Ziare.com

Romanii, preocupati de schimbarile climatice dar incapabili sa faca ceva

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 18:08

   

Romanii, preocupati de schimbarile climatice dar incapabili sa faca ceva
Romanii sunt preocupati de schimbarile climatice dar nu prea stiu cum trebuie sa actioneze pentru combaterea acestora.

Potrivit unui studiu realizat recent sub egida Parlamentului European si Comisiei Europene, 73 la suta dintre romani apreciaza ca incalzirea globala si schimbarile climatice reprezinta o problema foarte grava a omenirii, in timp ce 12 la suta cred ca este un subiect destul de serios, iar trei procente considera ca aceasta tema nu este una grava.

Pe de alta parte, 37 la suta dintre romani (fata de 56 la suta la nivelul UE si 84 la suta dintre suedezi) considera ca sunt bine informati in legatura cu diversele consecinte ale schimbarilor climatice, in timp ce 56 de procente (fata de 41 la suta la nivelul UE) se considera prost informati.

Totodata, studiul indica faptul ca respondentii din unele state nu sunt suficient de familiarizati cu posibilitatea de a utiliza resurse alternative precum biocombustibilii pentru a reduce gazele cu efect de sera. Astfel, intrebati daca biocombustibilii sunt o alternativa pentru reducerea gazelor cu efect de sera, 23 la suta dintre romani si bulgari au spus ca nu stiu ce sa raspunda (fata de 12 procente la nivelul UE).

Studiul arata ca 43 la suta dintre romani (fata de 61 la suta la nivelul UE si 17 procente dintre bulgari) considera ca au actionat personal pentru a combate schimbarile climatice. Numarul romanilor care nu stiu daca au luat parte la astfel de actiuni este de circa 19 procente.

Intrebati daca schimbarile climatice reprezinta un proces de neoprit, romanii (17 la suta), devansati de bulgari si spanioli (18 la suta), ofera din nou cele mai multe raspunsuri "Nu stiu".

Romanii nu stiu nici daca emisiile de CO2 au un impact marginal asupra schimbarilor climatice. In timp ce in celelalte state opinia publica pare destul de divizata in aceasta problema, in Romania 33 la suta dintre respondenti nu au stiut ce sa raspunda (spre deosebire de 15 la suta la nivelul UE), iar 49 la suta au oferit un raspuns negativ.

Dupa bulgari (22 la suta) si irlandezi (20 de procente), romanii (18 la suta) sunt din nou cetatenii care declara in cea mai mare masura ca nu stiu daca Guvernul lor face suficient pentru combaterea schimbarii climatice (fata de 8 la suta la nivel comunitar). Totusi, 66 la suta dintre romani au spus ca Executivul nu depune suficiente eforturi in acest sens (fata de 64 de procente la nivelul UE).

In schimb, 37 la suta dintre romani (fata de 76 de procente, media la nivelul UE) declara ca separa gunoiul pentru reciclare, 56 la suta (fata de 64 la nivelul UE) au redus consumul de energie acasa, iar 56 de procente (54 la suta la nivel UE) au redus consumul de apa, toate acestea ca metode de a contribui la incalzirea schimbarii climatice.

Pe de alta parte, 40 la suta dintre romani, fata de 28 la suta de cetateni la nivelul UE, spun ca au ales un mijloc de transport care nu afecteaza mediul inconjurator. In schimb, in timp ce la nivelul UE un sfert dintre respondenti au spus ca au redus folosirea autoturismului personal, alegand de exemplu sa imparta cu mai multe persoane drumul cu masina, in Romania doar 7 procente au raspuns afirmativ.

Pe de alta parte, romanii sunt cel mai putin dispusi sa plateasca mai mult la factura de energie pentru a utiliza resurse care sa reduca emisiile de gaze de sera. Astfel, 49 la suta dintre romani nu accepta aceasta varianta (fata de 30 de procente la nivelul UE).
Citeste mai multe despre schimbari climatice romani UE mediu studiu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Artificial

Nu mai amagiti oamenii ca ar putea sa faca ceva pentru a influenta clima. Omenirea nu are potentialul constructiv pe masura celui distructiv.

Orice masuri luate azi, chiar radicale, vor avea efect (daca vor avea) abia peste 20-30 de ani

 

Da' cand am fost noi capabili sa facem ceva?

E istoric atestat:
- romanii au venit si-au furat de-au rupt. 150 tone de aur! Tezaurul Daciei, dat pe goarna de un nenorocit de-al nostru, sa ne traiasca! 15 vagoane de-acuma, umplute la limita sigurantei de transport. 100 de ani au stat scarbele de rrromanii cu dansa-n sus, numai din prada asta. Astia chiar au luat crema de pe tort si daca mai aud un tzigan de italian ca NOI suntem tzigani, dau cu el de pamant si-i arat cladirile istorice din rrrroma lor, facute din aurul furat din Dacia!
- turcii. Ce n-au furat astia, inclusiv copii, cu concursul "politicienilor" de atunci. Cu nimic mai buni decat cazaturile de azi. Decat ca turcii, culmea, l-au jupuit pe brancoveanul, pentru ca nu le placea cum a jupuit asta (rrroman constantinopolitan si 'mnealui) pe romani. Turcii aveau vorba lor: tunde oaia, n-o jupui papagalule, n-o ucide, ca nu mai ai de unde sa iei! De-aia au ucis animalul de rrroman;
- americanii: astia au plecat de-aici cam cu tot petrolul nostru de la Ploiesti, ca doar asta-i interesa in rominia. S-a vazut la tocmeala de dupa al doilea razboi ce mare chestie reprezentam noi pentru uncle sam! Ne-au lasat de ciubuc scarbei de stalin, si ei si *** de churchill.
- rusii: astia au plecat de la noi cu un munte de uraniu dupa ei, zeci de garnituri de tren, cel mai mare zacamant din ioropa lui peshte!
- romanii: astia chiar nu stiu de capul lor. Ei stiu ca cea mai buna viata e aia cand ai palat cu enshpe turnuri, si zece mii de hectare de zona protejata in care poti vana la marea nesimtire, cu masini bengoase (de se dau de ceasul *** dealerii firmelor Lamborgini, Ferrari, etc.), cu un brau de celulare, nici unul mai ieftin de 10 mii euroi, cu o *** de serviciu proasta ca miezul noptii dar scumpa nenorocire, model de model si s-o dai pe prima teve ca de-aia te numesti urinel, prost de dai in gropi dar fiul tatalui tau, securist notoriu;

Cine suntem noi de avem asa un trecut glorios si un asa prezent stralucit?
NEICA NIMENI IN LUMEA ASTA! SI NE MERITAM DIN PLIN SOARTA, ISTORIC VORBIND!
Bafta la vize de imigrare in Canada, ca acolo chiar o sa gasiti OAMENI!

 

Ignoranta nu este o scuza

Daca nu stiu, sa invete ! Iar statul trebuie sa ia masuri ferme in acest sens. Cu totii trebuie sa fim responsabili, daca nu pentru viitorul nostru, macar pentru cel al copiilor nostri !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor