Daca majoritatea bucurestenilor pot gasi motive sa se planga cand vine vorba de orasul lor, jurnalistii de la agentia Reuters au fost impresionati de "amestecul rar de idei arhitecturale vestice, peisagistica estica si megalomania caracteristica regimului totalitar al secolului al XX-lea".
Corespondentii Reuters au notat cum piesajul se schimba, pe masura ce se trece prin diversele cartiere ale Bucurestiului. "De la unul din cele mai progresiste centru urbane la inceputul secolului XX, se ajunge la un labirint de bulevarde prafuite si cartiere ciudate, care poarta cicatricile politicilor brutale ale comunistilor", scriu jurnalistii Reuters.
Reuters recomanda vizitarea centrului istoric, "un district medieval care ocupa doar o fractiune din Capitala". Strazile pavate cu piatra au supravietuit demolarilor comandate de dictatorul Nicolae Ceausescu in 1980, care au ingropat cele mai vechi sectiuni ale Bucurestiului, aproape o cincime din oras.
Dupa renovari masive, zona Lipscani musteste de baruri si restaurante si este o destinatie populara de weekend pentru petrecaretii din oras. Jurnalistii mai recomanda o cina intr-un restaurant romanesc, cu traditionalele sarmale si mamaliga.
Alte obiective care au impresionat corespondentii Reuters sunt manastirea Stavropoleos, construita in 1742, in stil brancovenesc, dar si Curtea Veche, resedinta din secolul al XV-lea a lui Vlad Tepes.
Nu sunt uitati nici micii deliciosi si berea servita in Piata Matache, langa strada Buzesti, si nici Muzeul Taranului Roman. Reporterii recomanda o plimbare pe Calea Victoriei, unde pot fi admirate cladirile realizate in stilul neo-roman, folosit de arhitectul Ion Mincu.
Reporterii indeamna insa turistii sa se grabeasca daca vor sa viziteze Bucurestiul si sa admire arhitectura superba: "multe bijuterii de arhitectura moderna dispar, fiind lasate in paragina de dezvoltatorii care vor sa construiasca blocuri de apartamente, pe proprietati valoroase".
Reuters mai recomanda si plimbari pe Bulevardul Magheru, o masa la Athenee Palace Hilton (amintind ca acest hotel era un loc de intalnire pentru spioni in anii '30), dar si o vizita la Casa Poporului, o "cladire monstruoasa" construita de Ceausescu in anii '70.
"Ceausescu a sperat ca aceasta cladire, construita cu tone de cristal, marmura si lemn, sa devina o acropola a Romaniei, insa a devenit simbolul politicilor sale sociale distructive", scrie Reuters.