Val de proteste in Bucuresti si in tara. Sindicalistii din sanatate, Politie si CFR ies in strada

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 07:25
2911 citiri
Val de proteste in Bucuresti si in tara. Sindicalistii din sanatate, Politie si CFR ies in strada
Sindicalistii din mai multe domenii ies in strada FOTO Facebook

Sindicalisti din Ministerul de Interne, ceferisti si angajati din sistemul sanitar picheteaza miercuri sediul Guvernului si sediile partidelor de coalitie. Sindicalistii protesteaza fata de masurile anuntate de Guvern si fata de lipsa de dialog social.

Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Sindicatul Europol si toate sindicatele PUBLISIND anunta ca "vor continua sa ceara guvernarii USR-PNL sa stopeze campania anti-bugetari, sa inceteze asaltul generalizat, dat impotriva sistemului public".

De la ora 10.00, sindicalistii din MAI se vor strange in fata Guvernului.

"Este a 6-a oara cand iesim in strada in acest an ca urmare a bataii de joc in forma continuata a guvernantilor la adresa politistilor si rezervistilor militari. Vom fi in strada in fiecare saptamana pana cand acest guvern ticalos va intelege ca redresarea economiei nu se face prin furtul banilor din buzunarul oamenilor", a transmis Sindicatul Europol.

Protestul sindicalistilor MAI va avea loc si in fata prefecturilor Iasi, Cluj si Caras-Severin.

"Continuam lupta sindicala cu Guvernul Citu si ne opunem taierilor de salarii si drepturi", au mai anuntat sindicalistii, precizand ca se va iesi in continuare in strada in satamanile viitoare.

De asemenea, ceferistii ies in strada.

Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial Vagoane si Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, organizatii sindicale reprezentative din industria feroviara ce reprezinta peste 30.000 de angajati, vor picheta simultan, in intervalul 12.30 - 13.30, sediul Guvernului si sediile Prefecturilor din Craiova, Timisoara, Cluj-NApoca, Brasov, Iasi, Galati si Constanta.

"S-a ajuns la aceasta decizie deoarece nimic nu s-a schimbat in ultimii ani, iar situatia din industria feroviara este cu mult mai grava decat vor sa comunice public guvernantii", au ttransmis protestatarii.

Acestia afirma ca cele patru motive care stau la baza escaladarii dialogului social dintre sindicalisti si guvernanti sunt:

  • Lipsa investitiilor in infrastructura feroviara.
  • Lipsa investitiilor in materialul rulant.
  • Falimentarea CFR Marfa.
  • Amanarea aplicarii Statutului personalului feroviar.

"Aceste teme, esentiale pentru pastrarea activitatii de la calea feratain parametri acceptabili, din toate punctele de vedere, au fost comunicate in ultimii ani tuturor prim-ministrilor, tuturor ministrilor ai transporturilor si tuturor administratiilor care s-au perindat infruntea companiilor feroviare subordonate Ministerului Transporturilor.

An de an ceferistilor li s-a promis case va investi la calea ferata, case vor asuma politici de restructurare modernaa activitatii si catotul va reintra in normal datoritareformelor care se vor face in urma unei analize strategice care saracordeze calea feratadin Romania la ecosistemul feroviar european. Din pacate, nu s-a intamplat nimic concret. Asa se face ca astazi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulacu viteze de 43 de km pe orain traficul de pasageri si 17 km pe orain traficul de marfuri, pe infrastructura feroviarainregistrandu-se nu mai putin de 500 de restrictii de viteza", au mai afirmat sindicalistii CFR.

Protest Federatia Solidaritatea Sanitara

Federatia "Solidaritatea Sanitara" organizeaza in Bucuresti Protestul impotriva meschinariei si ingratitudinii guvernantilor, acesta constand in doua actiuni consecutive desfasurate la sediul PNL (in intervalul orar 12:30-14:00) si in Piata Victoriei (in intervalul orar 14:30-16:00).

"Protestul impotriva meschinariei si ingratitudinii guvernantilor este o actiune in strada, desfasurata cu numarul maxim de participanti permis de lege, pentru apararea intereselor angajatilor si pacientilor prin alocarea unui buget adecvat sanatatii si pentru respectarea drepturilor legale si morale ale lucratorilor din sanatate", au afirmat sindicalistii din Sanatate.

Revendicarile Federatiei "Solidaritatea Sanitara" contin solicitarile de introducere a unor masuri de protectie a lucratorilor din sanatate, cei 94 de profesionisti decedati pana acum la datorie si faptul ca doar cca. 45,6% dintre lucratori au fost vaccinati dovedind cu prisosinta necesitatea unor interventii eficiente.

Revendicarile au in vedere si eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generata de taierea drepturilor salariale legale ale lucratorilor din sanatate. Aceasta economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevazuta de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizand taierea unui drept salarial (dreptul la cresterea salariului de baza pentru cca. 35% dintre lucratorii din sectorul public de sanatate; din care cca. 71% sunt in prima linie a luptei impotriva COVID-19) scadent in anul 2021.

Alaturi de acordarea altor drepturi legale, revendicarile vizeaza si introducerea unor forme de recunoastere a eforturilor si sacrificiilor lucratorilor din sanatate. Totodata, Protestul impotriva meschinariei si ingratitudinii are in vedere blocarea intentiei Guvernului de a elimina, respectiv diminua, o serie de drepturi salariale ale lucratorilor din sanatate.

La randul lor, reprezentantii Cartel Alfa - confederatie cu sindicate din mai multe domenii - anunta ca vor participa la protestul de la 12.30 din PIata Victoriei, dar inainte se va picheta sediul USR-PLUS.

"Mai intai, trecem pe la sediul USR-PLUS (ora 10.00), pentru a le transmite ca guvernarea este pentru CETATENI! Romania e un stat SOCIAL, nu un stat MINIMAL! NU AUSTERITATII", au transmis sindicalistii.

Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni pentru sănătate
Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni pentru sănătate
Mersul pe jos face piciorul frumos. Știi expresia aceasta care pare veche de când lumea? Să se limiteze mersul pe jos doar la acest beneficiu și nimic mai mult? Ei bine, trebuie să știi că...
#sindicalisti, #sanatate, #CFR , #Bucuresti