Profesorii intra in greva marti, in ziua tezei unice

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 12:07
5820 citiri
Profesorii intra in greva marti, in ziua tezei unice

Birourile reunite ale celor patru federatii sindicale din invatamantul preuniversitar, FSLI, "Spiru Haret", "Alma Mater" si FEN, au decis joi, reluarea conflictului de munca prin organizarea unei greve generale pe data de 5 mai, in prima zi din cele trei in care elevii sustin tezele unice in acest an.

Greva generala va incepe marti si se va derula in toate zilele in care sunt teze cu subiect unic, adica 5, 13 si 21 mai.

De asemenea, presedintele Alma Mater, Razvan Bobulescu, a anuntat ca marti vor intra in greva si sindicalistii din invatamantul universitar, in semn de solidaritate cu colegii lor.

Printre cauzele care au generat declansarea protestelor, presedintele "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a citat dintr-un comunicat comun al sindicatelor reducerea bugetului ministerului Educatiei prin ordonanta de guvern 34/2009 ceea ce va face ca fondurile, necesare pentru plata integrala a salariilor pe 2009 si continuarea investitiilor, sa fie insuficiente.

O alta cauza care a condus la aceasta stare conflictuala a fost considerata diminuarea fondurilor alocate cercetarii cu 70% ceea ce va conduce la imposibilitatea continuarii proiectelor si la concedierea unui numar mare de cercetatori.

De asemenea, sindicalistii din invatamant mai considera ca noua lege de salarizare unica a bugetarilor nu va putea fi adoptata cata vreme exista ministere, precum cel al Justitiei sau de Interne, care beneficiaza de legi speciale si refuza sa propuna functii echivalente cu cele din educatie, pentru ca legea sa poata intra in dezbatere.

De asemenea, sindicalistii au cerut aplicarea imediata a legii de majorare a salariilor profesorilor, promulgata anul trecut si declarata constitutionala, si care ar fi trebuit sa isi faca efectele pana in acest moment.

Totodata, sindicalistii contesta ordonanta 37/2009 prin care, sustin ei, guvernul politizeaza functiile de conducere si acuza faptul ca, din lipsa de resurse, strategia pe educatie, semnata in toamna, nu poate fi pusa in aplicare.

Din aceste motive, birourile reunite ale principalelor federatii sindicale din invatamantul preuniversitar au decis reluarea conflictului de munca prin organizarea unei greve generale

in prima zi a tezelor unice precum si "nesustinerea strategiei pentru educatie prin acordul incheiat, pana cand guvernul nu va asigura finantarea necesara".

Mai mult, in situatia in care Guvernul nu va lua masurile necesare, se vor declansa si celelalte actiuni sindicale stabilite prin referendum.

"De toata aceasta situatie grava se face responsabil Guvernul Boc, Parlamentul si politicienii care au bulversat invatamantul prin masurile luate si au dus la falimentarea lui", a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

De asemenea, Gheorghe Izvoranu a mai precizat ca "in ziua de greva, care incepe marti, este greva pentru tot personalul din invatamant, nu doar pentru cei care desfasoara tezele unice. Nu se desfasoara activitati in invatamant in acea zi".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#greva generala profesori, #greva profesori, #greva invatamant 2009, #boicotarea tezei unice, #teze unice boicot , #Bucuresti