Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Primarii din Capitala, scosi la tabla: De ce fiecare ploaie paralizeaza si devasteaza orasul

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 18:55
3125 citiri
Primarii din Capitala, scosi la tabla: De ce fiecare ploaie paralizeaza si devasteaza orasul
Foto: Ziare.com

Doua zile ploioase in Bucuresti au insemnat oameni raniti de arbori, 130 de copaci cazuti, trafic rutier imposibil, mijloce de transport in comun blocate, zeci de masini avariate, panouri prabusite, subsoluri inundate si multi nervi.

Primariile de sector au fost contactate, marti, de Ziare.com, pentru a le da explicatii bucurestenilor loviti de copaci, blocati in masini, metrouri si tramvaie sau ale caror autoturisme au fost distruse din cauza vijeliei.

Sectorul 1: Mergeti cu transportul in comun

68 de copaci cazuti in cea mai verde zona din Capitala

Bilantul pagubelor din Sectorul 1 arata ca 68 de copaci si crengi au cazut pe drumurile publice, in timp ce 13 autoturisme au fost avariate, au precizat reprezentanti ai Primariei Sectorului 1.

"Datorita masurilor de toaletare, defrisare si monitorizare a zonelor cu vegetatie densa, numarul incidentelor a fost unul scazut. Reamintim ca suprafata verde din sectorul 1 este de peste 2,8 milioane de metri patrati, copacii ocupand peste jumatate din aceasta suprafata", au explicat acestia.

Una dintre solutiile propuse de primaria condusa de Andrei Chiliman pentru prevenirea aglomeratiei in trafic pe vreme rea este folosirea, pe cat posibil, a mijloacelor de transport in comun.

De asemenea, "pentru prevenirea incidentelor, este nevoie de extinderea suprafetelor de spatiu verde, innoirea si inlocuirea pomilor, actiune pe care administratia locala a sectorului 1 a initiat-o inca din anul 2005", au aratat reprezentantii primariei.

In plus, acestia sustin ca institutia este pregatita sa intervina si in cazul in care precipitatiile sub forma de ploaie se vor transforma in lapovita si ninsoare.

"Prestatorul serviciului de deszapezire din sectorul 1 a achizitionat din timp materiale antiderapante si antiinghet, iar cele peste 90 de utilaje de deszapezire sunt pregatite sa intervina in cazul in care vremea se inrautateste", au subliniat ei.

Sectorul 2: S-au identificat zonele critice si s-au stabilit echipele de interventie

Arbori prabusiti si in sectorul 2

Din cauza furtunii, in sectorul 2 au cazut 10 copaci, care au fost indepartati in scurt timp, iar mijloacele de transport in comun care tranziteaza zona au circulat in conditii normale, au informat reprezentantii Primariei Sectorului 2.

Masurile de prevenire luate de primarul Neculai Ontanu pentru astfel de situatii au fost stabilirea zonelor critice, unde ar putea aparea acumulari de apa si aglomeratie rutiera, si stabilirea echipelor de interventie. Astfel, in sectorul 2 au actionat 67 de utilaje si 203 angajati pentru rezolvarea problemele aparute in zona.

La intrebarea ce solutii propune primarul pentru evitarea situatiilor provocate de

precipitatii, dar si pentru traficul rutier din sector in astfel de conditii, reprezentantii administratiei locale au precizat ca "masurile luate de primarul Neculai Ontanu s-au dovedit foarte bune, astfel incat locuitorii sectorului 2 nu au avut probleme din cauza conditiilor meteorologice grele din Capitala".

De asemenea, Primaria Sectorului 2 se pregateste si pentru deszapezire, sustin acestia, "prin inventarierea numarului de utilaje angrenate in aceasta actiune, stabilirea fortei de munca si a stocurilor de combustibili si materiale care va fi folosite in vederea curatarii strazilor de zapada".

Sectorul 3: Inspectorii sunt pe teren

Strada inundata, 32 de copaci doborati

In sectorul 3, 32 de copaci au fost doborati sau afectati de ploile abundente si vantul puternic. Arborii au fost inlaturati in scurt timp, iar inspectorii din cadrul administratiei locale conduse de Robert Negoita sunt inca pe teren pentru a monitoriza situatia.

