Ce restricții se aplică în București după ce incidența a depășit 10 la mie. Distincția între barurile care rămân deschise și cele închise

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 13:04
7051 citiri
Ce restricții se aplică în București după ce incidența a depășit 10 la mie. Distincția între barurile care rămân deschise și cele închise
Centrul Vechi din București se supune restricțiilor determinate de incidența mare FOTO Ziare.com

Incidența COVID în București a trecut de 10 cazuri la mia de locuitori marți, 5 octombrie.

Restricțiile care se aplică pentru o zonă care trece de pragul de 10 la mie sunt cele stabilite de către autorități pentru pragul de peste 7,5.

Cluburile s-au închis în București, de sâmbătă, 2 octombrie, după ce Capitala a înregistrat o rată de infectare de 8,28 la mia de locuitori, însă restaurantele și cafenelele au rămas deschise doar pentru persoanele cu certificat COVID-19.

Potrivit Prefecturii București, distincția dintre barul care rămâne deschis și cel care va fi închis se face prin codul CAEN. Astfel, societățile comerciale care funcționează doar ca baruri, cluburi sau discoteci și nu servesc mâncare sunt închise.

Așadar, barurile cu mâncare și restaurantele sunt deschise în intervalul 5.00-24.00 exclusiv pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală

Restaurantele din pensiuni și hoteluri sunt deschise doar pentru clienți până la ora 2 noaptea la capacitate maximă.

La evenimente cum ar fi nunțile sau botezurile pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală. Spațiile în care sunt organizate evenimentele cu oameni nu trebuie să depășească capacitatea de 50%, însă pot participa maximum 200 de persoane.

De asemenea, circulaţia persoanelor nevaccinate în afara locuinţei, în fiecare zi, între orele 20.00 şi 5.00, este permisă doar cu declaraţie pe propria răspundere.

Ziare.com vă prezintă toate restricțiile care se impun, în funcție de activități și evenimente.

Persoane vaccinate vs. persoane nevaccinate

Persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare finalizată de cel puțin 10 zile sau care au trecut prin boală pot circula fără restricții în orice interval orar. Nu este necesară declarația pe proprie răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu. Ele trebuie să facă dovada acestor lucruri cu un certificat COVID.

Pentru persoanele nevaccinate circulația este interzisă în intervalul 20.00-5.00, cu anumite excepții și au nevoie de o declarație pe propria răspundere. De asemenea, persoanele nevaccinate pot circula și cu adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu, potrivit covid19.primariatm.ro.

Masca de protecție

În localitățile cu incidența mai mare de 7,5 la mia de locuitori, masca de protecție este obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru.

De asemenea, masca de protecție este obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea).

Magazine și restaurante

Pentru magazine, activitatea este reglementată între orele 5.00 și 22.00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Restaurantele și cafenelele sunt deschise între 5.00 și 24.00, însă accesul este permis, atât în interior, cât și la terase, doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală.

Sport

Activități recreative și sportive în aer liber sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, în grupuri de maximum 10 persoane.

Sălile de sport funcționează până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Pot intra doar persoanele cu certificat COVID, și trebuie asigurat un spațiu de minimum 4 mp de persoană.

Bazine de înot funcționează până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și au acces doar persoane cu certificat verde digital.

Evenimente private

Nunțile, botezurile sau mesele festive sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală. De asemenea, trebuie asigurat spațiul de minimum 2 mp de persoană și vor funcționa la o capacitate maximă de 50%.

Evenimente în spații închise

La evenimentele în spații închise, cum ar fi, cinematografe, spectacole, concerte, pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală. Capacitatea este de până la 50 % din capacitatea maximă a spațiului, iar purtarea măștii de protecțieeste obligatorie pe tot parcursul evenimentului.

Evenimente în aer liber

La evenimentele în spații libere, cum ar fi spectacole, concerte, festivaluri, etc., accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală. Capacitatea maximă a spațiului este de până la 50 %, iar masca de protecție este obligatorie.

Spațiile în aer liber operate de instituții de cultură trebuie să asigure spațiu minimum 1 mp de persoană.

Competiții sportive

Competițiile sportive în spaţii închise sau deschise se organizează doar cu persoane vaccinate sau care au trecut prin boală și doar între orele 5:00-24:00. De asemenea, funcționează până la 50 % din capacitatea maximă a spațiului și trebuie asigurată o distanță de minimum 1 metru între persoane, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Cursuri de instruire

Cursuri de instruire, de exemplu, workshop-urile, sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, cu până la 50 % din capacitatea maximă a spațiului în interior sau exterior. Trebuie asigurat un spațiu de minimum 2 mp de persoană, iar

purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Conferințe

Conferințele sunt permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, cu până la 50 % din capacitatea maximă a spațiului în interior sau exterior și asigurarea unui spațiu de minimum 2 mp de persoană. De asemenea, purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Potrivit raportării, incidența în București a ajuns marți, 5 octombrie, la 10.31.

Cu o zi înainte, luni, 4 octombrie, Incidența COVID în municipiul București era 9,64 de cazuri la mia de locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#incidenta bucuresti, #rata infectare bucuresti, #restrictii Bucuresti, #restrictii baruri bucuresti, #valul patru covid , #Bucuresti