Primaria Capitalei vrea o noua Politie a Animalelor, mini dog-park-uri si un fel de SMURD pentru necuvantatoare

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 07:51
2057 citiri
Primaria Capitalei vrea o noua Politie a Animalelor, mini dog-park-uri si un fel de SMURD pentru necuvantatoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Capitalei vrea sa infiinteze, pana la sfarsitul anului, Politia Animalelor, ca divizie specializata in domeniul animalelor din cadrul Politiei Locale Bucuresti, impreuna cu un dispecerat municipal special, potrivit unui proiect de hotarare aflat, joi, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Acelasi proiect prevede folosirea animalelor in diverse evenimente culturale sau sportive, dar si organizarea de targuri dedicate acestora.

In sedinta de joi a CGMB, va fi supus votului consilierilor si un proiect privind interzicerea folosirii animalelor in circuri, spectacole si expozitii.

" (...) Prioritara este infiintarea Politiei Animalelor la nivelul Municipiului Bucuresti. Politia Locala Bucuresti, conform Legii 155/2010, are in atributii, la articolul 6, punctul e, sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei privind animalele.

Prin urmare, se va infiinta, pana la sfarsitul anului, o divizie specializata in domeniul animalelor in cadrul Politiei Locale Bucuresti sub numele Politia Animalelor", se arata in proiectul de hotarare.

In prezent, o Politie a Animalelor este infiintata in cadrul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Noi reguli pentru adaposturi

De asemenea, municipalitatea vrea ca adaposturile de animale existente sa fie reamenajate si transformate in centre de adoptii. Astfel, va exista inclusiv un spatiu de interactiune intre animale si cei care vor sa le adopte, iar animalele vor fi impartite in trei categorii: adoptabile imediat, animale care necesita reabilitare si animale neadoptabile.

Mai mult, va fi creata o platforma online pentru ca cetatenii sa poata vedea animalele date spre adoptie si sa obtina informatii despre ele si vor fi implementate campanii de promovare pe retelele de socializare, dar vor fi organizate si targuri dedicate animalelor, in vederea adoptiei.

Mini dog-park-uri si ferma in Vacaresti

Initiatorii proiectului propun ca, in colaborare cu primariile de sector, sa fie infiintate teritorial centre de adoptii gestionate de catre serviciul de specialitate din cadrul Primariei Capitalei, pentru ca cetatenii sa poata adopta animale pe principiul "adoptia langa casa", dar si mini dog-park-uri unde sa se desfasoare evenimente special dedicate animalelor.

O alta propunere prezentata in proiectul de hotarare este de a oferi gratuit cursuri de disciplina canina persoanelor care adopta catei.

Proiectul mai urmareste folosirea animalelor abandonate in diverse activitati, precum socializarea cu copiii din centrele de plasament, cu persoanele varstnice, dresarea cainilor pentru politia canina sau pentru transformarea lor in caini utilitari, precum si utilizarea animalelor in evenimente culturale sau sportive.

Potrivit proiectului de hotarare, in Parcul Natural Vacaresti ar putea fi infiintata o ferma a animalelor, in care sa fie organizate seminarii scolare in aer liber, fiind, in acelasi timp, un centru de cercetare a comportamentelor animalelor.

Primaria Capitalei mai propune infiintarea Serviciului Municipal de Urgenta si Resuscitare Veterinara (SMURV), care va fi dotat cu clinici veterinare mobile, dar va fi analizata si posibilitatea de a crea un cimitir si un crematoriu de animale.

La proiectul de hotarare este atasat si punctul de vedere al Asociatiei Pro Civilizatie - fara maidanezi, care sustine ca mai multe prevederi sunt in contradictoriu cu normele legale in vigoare si solicita Primariei Capitalei sa renunte la proiect.

Reprezentantii Asociatiei sustin ca Politia Animalelor pe care municipalitatea vrea sa o infiinteze in cadrul Politiei Locale Bucuresti este "un organism redundant" si ca atributiile pe care le-ar desfasura "aceasta gaselnita consumatoare de bani publici" sunt desfasurate, in prezent, de Politia Animalelor care functioneaza in cadrul ANSVSA.

Reprezentantii acesteia mai spun ca nu pot fi construite mini dog-park-uri si centre de adoptii pe langa scoli si blocuri, intrucat ar incalca legislatia, fiind interzisa, conform legii, constructia tarcurilor si a padocurilor de caini atat in curtile unitatilor de invatamant si ale institutilor publice, cat si in preajma lor.

Interzicerea folosirii animalelor in circuri si expozitii

Tot in sedinta de joi, va fi supus votului consilierilor municipali un proiect de hotarare privind interzicerea folosirii animalelor in circuri si expozitii.

La articolul 1 din proiectul de hotarare, municipalitatea se refera la animalele "apartinand subincregaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura", insa din expunerea de motive reiese ca este vorba doar de animalele salbatice.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....