Romania, intr-un proiect international pentru prevenirea casatoriilor fortate

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 23:48
1039 citiri
Romania, intr-un proiect international pentru prevenirea casatoriilor fortate
Foto: verticalonline.ro

Liga Pro Europa a anuntat miercuri ca, timp de un an, va derula proiectul "Prevenirea casatoriilor fortate" finantat in cadrul Programului Comisiei Europene Daphne 2009.

Proiectul este o initiativa comuna a Centrului pentru Dialog Interetnic si Toleranta AMALIPE din Bulgaria, care este aplicantul principal, Liga Pro Europa (Romania) si Asociatia pentru Suport Special al Tinerilor ARSIS (Grecia), in calitate de parteneri.

"Scopul proiectului este prevenirea si combaterea casatoriilor timpurii si fortate din cadrul anumitor grupuri traditionale ale romilor din Bulgaria, Romania si Grecia, prin folosirea metodelor de cercetare, stabilirea unor retele multidisciplinare si de cooperare intre institutiile statului, ONG-uri si reprezentanti ai romilor, precum si cooperarea reprezentantilor institutiilor mentionate cu familiile de romi care mai practica aceasta traditie", a declarat co-presedintele LPE, Smaranda Enache.

Proiectul asigura o coordonare a activitatii institutiilor responsabile, ONG-uri si comunitatea romilor pentru prevenirea casatoriilor fortate/timpurii.

"Proiectul pune accent pe colaborarea cu familiile rome pentru prevenirea acestei practici, in locul maririi pedepselor administrative, practica dominanta utilizata fara rezultat in momentul de fata. Aceasta abordare se bazeaza combinarea actiunilor venind din afara si din interiorul comunitatii, cu rezultate durabile", a spus Smaranda Enache.

Aceasta a precizat ca datorita faptului ca exista o cercetare stiintifica cu privire la problema casatoriilor fortate/timpurii in comunitatile de romi, va fi elaborata si implementata o cercetare a problematicii la inceputul proiectului.

"In urma acestei cercetari va exista o imagine clara a problematicii casatoriilor fortate/timpurii in Bulgaria, Romania si Grecia, precum si a motivatiei factorilor de deciziei. Aceasta cercetare va fi utilizata pentru a defini modalitati de rezolvare a problemei", a precizat Smaranda Enache.

Pe baza rezultatelor cercetarii, echipa proiectului va elabora un set de actiuni pentru prevenirea casatoriilor fortate. Conferinta de inchiderea a proiectului va fi organizata la Sofia, unde vor fi prezentate experientele acumulate in cele trei tari si vor fi definite recomandarile pentru politici publice.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#prevenire casatorii fortate, #Liga Pro Europa , #Bucuresti