
Liga Pro Europa a anuntat miercuri ca, timp de un an, va derula proiectul "Prevenirea casatoriilor fortate" finantat in cadrul Programului Comisiei Europene Daphne 2009.
Proiectul este o initiativa comuna a Centrului pentru Dialog Interetnic si Toleranta AMALIPE din Bulgaria, care este aplicantul principal, Liga Pro Europa (Romania) si Asociatia pentru Suport Special al Tinerilor ARSIS (Grecia), in calitate de parteneri.
"Scopul proiectului este prevenirea si combaterea casatoriilor timpurii si fortate din cadrul anumitor grupuri traditionale ale romilor din Bulgaria, Romania si Grecia, prin folosirea metodelor de cercetare, stabilirea unor retele multidisciplinare si de cooperare intre institutiile statului, ONG-uri si reprezentanti ai romilor, precum si cooperarea reprezentantilor institutiilor mentionate cu familiile de romi care mai practica aceasta traditie", a declarat co-presedintele LPE, Smaranda Enache.
Proiectul asigura o coordonare a activitatii institutiilor responsabile, ONG-uri si comunitatea romilor pentru prevenirea casatoriilor fortate/timpurii.
"Proiectul pune accent pe colaborarea cu familiile rome pentru prevenirea acestei practici, in locul maririi pedepselor administrative, practica dominanta utilizata fara rezultat in momentul de fata. Aceasta abordare se bazeaza combinarea actiunilor venind din afara si din interiorul comunitatii, cu rezultate durabile", a spus Smaranda Enache.
Aceasta a precizat ca datorita faptului ca exista o cercetare stiintifica cu privire la problema casatoriilor fortate/timpurii in comunitatile de romi, va fi elaborata si implementata o cercetare a problematicii la inceputul proiectului.
"In urma acestei cercetari va exista o imagine clara a problematicii casatoriilor fortate/timpurii in Bulgaria, Romania si Grecia, precum si a motivatiei factorilor de deciziei. Aceasta cercetare va fi utilizata pentru a defini modalitati de rezolvare a problemei", a precizat Smaranda Enache.
Pe baza rezultatelor cercetarii, echipa proiectului va elabora un set de actiuni pentru prevenirea casatoriilor fortate. Conferinta de inchiderea a proiectului va fi organizata la Sofia, unde vor fi prezentate experientele acumulate in cele trei tari si vor fi definite recomandarile pentru politici publice.