Raport UNODC: Din ce in ce mai multi tineri romani consuma droguri

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 21:58
2799 citiri
Raport UNODC: Din ce in ce mai multi tineri romani consuma droguri

Rata consumului de droguri in Romania ultimilor sase ani este in crestere, spre deosebire de tarile occidentale, unde indicele a fost constant in intervalul 2003 - 2009.

In raportul dat publicitatii miercuri de UNODC (Biroul Natiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor si a Criminalitatii) este specificat faptul ca elevii cu varsta cuprinsa intre 15-16 ani din tarile central si vest-europene au raportat o rata relativ stabila a consumului de droguri, din 2003 incoace.

In acelasi timp, elevii din estul Europei (din tari ca Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia si Ucraina) au declarat cresteri ale consumului permanent de stupefiante, in perioada investigata.

De asemenea, in intervalul 1995-2007, elevii europeni cu varsta de 15-16 ani au declarat marirea consumului cu caracter permanent de substante din categoria ecstasy.

Cresterea ratei de consum nu inseamna ca Romania se afla in topul dependentei de droguri la nivel european. Potrivit unui alt raport, apartinand Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie, Romania se numara, in 2008, printre tarile cu cea mai scazuta prevalenta pe parcursul intregii vieti, pentru categoria de varsta 15-64 ani.

Romania avea, anul trecut, o prevalenta de 1,7%, printre cele mai mici din Europa, in timp ce Danemarca inregistra 36,5%, Franta, 30,6%, iar Marea Britanie, 30,1%.

O alta concluzie a raportului UNODC este faptul ca traficul de heroina este majoritar in tarile din jurul Afganistanului, precum si de-a lungul rutelor Balcanice catre Occident, cu Turcia, Bulgaria, Serbia si Romania, teritorii de tranzitie.

De pilda, capturile de heroina si morfina facute de autoritatile bulgare in 2007 au vizat transporturi destinate unor tari ca Germania si Croatia, in timp ce autoritatile romane au raportat ca principalele destinatii ale drogurilor sunt Olanda si Regatul Unit al Marii Britanii.

Din Raportul Mondial reiese si ca pietele mondiale de cocaina, opiacee si cannabis sunt in declin, in timp ce productia de droguri sintetice este in crestere, in special in tarile dezvoltate.

In Europa, droguri cel mai des invocate, in 2007, de catre persoanele tratate pentru dependenta de substanta au fost opiaceele, in proportie de 93%, urmate de canabis (6,3%) si de amfetamine (0,2 %), se mai arata in raport.

"Consumatorii de droguri trebuie tratati ca persoane care au nevoie de sprijin medical, nu ca persoane care trebuie condamnate", spune Antonia Maria Costa, directorul executiv al UNODC.

Media de varsta a toxicomanilor romani a scazut, in ultimii ani, de la 25 la 17-19 ani, iar multi dintre ei, chiar daca scapa de dependenta fizica, ajung sa consume din nou droguri din cauza ca nu exista centre post-tratament pentru inlaturarea dependentei psihice, precizau, in octombrie, specialistii in domeniu.

In Bucuresti, se estimeaza ca sunt aproximativ 24.000 de consumatori de droguri, dintre care aproape 400 urmeaza un tratament. Majoritatea toxicomanilor care sunt tratati de dependenta fizica, in centrele de specialitate, recidiveaza insa in privinta drogurilor, din cauza faptului ca nu reusesc sa scape si de dependenta psihica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Raport UNODC, #rata consum droguri, #tineri droguri Romania , #Bucuresti