Reuters: Un weekend in Bucuresti, intr-un labirint haotic de bulevarde prafuite

Vineri, 17 Mai 2013, ora 23:31
4325 citiri
Reuters: Un weekend in Bucuresti, intr-un labirint haotic de bulevarde prafuite

In ciuda imaginii pe care o au unii straini despre romani si despre Romania, Bucurestiul este un oras in care orice strain isi poate petrece un weekend, avand locuri de vazut si lucruri de facut.

Agentia Reuters incearca sa faca un tur virtual al Capitalei in 48 de ore, in care sunt exporate "amestecul de idei arhitecturala occidentale, imagistica estica, megalomanie totalitarista a secolului XX si viata de noapte zgomotoasa".

La inceputul prezentarii sale, Bucurestiul este infatisat ca un oras care era unul dintre cele mai progresive centre urbane la inceputul secolului XX, pana la un labirint haotic de bulevarde prafuite si cartiere ciudate care inca poarta "cicatricile politicilor comuniste brutale".

Vineri

Scurta vacanta in Bucuresti debuteaza vineri dupa-amiaza, cu un traseu Otopeni - Piata Universitatii, de unde se ajunge in Centrul Vechi, pe strada Lipscani, un vechi district comercial medieval care a scapat atentiei dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, cel care a pus la pamant mare parte din zonele inconjuratoare.

Printre locurile care trebuie vazute sunt "rafinata" Manastire Stavropoleos, construita in anul 1724, un exemplu al stilului brancovenesc de arhitectura romaneasca. Curtea Veche - resedinta de secol XV a lui Vlad Tepes -, Hanul lui Manuc din secolul XIX, sau elegantul Pasaj Villacrosse sunt cateva dintre recomandarile pentru straini. Acestora li se atrage atentia totusi sa fie atenti la cainii vagabonzi, care insa nu sunt asa de periculosi in Centrul Vechi.

In plus, pe Lipscani exista locuri unde se poate gasi mancare din bucataria franceza, turca, italian sau ungara, iar Caru cu Bere, din secolul XIX, este recomandat pentru sarmalele si mamaliga servite aici.

Seara, Centrul Vechi vine cu o oferta bogata in cluburi de noapte si baruri - Mojo, Atelierul Mecanic, Papiota si Energia.

Calea Victoriei, pe care se afla Cercul Militar, Palatul Telefoanelor, cluburile Control, Panic! si gradina Green Hours este de asemenea un obiectiv pentru turistii straini.

Sambata

Ziua incepe la metrou, spre Piata Romana, apoi Piata Amzei, Piata Revolutiei si Muzeul National de Arta al Romaniei. Este amintita piata din care, in 1989, a fugit cu elicopterul, pentru a fi apoi prins si executat, Nicolae Ceausescu. In mijlocul pietei se afla un monument al Revolutiei, despre care romanii spun ca se aseamana cu un cartof intr-o teapa.

Nu trebuie ratate Biserica Cretulescu, din caramida rosie, si Ateneul Roman, fiind cunoscuta drept cea mai frumoasa cladire a orasului si gazda a festivalului de muzica George Enescu, recunoscut la nivel monvial, dupa care Athenee Palace Hilton, construit la inceputul secolului XX, este locul potrivit pentru o bautura sau un pranz.

Pe Calea Victoriei, trecand pe langa biserici istorice si pe langa Palatul Cantacuzino, care gazduieste in prezent Muzeul George Enescu, itinerariul duce catre Muzeul Taranului Roman, dupa care se trece prin Parcul Kiseleff spre Bulevardul Aviatorilor, flancat de vile in stilul modernist si art deco, multe dintre ele gazduind ambasade si care au contribuit la renumele de "Paris al Estului" dat Bucurestiului la inceputul secolului XX.

O calatorie de doua ore pe traseul tramvaiului 1, care incercuieste centrul orasului, incepand din Piata Victoriei si ajungand apoi pe Pasajul Basarab este o alta recomandare pentru turistii straini.

Duminica

Ultima zi a weekend-ului incepe cu un obiectiv bucurestean care nu putea fi ratat, Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, "monstruoasa cladire nascocita de Ceausescu la sfarsitul anilor '70", dictatorul sperand ca uriasa constructie sa devina "Acropolis-ul" Romaniei, insa a sfarsit prin a simboliza distrugerea politicilor sale sociale.

Biserica Armeana din Centrul Civic "cu strazi neuniforme si fara viata", dar si cu vile in stil francez este alt obiectiv, dupa care parcul Gradina Icoanei si vilele din jurul Bulevardului Dacia, plus un alt manunchi de ambasade completeaza turul Bucurestiului.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Reuters weekend Bucuresti, #locuri de vazut Bucuresti, #activitati Bucuresti, #obiective Bucuresti, #strain weekend Bucuresti, #straini vizita Bucuresti , #Bucuresti