Raport SUA: Romanii nu pot trai decent din salariul minim

Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:53
3011 citiri
Raport SUA: Romanii nu pot trai decent din salariul minim

Salariul minim pe economie din Romania, care ajunge la 540 de lei pentru un program cu norma intreaga, nu asigura un standard de viata decent pentru angajat si familia sa, se arata in raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului in lume in 2008.

"Incepand cu luna octombrie, salariul minim brut pe economie a ajuns in Romania la 540 de lei (190 de dolari) pentru un program de 170 de ore pe luna, sau de aproximativ 3,17 lei (1,10 dolari) pe ora. Salariul minim pentru muncitori calificati este cu 20% mai mare, informeaza NewsIn.

Salariul minim lunar nu a asigurat un standard de viata decent pentru angajat si familia sa", constata raportul anual al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului in lume.

Criteriile pentru calcularea salariului minim, explica documentul citat, se bazeaza pe salariul mediu pe economie si nu pe cosul de cosum mediu. In iulie, reprezentantii sindicatelor, patronatele si guvernul au semnat un acord tripartit care a dus la cresterea salariala din octombrie.

In general, respectarea salariului minim a fost monitorizata si implementata de Ministerul Muncii, dar, in practica, numerosi angajatori au platit salarii suplimentare la negru pentru a reduce din taxe si impozite. Aceasta practica afecteaza negativ viitoarea pensie a angajatului, cat si capacitatea sa de a obtine credite bancare, subliniaza raportul Departamentului de Stat.

In ceea ce priveste respectarea numarului de ore legale de munca, raportul subliniaza ca au fost semnalate incalcari ale legii.

"Potrivit legii, norma legala de munca este de 40 de ore in cinci zile lucratoare. Orele suplimentare trebuie platite pentru weekend si sarbatori legale. (...). Liderii sindicali s-au plans ca au existat incalcari in ceea ce priveste respectarea orelor de lucru si ca orele suplimentare nu sunt intotdeauna platite.

Aceasta practica a fost semnalata mai ales in sectorul textil, bancar, financiar si de constructii. Oficialii sindicali arata ca majoritatea accidentelor de lucru au loc in timpul orelor suplimentare obligatorii si neremunerate", noteaza Departamentul de Stat.

Legea prevede sanctiuni pentru munca la negru, iar angajatorii care folosesc forta de munca ilegala pot ajunge la inchisoare sau risca o amenda de pana la 100.000 lei (41.666 dolari), explica documentul.

Ministerul Muncii are autoritate sa stabileasca si sa implementeze standarde de siguranta pentru industrie, dar i-a lipsit personalul calificat pentru a le pune in aplicare, subliniaza raportul SUA. Angajatii au ignorat adesea recomandarile ministerului, care erau aplicate numai dupa ce a avut loc un incident. Angajatii au dreptul sa refuze munca periculoasa, dar acest drept este rar invocat, conchide raportul.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com