Romania gropilor

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 16:57
3017 citiri
Romania gropilor
Foto: Ziare.com

Dupa ce s-au luptat de mai bine de o luna cu nametii de zapada, romanii au acum alte probleme, mai grave si mai paguboase. Soselele arata ca dupa bombardament, craterele din asfalt pun la grea incercare abilitatea soferilor de a face slalom "la milimetru". De cele mai multe ori, este o misiune imposibila pentru ca gropile sunt acoperite de apa si noroaie.

Plecand de la cifrele unui sondaj facut de GfK pe un esantion reprezentativ din mediul rural si urban, Gandul a calculat ca romanii petrec anual pe drumuri 1,19 miliarde de ore, adica 136.309 ani. Romania este pe ultimele locuri europene din punct de vedere al infrastructurii. Avem 15.600 de km de drumuri nationale, din care 10.920 sunt intr-o stare proasta. Dupa iarna asta, probabil ca numarul drumurilor distruse va fi dublu.

In marile orase, primarii s-au apucat sa inventarizeze gropile. La Bucuresti, Sorin Oprescu tuna si fulgera, amenintand, mai in gluma mai in serios, ca scoate armata sa le astupe. La Ploiesti, inventarul a dat un rezultat halucinant: ele insumeaza 2.722 de metri patrati de gropi. In Bucuresti, nu exista o inventariere a gropilor.

'Abia ce s-a luat zapada si oamenii au plecat pe teren urmand sa facem situatiile. Avem 500 de artere in administrare si pana ieri nu s-a putut inventaria nimic. Incepand de astazi, oamenii au plecat sa monitorizeze arterele", a declarat, vineri, pentru Ziare.com, Alina Roman, director al Administratiei Strazilor din Bucuresti.

Totusi, parca e mai rau decat in anii trecuti. Deszapezirea coordonata de primarul Oprescu - care a constat in impingerea zapezii pe marginea carosabilului, fara a fi transportata, macar de pe arterele principale, in alta parte - a dat "roade": canalele de scurgere au fost acoperite, iar zoaiele au camuflat cu succes gropile din asfalt.

25 de zone din Bucuresti au fost inundate joi, provocand atat devieri ale traseelor de transport in comun, cat si blocaje din cauza apei adunate pe carosabil.

Potrivit Politiei Capitalei, in ultimele 24 de ore au avut loc 91 de tamponari si patru accidente rutiere, soldate cu sase raniti usor. Multe dintre ele au avut ca principala cauza starea drumurilor.

Solutia miraculoasa

Solutia primarului Oprescu? O substanta miraculoasa care umple gropile. Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, ca noua substanta folosita miercuri noapte pentru plombarea gropilor s-a dovedit a fi "un experiment reusit", edilul estimand ca toate gropile din Capitala vor fi refacute in doua saptamani, atunci cand vremea va fi favorabila. Substanta, aflata inca in teste la o companie din Franta, a fost prezentata oficialilor primariei, care urmeaza sa se decida daca raportul calitate-pret este suficient de bun pentru a o folosi.

O groapa de la Eroii Revolutiei a fost asfaltata, in noaptea de miercuri spre joi, si deocamdata se prezinta bine. "Atunci cand am umplut groapa era noapte, in conditii de ninsoare puternica. Aceasta solutie nu te conditioneaza de vremea de afara, liantul care se foloseste impreuna cu piatra sparta se intareste si in conditii de temperaturi scazute sau umezeala", ne-a explicat Alina Roman. Din pacate, pretul este mare, mult mai mare decat ar costa o asfaltare normala.

Problema romaneasca - Deszapezirea, vinovata de inundatiile din Bucuresti

"Este mult mai scump acest liant, care are in componenta sa si fibra de sticla. Se aseamana foarte bine cu betonul, dar prin comparatie pretul este mai mare", a declarat Alina Roman. In cazul in care substanta miraculoasa va rezista in timp, iar raportul calitate-pret va fi convenabil, primaria va trece in caietul de sarcini ca, la urmatoarele contracte pe care le va incheia, gropile sa fie plombate cu un agregat asemanator cu cel prezentat de francezi.

Numarul de telefon pentru gropi

La numarul de telefon 0800.800.882, bucurestenii pot raporta gropile. Este numarul Dispeceratului Integrat de Urgenta, functioneaza de anul trecut si, daca sunati, raspunde o doamna amabila. Vi se cere locatia gropii, numele si un numar de telefon de contact. Am intrebat-o pe dispecera daca sunt multi bucuresteni care raporteaza gropi, iar raspunsul a fost "nu foarte multi". "O sa transmit la Primarie solicitarea dvs si, din cate am inteles, vor incepe sa repare gropile in curand", mi-a spus functionara.

Alina Roman ne-a precizat ca toate solicitarile care vin la acest dispecerat sunt transmise catre serviciul de drumuri si mai departe sunt date in atentia constructorului, pentru a se aduce la starea initiala. "Am mai tot intervenit pe artere pentru a putea sa astupam aceste gropi. Numai ca, din pacate, temperaturile sunt destul de scazute si acum se foloseste o mixtura stocabila, care nu dureaza insa foarte mult. Este numai o solutie provizorie. In clipa in care temperaturile vor permite, vom veni cu un asfalt cald, pentru astuparea definitiva", ne-a declarat Alina Roman.

V-ati stricat masina din cauza gropilor?

Pana cand gropile vor fi asfaltate, romanilor nu le ramane decat sa injure in barba, sa le raporteze la Primarie si, eventual, sa actioneze in judecata firma care se ocupa de intretinerea drumului pe care si-au rupt masina. "Soferii care si-au stricat masinile in gropile care se afla acum in carosabil se pot adresa firmei de asigurari, firma respectiva poate actiona in judecata administratorul de drum care nu a adus gropile la starea initiala", ne-a declarat Alina Roman.

Exista si penalizari aplicate de primarie, in cazul in care firmele respective nu isi respecta contractele de intretinere. "Termenele prevazute in contracte sunt, in general, de 15 zile de la momentul notificarii, insa primarul Sorin Oprescu le-a cerut ca in cinci zile sa fie astupate toate gropile, daca temperaturile permit", a subliniat Alina Roman. In ultimul timp s-a intervenit pe Bucuresti-Ploiesti, pe marile artere, pe Serban Voda, a precizat directorul Administratiei Strazilor.

Amenzi pentru gropile din Autostrada Comarnic-Brasov

Pana una alta, nici Alina Roman nu este scutita de problemele din trafic. "Si eu dau cu masina in gropi, mai ales daca sunt acoperite cu apa si credeti-ma ca ma doare sufletul pentru ca este masina mea", ne-a spus oficialul Administratiei Strazilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#gropi Bucuresti, #gropi Romania, #solutie plombat gropi, #soferi Bucuresti iarna , #Bucuresti