De asemenea, in sectorul 3 a fost inundata strada Drum intre Tarlale. Aici s-a intervenit in cursul diminetii de marti pentru remedierea situatiei, a mentionat Biroul de presa.

Sectorul 4: La neprevazut actionezi ca atare

Zona Tineretului a scapat de inundatii, 18 copaci cazuti

In cazul sectorului 4, primarul Cristian Popescu Piedone a declarat ca furtuna a daramat 18 copaci si trei panouri publicitare, un plop a rupt cablurile electrice, cinci semafoare s-au stricat, iar traficul a fost usor ingreunat, in intersectii, dar ca totul a functionat, incepand cu orele pranzului, in parametri normali.

"In primul rand, in fata calamitatilor naturale de asemenea fel nu exista teorie, exista doar neprezazut, iar la neprevazut actionezi ca atare. Ceea ce face ca sectorul 4 sa fie functionabil este faptul ca, din timp, pe arterele principale, in spatele blocurilor, in curtile scolilor, noi am toaletat cu prioritate copacii.

Capacitatea mare de apa care le ingreuneaza coronamentul si vantul puternic fac ca arborele sa fie culcat la pamant, chiar daca este sanatos. Nu e vorba numai de copacii putrezi, orice copac perfect sanatos, la o cantitate mare de apa se poate ingreuna, iar la un vant putrenic este scos din radacini", a precizat Piedone.

Haos in Romania: Inundatii, trafic de cosmar, oameni raniti, ninsoarea se apropie de Bucuresti

Edilul a mentionat ca, acum 3-4 ani, cand s-a inceput toaletarea masiva a copacilor in sectorul 4, cadeau la o furtuna mult mai mica de la 60 de copaci in sus. "Acum avem doar 18, dintre care recuperabili sunt 10. La ora actuala (ora 14.00 - n.red.) tot materialul lemnos este indepartat de pe carosabil sau trotuare", a spus primarul.

Acesta a adaugat ca panourile publicitare care au cazut din cauza vantului au fost ridicate, dar nu vor mai fi autorizate, pentru ca s-a observat ca detinatorul nu a respectat conditiile prevazute de autorizatie, facand o fundatie superficiala.

Intrebat daca aceste panouri sunt verificate de angajati ai primariei de sector, Piedone a raspuns afirmativ, adaugand ca "multe sunt si de foarte mult timp, unele au 10-15 ani, iar fieru-i fier, mai rugineste, se mai slabeste un surub si cedeaza".

Spunandu-i-se ca ar trebui totusi sa fie verificate periodic, tocmai pentru a se evita astfel de situatii, primarul a afirmat ca a dispus, incepand de lunea viitoare, ca toate panourile din sector sa fie verificate, iar detinatorii celor care nu corespund autorizatiilor sa primeasca somatii de remediere. Daca nu se conformeaza, panourile vor fi ridicate.

In conditiile in care una dintre cele mai inundabile zone din Bucuresti este Tineretului, unde se colecteaza apa de la trei sectoare, Piedone a asigurat ca nu au existat probleme aici.

"Canalul colector din Tineretului a functionat puternic, vidanjele au stat in permanenta la gurile de canal, acolo unde avem zonele inundabile, ca sa decolmateze aluviunile. De fapt astea infunda, fiind presiunea mare, vin cu tot felul de crengi, frunze si asa mai departe si formeaza blocajele.

Multumim lui Dumnezeu ca am scapat cu bine si de data asta, nescosi la tabla, ca sa zic asa. Pana la urma, pentru orice problema cineva e responsabil. Daca bate vantul mai tare, trebuie sa raspunda cineva. Dar in fata calamitatilor naturale de acest gen poti sa ai tu sase premii Nobel pentru administratie si tot nu poti face nimic", a subliniat primarul sectorului 4.

Solutiile propuse de acestea pentru evitarea situatiilor neplacute pe vreme rea sunt decolmatarea din timp a canalelor, toaletarea copacilor si curatarea rigolelor."Ele trebuie neaparat curatate, pentru ca genereaza aluviunile. Trebuie in permanenta sa faci curat, sa strangi frunzele si nu le lasi sa se duca in canalizare. Eu am canal colector de la trei sectoare, degeaba matur eu frunzele daca alte sectoare nu matura, pe mine ma scoate lumea la tabla", a glumit edilul.

