Psiholog criminalist, despre reactia oamenilor care au sarit sa o bata pe soferita care a ucis doua fete: "Daca era o gospodina cu o masina modesta, alta ar fi fost reactia"

Luni, 01 Martie 2021, ora 22:55
10346 citiri
Psiholog criminalist, despre reactia oamenilor care au sarit sa o bata pe soferita care a ucis doua fete: "Daca era o gospodina cu o masina modesta, alta ar fi fost reactia"
masina implicata in accidentul din bucuresti cand doua fete au fost spulberate de pe trotuar

Reactia oamenilor imediat dupa producerea teribilului accident din Bucuresti, cand o soferita scapa de sub control masina si intra in doua fete aflate pe trotuar, a fost analizata de psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Din imaginile surprinse de camerele de luat vederi, imediat dupa producerea accidentului, se vede clar cum niciunul dintre martori nu se indreapta catre victime pentru a le acorda primul ajutor, ci sar la bataie. Furia s-a indreptat asupra celor din masina. Un barbat loveste zeci de secunde cu pumnul in geamul portierei si chiar sare pe capota, altii fug pentru ca ulterior sa revina si sa participe la incaierarea generala. Trece mai bine de un minut pana ca cineva, pare un barbat mai in varsta, sa se aplece asupra celor doua victime care inca traiau imediat dupa accident. Victimele au murit ulterior la spital.

Psihologul criminialist este de parere ca in astfel de momente socante nimeni nu mai reactioneaza rational, pentru ca intervine instinctul de turma, iar comportamentul este unul atipic, care nu mai respecta normele de conduita general acceptate.

"Daca unul a apucat sa-i zica ceva acelei soferite, toata lumea a mers pe linia aceea. Este psihilogica multimilor. In momente de genul acesta foarte dificile nu mai judeca rational nimeni. Daca tipa unul, putea sa fie linsata femeia aceea, daca, sa zicem, ar fi fost mai multe persoane violente la fata locului. Asa functioneaza psihologia multimii. Nimeni nu sare sa faca ceva bine acolo, sa ajute pe cineva in deificultate. Noi ne luam dupa primul care a tipat si gata totul s-a rosotogolit. Asta este psihologia de turma si cu asta ne confruntam. Mergem pe instincte primare, nimeni nu comenteaza decat la urma, cand, dupa razboi, vin parelologii si incep sa vorebasca. In cariera mea m-am confruntat cu astfel de situatii. Cum actioneaza psihologia de turma? E suficienta o scanteie si se declanseaza un linsaj. Toti sunt surexcitati, toti tipa, toti zbiara. Nu e ceva normal", explica Liviu Chesnoiu.

"Daca era o gospodina cu masina plina de alimente n-ar fi zis nimeni nimic"

Acesta considera ca si marca masinii, considerata "arma crimei" in cazul de fata, a contribuit la reactia violenta a oamenilor, martori la accident.

"I-a socat faptul ca o masina foarte scumpa condusa de o doamna probabil dichisita si a enervat. Oamenii sunt revoltati si din cauza acestor detalii. Daca era o amarata, o gospodina cu portbagajul plin de alimente si cu o masina foarte modesta cred ca n-ar fi zis nimeni nimic", spune psihologul criminalist.

Intrebat daca nu cumva si lipsa de incredere in institutiile statului, in justitie, ar fi ptutut duce la o astfel de reactie violenta din partea oamenilor care asteapta o pedeapsa imediata pe masura faptei, Liviu Chesnoiu a precizat ca astfel de aspecte n-ar trebui sa existe intr-o societate normala.

"Oamenii nu mai au incredere in oamenii legii, dar nu toti sunt la fel. E adevarat ca nu exista padure fara uscaturi, dar nu trebuie sa-i judecam pe toti dupa o exceptie de la regula", a precizat psihologul criminalist. Totusi acesta a adaugat ca modul in care se obtine carnetul de conducere in Romania este viciat de calitatea testelor psihologice pe care le sustin viitorii soferi.

"Examenul psihologic pe care il dam inaintea obtinerii carnetului de conducere este o gluma", a afrimat Liviu Chesnoiu.

Femeia care a provocat accidentul mortal a fost retinuta pentru 24 de ore, luni 1 martie, la doua zile de la producerea accidentului. Este acuzata de ucidere din culpa si conducere sub influenta alcoolului. Cercetarile sunt continuate de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2.

Femeia a fost audiata trei ore, sambata seara, la Brigada Rutiera, unde s-a prezentat alaturi de fiul sau.

Imediat dupa accident, soferita a ajuns la spital, dupa ce a fost agresata de multimea stransa la fata locului, fiind lovita atat ea, cat si sotul sau, aflat pe scaunul din dreapta al masinii.

Potrivit surselor judiciare citate, femeia are permis de conducere pentru categoria B din anul 2006, insa le-a spus anchetatorilor ca nu conduce in mod constant. Ea a mai sustinut ca sambata s-a urcat la volanul masinii Mercedes in locul sotului sau, care era baut. Mai mult, ea le-ar fi spus anchetatorilor ca nu are deloc experienta pe masina automata, astfel ca a incurcat pedalele, apasand pe acceleratie, in loc de frana.

Plan roșu de intervenție activat în Constanța după impactul dintre un microbuz cu 15 elevi și o mașină VIDEO
Plan roșu de intervenție activat în Constanța după impactul dintre un microbuz cu 15 elevi și o mașină VIDEO
Autorităţile din Constanta au activat, miercuri, 27 martie, Planul Roşu de Intervenţie, după un accident în care au fost implicate un autoturism si un microbuz. Cincisprezece copii sunt...
UPDATE Trei copii răniți după ce o mașină a intrat într-un camion parcat, în județul Brașov. Trei victime sunt inconștiente și au fost intubate FOTO
UPDATE Trei copii răniți după ce o mașină a intrat într-un camion parcat, în județul Brașov. Trei victime sunt inconștiente și au fost intubate FOTO
O maşină a lovit, duminică, 24 martie, un camion staţionat pe DN 13, în judeţul Braşov, iar şase persoane, între care trei copii, au fost rănite. Două victime sunt inconştiente....
#accident, #masina, #Bucuresti, #fete, #trotuar, #soferita, #bataie, #violenta , #Bucuresti