregatit-o pentru exploatarea acestui teren.

Pe masura ce institutiile ne vor raspunde, vom reveni cu detalii. Pana atunci, ramane sa vedem daca miercuri consilierii generali vor accepta sau nu ca unul dintre cele mai valoroase terenuri din Bucuresti sa ajunga la STB SA sau vor astepta pana cand PMB va propune o alta utilitate pentru aceasta suprafata.

Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Astfel,...
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
#teren Depot Victoria ajunge la STB, #Catalin Deaconescu tun imobiliat teren Depou , #Bucuresti
  1. Bărbat împușcat la o partidă de vânătoare. Primele concluzii ale Poliției
  2. Ministrul Predoiu, despre negocierile pentru Schengen: "Noi ne luptăm pentru o decizie în acest an, până în decembrie"
  3. O nouă escrocherie cu carduri de transport la prețuri imabatabile. Avertismentul Primăriei Capitalei
  4. Un tânăr cu arsuri grave a fost refuzat de marile spitale din România. Motivul este descurajator
  5. Abia după un an de la accidentul produs de Vlad Pascu, propunerea de construire a unui trotuar va fi dezbătută în ședința Consiliului Județean Constanța
  6. Șeful diplomației poloneze: „Starlink pentru Ucraina, finanțat exclusiv de Varșovia, nu de Elon Musk”
  7. Avertismentul secret al Iranului pentru aliații SUA din Golful Persic. Efectele conflictului din Orientul Mijlociu asupra statelor bogate
  8. O femeie din Capitală a fost reținută după ce a incendiat o mașină. Motivul incredibil pentru care a recurs la acest gest
  9. Cât va mai dura până când angajații din România vor fi înlocuiți de inteligența artificială: ”O să existe un haos în piața locurilor de muncă”
  10. UPDATE „Fiți mai precauți”. Ambasada SUA a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza lăcașe de cult din România. Reacția SRI