Daca nu putem cu fonduri europene, atunci cu bani din buzunar. Restaurarea Arcului de Triumf, terminata in 2016

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 18:15
3430 citiri
Daca nu putem cu fonduri europene, atunci cu bani din buzunar. Restaurarea Arcului de Triumf, terminata in 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectele de consolidare si conservare ale Arcului de Triumf si ale Observatorlui Astronomic "Vasile Urseanu" au fost incluse in lista de investitii a Municipalitatii pentru anul 2016, decizia fiind luata de CGMB, dupa ce lucrarile, incepute prin proiecte europene, nu au fost finalizate la timp.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, in sedinta de marti, includerea in lista de investitii a Municipiului Bucuresti pentru anul 2016 a proiectelor "Consolidarea, restaurarea si conservarea Arcul de Triumf" si "Consolidarea, restaurarea si conservarea Observatorului Astronomic 'Vasile Urseanu' ".

Practic, CGMB a apobat finantarea de la bugetul local a tuturor costurilor neeligibile si a cheltuielilor suplimentare conexe pentru indeplinirea integrala a obiectivelor si indicatorilor proiectelor si pentru asigurarea functionalitatii acestora.

De asemenea, Hotararea CGMB prevede ca lucrarile la cele doua obiective trebuie finalizate pana cel tarziu in 30 iunie 2016, iar din bugetul local al Municipiului Bucuresti se vor aloca 9.138.448,08 de lei, reprezentand cheltuieli neeligibile, pentru Arcul de Triumf si 4.442.358,59 de lei pentru Observatorul Astronomic.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a informat vineri ca Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de 124.183.654 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 (POR), precum si alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizati din fonduri europene, si care vor fi platiti din bugetul Primariei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare pana la data de 30 iunie 2016.

"Vom avea o gaura in buget, iar vina aceasta este in intregime a fostei administratii.Va trebui sa ducem proiectele la bun sfarsit, iar acest lucru il vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasa a primariei ne va costa pe fiecare dintre noi", arata, in comunicatul de vineri, primarul general interimar, Razvan Sava.

PMB precizeaza ca finantarea de peste 124 de milioane de lei, care nu mai poate fi decontata din fonduri europene si de la bugetul de stat, reprezenta cofinantarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piata Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si pentru lucrarile de construire a ambulatoriului la Spitalul Foisor.

Alte trei proiecte - consolidare, restaurare si conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" si proiectul de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" - a caror lucrari sunt aproape finalizate - pierd finantare in valoare totala de aproximativ opt milioane de lei.

Primaria Municipiului Bucuresti a obtinut finantare europeana pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operational Regional 2007 - 2013. Aceste proiecte sunt: consolidare, restaurare si conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" si Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor de la spitalele "Victor Gomoiu" si "Foisor", amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si modernizarea infrastructurii rutiere Piata Sudului.

Valoarea totala a acestor proiecte a fost estimata la 313.490.033 lei, din care 191.066.216 lei reprezenta finantare nerambursabila din fonduri europene si contributie de la bugetul de stat al Romaniei, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015, se arata in comunicatul PMB.

La Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" - proiect in valoare de 11.105.896 de lei - lucrarile au fost finalizate in proportie de 80 la suta, urmand sa fie achitata o diferenta de 4.442.358 de lei de la bugetul local al Primariei Capitalei, anunta PMB.

Consolidarea, restaurarea si conservarea Arcului de Triumf - proiect in valoare de 30.461.626 de lei - este tot in stadiu avansat al lucrarilor, fiind finalizat in proportie de 86 la suta.

"Pentru acest proiect au fost deja utilizati 17.733.716,70 lei, pana in luna august 2015, alte lucrari in valoare de 3.770.508,43 urmand sa fie decontate pana la sfarsitul anului 2015. Pentru acest obiectiv, contributia din fonduri europene si bugetul de stat a fost estimata la 22.522.381,43 lei. Din aceasta suma, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferenta, in valoare de 3.153.133,41 lei urmand sa fie suportata din bugetul local al Primariei Municipiului Bucuresti", se mai arata in comunicat.

Citește și:
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni, 27 martie, în legătură cu creșterea euroscepticismului din țara noastră. ”Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun...
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind...
#reabilitare Arcul de Triumf, #fonduri europene reabilitare, #investitii Bucuresti 2016 , #Bucuresti