Rectificarea bugetara marca Firea: Taie bani de peste tot ca sa dea celor 22 de firme infiintate de ea

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 12:32
9283 citiri
Rectificarea bugetara marca Firea: Taie bani de peste tot ca sa dea celor 22 de firme infiintate de ea

O noua rectificare bugetara a avut loc, la inceputul acestei saptamani, in cadrul Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti. S-a taiat masiv, pe linie, cu doua exceptii - conservarea culturii traditionale si consolidarea monumentelor.

"Pe principiul o noua sedinta de consiliu general, o noua rectificare, doamna primar Gabriela Firea ne demonstreaza stilul ei bugetar, inconfundabil. Deja este inutil sa mai spunem ca proiectul de hotarare privind rectificarea bugetara nu a stat 15 zile in dezbatere publica, cert este ca ne-a pregatit din nou surprize.

Asa cum putem observa, Primaria Municipiului Bucuresti a pregatit o serie de taieri bugetare drastice.

(...) Se taie de peste tot, cu exceptia centrelor pentru conservarea culturii traditionale, ce vor primi 10.471.000 lei in plus si consolidarea si restaurarea monumentelor cu 9.990.000 lei in plus", se arata pe pagina organizatiei USR Bucuresti, intr-un articol cu titlul "Analiza rectificarii bugetare".

Se taie peste 175 de milioane de lei de la transporturi, in ciuda licitatiei anuntate in mod repetat de primarul Gabriela Firea privind cumpararea a 400 de autobuze RATB, pentru care este nevoie de o suma de peste 500 de milioane de lei.

Apoi, de la protectia mediului se taie peste 61,5 milioane de lei, desi tot primarul Firea a participat la inaugurarea cu surle si trambite a unui acoperis verde pe o statie RATB din Bucuresti, anuntand in repetate randuri ca doreste reducerea poluarii in Capitala.

De la protectie civila si protectie contra incendiilor s-au taiat aproape 50 de milioane de lei, "bani ce erau alocati initial pentru achizitionarea de autospeciale de interventie sau infiintarii de unei noi subunitati de pompieri in zona de competenta a Inspectoratului de Urgenta 'Dealul Spirii'", potrivit USR.

De la aparare, invatamant, sanatate si muzee se taie, in total, aproape 12 milioane de lei, in timp ce bugetul pentru intretinerea gradinilor publice, a spatiilor verzi si a parcurilor se reduce cu 9 milioane de lei.

Potrivit USR, astfel "se renunta complet la extinderea unor scoli si gradinite", iar banii pentru sanatate "erau alocati pentru consolidarea, printre altele, a Policilinicilor Titan, Iancului, Pantelimon".

"Doamna primar pare ca uita din promisiunile facute si va amana demararea constructiei Spitalului Metropolitan, de unde se scad 1.150.000 lei, suma alocata initial pentru concesiune lucrari, studii si consultanta", continua USR Bucuresti.

Organizatia precizeaza si ca nu mai este o prioritate consolidarea cladirilor cu risc seismic, deoarece "din suma de 1.950.000 lei alocata expertizelor tehnice pentru consolidarea unor institutii publice de spectacole si concerte (Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Tandarica, Circul Globus, Palatul Sutu etc.), se taie 975.000 lei".

Apoi, potrivit documentului citat de USR Bucuresti, "nu mai putin de 2.700.000 se vor scadea din sumele destinate consolidarii si restaurarii cladirilor cu risc seismic din Centrul Istoric, imobilului Hanul Rosu din strada Selari, dar si imobiliului din strada Lipscani".

Sursa citata mai anunta si ca "se pare ca se va amana si constructia unei sali multifunctionale in complexul sportiv Lia Manoliu", dar si ca primarul Capitalei va investi 700.000 de lei intr-o strategie Smart City Bucuresti.

Se taie banii pentru promisiuni. Vouchere pentru biciclete fara piste

USR Bucuresti noteaza si ca va fi redus substantial bugetul pentru blocurile de locuinte destinate tinerilor, in ciuda planurilor anuntate de Gabriela Firea.

"Nici mult promisele blocuri de locuinte pentru tineri se pare ca nu vor fi aduse la viata. Din cele 94.892.690 lei, cat se scade de la locuinte, servicii si dezvoltare publica, 13.525.000 lei reprezinta dezvoltarea sistemului de locuinte.

Alte 62.897.690 lei reprezinta sume ce vor fi scazute de la realizarea retelelor de alimentare cu apa, canalizare si iluminat public, aferente ansamblului Henri Coanda, de la reabilitarea unor zone urbane cu deficit major in servicii de alimentare cu apa si canalizare si extinderea retelei de apa potabila in zona strazii Ghidigeni, sector 5", transmite sursa citata.

Se vor taia bani si de la amenajarea traseelor pentru biciclisti. Astfel, desi bucurestenii vor avea zeci de mii de biciclete din bani publici, nu vor avea pe unde sa se plimbe cu ele.

"Traseele pentru biciclisti vor ajunge de la 3.500.000 lei la doar 100.000 lei si ne putem lua gandul de la ele, pentru ca din pacate, biciclistii si pietonii sunt 'cantitate neglijabila'", sustine USR Bucuresti.

In schimb, Directia Generala de Asistenta Sociala va primi peste 25 de milioane de lei, iar Catedrala Mantuirii Neamului 4,5 milioane de lei.

Proiecte vitale sunt intarziate

De asemenea, o treime din bugetul pentru Pasajul Ciurel, adica o suma de 35 de milioane de lei, a fost taiata in sedinta CGMB. Si de la alte proiecte s-au taiat bani, precum pasajul prelungirea Ghencea-Domnesti sau reabilitarea soselelor Iancului si Pantelimon.

Ciprian Ciucu, consilier municipal PNL, arata cu degetul corporatia mamut creata de Firea la Primaria Capitalei.

"Luam banii de la investitii si ii dam pe ce: pe niste companii care vor plati salarii in consilii de administratie, vor plati salariile oamenilor pe care ii vor angaja, vor lua masini, autoturisme, laptopuri si studii de fezabilitate. Pentru ca asta am vazut cand m-am uitat pe bugetele lor. Nu mai putin de 400 de milioane de lei se duc de la investitii catre cele 22 de firme!", a spus Ciucu, citat de Digi 24.

Un alt consilier municipal, Roxana Wring (USR), acuza ca "90% din bani merg pe salarii, bunuri si servicii".

Printre investitiile de unde se taie alocari bugetare se numara si statia de epurare a Apelor Uzate de la Glina.

In luna martie, Gabriela Firea se lauda ca sunt bani suficienti in bugetul Capitalei, "totul este sa stii cum sa ii cheltui cu folos, cu intelepciune, cu pricepere".

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com