Primul centru de cercetare TBC din Romania, la Iasi

Joi, 07 Februarie 2008, ora 09:50
3679 citiri
Primul centru de cercetare TBC din Romania, la Iasi

La Iasi se va infiinta un centru de cercetare in TBC, iar constructia centrului va fi finantata din fonduri europene si este singura de acest gen din tara. Realizarea proiectului sta sub incidenta Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi si valoreaza 4,6 milioane de euro, informeaza Ziarul de Iasi.

In acest centru, bolnavii de tuberculoza vor putea beneficia de tratamente pilot.

"Infrastructura performanta de cercetare infiintata prin proiect va permite atit atragerea de specialisti din strainatate, cit si a tinerilor cercetatori romani in programele de cercetare initiate in domeniul depistarii, diagnosticului clinic, tratamentului si epidemiologiei tuberculozei", a declarat Dumitru Filipeanu, managerul spitalului si principalul initiator al proiectului. Acesta va beneficia de 4,6 milioane de euro, doua milioane vor fi folosite pentru construirea centrului, ceilalti bani fiind destinati dotarii cu aparatura si echipamente medicale.

In cadrul centrului, vor fi realizate cercetari epidemiologice, inclusiv la nivel molecular, clinice, precum si testarea de noi medicamente sau vaccinuri antituberculoase. Vor exista cinci departamente, cercetare fundamentala, cercetare epidemiologica, cercetare clinica, IT si educational, ce vor cuprinde opt laboratoare de cercetare, microbiologie, biologie moleculara, imunodetectie, crioconservare.

La acest centru se vor putea forma tineri cercetatori in domeniul tuberculozei, acest statut motivandu-i sa nu plece la munca in strainatate.

"Firmele de medicamente vor fi tentate sa faca aici studii clinice, si astfel va creste competitia. De asemenea, se vor crea noi locuri de munca, oportunitati pentru invatamint, va creste numarul de cercetatori, mai ales cei tineri", a precizat managerul spitalului. Viitoarea cladire va avea patru niveluri si va fi construita linga Sectia Pascanu a spitalului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#centru, #TBC, #cercetare , #Bucuresti