Sectorul 5: Niciun incident, zic reprezentantii primariei

Liniste si pace in sectorul lui Vanghelie?

In sectorul 5 pare sa nu fi existat nicio problema cauzata de vremea rea, potrivit reprezentantilor primariei lui Marian Vanghelie, iar reteta ideala pentru acest succes este... toaletarea copacilor.

"Pana acum (marti, ora 14.30 - n.red.) nu s-a sesizat niciun incident datorita vremii la noi in sector. Ca mod de prevenire, la sfarsitul lunii august, ADP Sector 5 a toaletat toti copacii", a declarat un purtator de cuvant.

Sectorul 6: Soferii cu masini avariate vor fi despagubiti

Bulevardul Iuliu Maniu, blocat cateva ore de un copac prabusit

In sectorul 6, au cazut 53 de copaci, dintre care numai sapte nu au produs pagube, iar alti sapte arbori au fost afectati. In plus, 36 de autoturisme au fost avariate. In urma acestor incidente, Primaria Sectorului 6 ii va despagubi pe proprietarii ale caror masini au fost afectate de arborii cazuti.

"Important de stiut pentru proprietarii ale caror autovehicule au avut de suferit in urma caderii de arbori sau crengi este ca pot depune cerere la sediul ADP Sector 6, pentru a intra in posesia Politei de Asigurare de la firma cu care institutia a incheiat un contract.

Persoanele sunt rugate sa se prezinte cu actul de identitate, dovada de la Politia Rutiera privind constatarea accidentului si certificatul de inmatriculare al autoturismului. Relatii suplimentare pot fi obtinute la numarul de telefon 021.410.25.50 sau pe mail, la adresa contact@adpdu6.ro", au informat reprezentantii administartiei locale.

"Inca de aseara am dispus sa fie constituite echipaje mixte formate din efective ale Politiei Locale, ISU si ADPDU, care au misiunea de a interveni cu promptitudine pentru eliberarea tuturor strazilor cu probleme din sector", a declarat primarul Rares Manescu.

Intrebat ce a dus la blocarea Bulevardului Iuliu Maniu, unde masinile au stat aproape nemiscate timp de zeci de minute la orele diminetii, edilul a precizat ca prabusirea unui copac a provocat ambuteiajul.

"Blocajul de pe Bulevardul Iuliu Maniu, la care faceti referire, a fost cauzat de caderea unui copac pe carosabil, la nr. 2-4, in jurul orei 6.45 dimineata. Echipele mixte au actionat imediat pentru indepartarea acestuia in cel mai scurt timp si pentru fluidizarea traficului. Echipaje ale Politiei Locale continua sa dirijeze circulatia, alaturi de agenti ai Politiei Rutiere Romane", a explicat Manescu.

Ca metode de prevenire, primarul a dispus luni dimineata intensificarea actiunilor de curatare a rigolelor si a gurilor de canal, pentru a evita, pe cat posibil, riscurile de inundare a unor zone din sector.

"Au fost vizate in special deseurile vegetale: frunzele cazute din copaci si crengile rupte de vant, care pot bloca scurgerea apei pluviale in reteaua de canalizare. Pana la orele pranzului, in Sectorul 6, echipele de interventie actionasera deja in toate zonele cu probleme din cartierele Drumul Taberei, Militari, Crangasi si Giulesti", a adaugat Biroul de presa.

Romania sub ape

Ziua de marti a fost un calvar pentru cei mai multi dintre bucuresteni. Circulatia mai multor tramvaie si troileibuze a fost deviata, metrourile au fost blocate in mai mult statii din cauza unui scurtcircuit, trei persoane au fost ranite de arborii cazuti si cel putin 60 de masini au fost avariate.

In plus, o bucata din acoperisul unui bloc din zona Scala din centrul Bucurestiului a cazut pe carosabil, mai multe panouri publicitare au fost doborate, iar subsolurile unor locuinte si cateva strazi au fost inundate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#inundatii Bucuresti, #ploaie Bucuresti, #ploaie trafic Bucuresti, #probleme Bucuresti ploaie , #Bucuresti