Romanii stiu care mancare este sanatoasa, dar nu o consuma

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 09:09
2277 citiri
Romanii stiu care mancare este sanatoasa, dar nu o consuma

Stam bine la teorie, dar suntem corigenti la practica! Cu toate ca romanii stiu care alimente sunt sanatoase, ei incep sa consume fructe si legume abia dupa ce implinesc 40 de ani.

Romanii cu varste cuprinse intre 15 si 60 de ani sunt interesati de o alimentatie sanatoasa, dar putini pun in practica informatiile pe care le cunosc, arata studiul "Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa", realizat de compania de cercetare Exact.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (58%) au mentionat carnea de porc printre alimentele care ar trebui consumate cel mai rar, iar 80% au afirmat ca o dieta sanatoasa se bazeaza pe consumul de fructe si legume.

Desi sunt constienti de efectele unei alimentatii nesanatoase, doar 20% dintre subiecti au declarat ca se hranesc zilnic cu fructe si legume, iar 41% au spus ca iau astfel de mese o data sau de doua ori pe saptamana.

La capitolul alimentelor nesanatoase, cei mai multi au mentionat carnea de porc (58%), grasimile (24%), dulciurile (18%), bauturile alcoolice (15%), zaharul alb (14%).

Prajelile au fost mentionate de numai 13% dintre respondenti. La fel si mezelurile. Fast-foodul a fost trecut si el in categoria alimentelor periculoase de peste 10% dintre subiecti.

Fructele si legumele au fost mentionate ca alimente sanatoase de peste 80% dintre participantii la studiu. Ele au fost urmate de carnea de pui, pe care 40% o considera dietetica.

Pestele este socotit aliment sanatos de 34% dintre subiecti, laptele de 32%, branza de 20% si carnea de vita de 12%. Prea putini insa au mentionat apa (3%), ceaiul (1%) si mierea (1%) ca fiind alimente sanatoase. Vizibilitate foarte mica au avut cerealele integrale si painea neagra.

Sub deviza "tineretea este pierduta pe cei tineri", doamnele peste 45 de ani incearca sa-si ascunda anii cu ajutorul vitaminelor. Ele mananca fructe si legume mult mai des decat barbatii, respectiv de sase-sapte ori pe saptamana comparativ cu 1-2 ori pe saptamana, in cazul persoanelor de sex masculin.

Consumul de fructe si legume creste dupa varsta de 40 de ani, cand incep sa a para si problemele de sanatate. Astfel, varstnicii consuma vegetale de 3-5 ori pe saptamana, in timp ce tinerii intre 15 si 29 de ani de numai 1-2 ori pe saptamana.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 533 de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 60 de ani, cu ajutorul unor chestionare aplicate telefonic, in perioada martie-aprilie 2009.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#mancare sanatoasa romani, #fructe legume , #Bucuresti