Romania nu a fost in stare sa cheltuiasca banii alocati de UE pentru CFR

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 13:25
1656 citiri
Romania nu a fost in stare sa cheltuiasca banii alocati de UE pentru CFR

Uniunea Europeana a alocat Romaniei, dupa aderare, 2,5 miliarde de euro pentru consolidarea infrastructurii cailor ferate.

Totusi, dupa doi ani de la primirea fondurilor statul a cheltuit decat 300.000 de euro, realizand o harta a zgomotului pentru sistemul feroviar, informeaza Antena 3.

Secretarul general al Asociatiei Feroviare din Romania, Stefan Roseanu, a avertizat ca daca fondurile nu vor fi folosite pana in 2015, banii vor fi retrasi de catre UE. Fondurile nu au fost investite in infrastructura cailor ferate, desi aceasta scartaie din toate incheieturile.

In acest timp, viteza medie de circulatie a scazut la 60 km/ora, in timp ce in 1990 aceasta era 120 km/ora. Starea infrastructurii ferate din Romania se prezinta deplorabil, iar aceasta pune in pericol vietile calatorilor CFR. Din 20.000 de km de cale ferata, retea intinsa pe tot teritoriul Romaniei, 38% au termenul de reparatii expirat.

Aceleasi probleme se inregistreaza si la 60,5% din podurile feroviare, 39% din tunele, 86,3% din lungimea totala a catenarei. In acelasi timp, Roseanu a adaugat ca 95% din garile romane ar trebui reconstruite. Constantin Axinia, susecretar de stat, a declarat ca dupa 1990 statul nu a investit in infrastructura feroviara si in acest timp nu a fost achizitionata nici macar o locomotiva noua.

Axinia a propus ca taxa de utilizare a infrastructurii sa fie folosita pentru reabilitarea cailor ferate si eliminarea accizelor din pretul motorinei destinat CFR.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Romania, #fonduri UE, #infrastructura feroviara , #Bucuresti