Romanii sunt din ce in ce mai toleranti cu homosexualii si rromii

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 16:31
2114 citiri
Romanii sunt din ce in ce mai toleranti cu homosexualii si rromii
Foto: Arhiva

Romanii au devenit mai toleranti cu persoanele din comunicatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali), releva sondajul de opinie "Fenomenul discriminarii in Romania" realizat la initiativa Consiliului National pentru combaterea Discriminarii (CNCD), dat publicitatii miercuri.

Fata de 2008, acceptarea persoanelor din aceasta comunitate a crescut cu 9%, in cazul persoanelor cu handicap fizic sau psihic cu 10%, iar in cazul persoanelor infectate cu HIV/bolnave de SIDA, cu 8%. Acceptarea s-a diminuat doar in cazul maghiarilor, cu 1,5% fata de 2008.

Si procentul romanilor care au o atitudine deschisa fata de persoanele de etnie roma a crescut de la 43% in 2008, la 56% in 2009. Cercetarea a testat si disponibilitatea populatiei de a admite grupurilor minoritare dreptul la integrare sociala in cercurile de proximitate (familie, prieteni apropiati, vecinatate, serviciu).

Grupurile fata de care populatia manifesta disponibilitatea cea mai mare de acceptare sunt persoanele de alta cetatenie, etnicii maghiari si persoanele de alta religie. Peste 64% din populatie ar accepta aceste persoane ca membrii ai familiei si peste 76% i-ar accepta ca prieteni apropiati. Rezultatele indica un grad ridicat de toleranta al populatiei in raport cu aceste grupuri de minoritari.

Mai deschisi fata de rromi

Grupurile fata de care se manifesta deschidere medie sunt persoanele cu handicap fizic si rromii, iar grupurile fata de care populatia este cea mai refractara in a accepta integrarea in proximitatea familiala sau a cercului de prieteni sunt persoanele cu handicap psihic si cele infectate cu HIV.

Totusi, grupul fata de care se manifesta cea mai mare reticenta este cel al minoritatilor sexulale - doar 4,9% din populatie ar accepta un homosexual membru al familiei si 23% ca prieten apropiat. 84% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu ar fi de acord ca cineva din familie sa se casatoreasca cu o persoana infectata cu HIV.

Respondentii sondajului de opinie considera in proportie de 58% ca etnicilor rromi le este mai dificil sa obtina un loc de munca sau sa fie promovati, comparativ cu restul populatiei. 56% dintre respondenti se simt inconfortabil in preajma persoanelor de etnie roma, iar 31% nu au avut niciun fel de interactiune cu etnicii romi in ultimele sase luni.

Cuvintele care vin in mintea a 23% dintre respondenti cand aud cuvantul "rom" sunt legate de infractionalitate, hotie si cersetorie. Aceste date evidentiaza latenta unui stereotip al populatiei majoritare fata de etnia romilor.

Atunci cand au fost le-a fost cerut sa indice primul cuvant care le vine in minte cand aud cuvantul "homosexual", 22% dintre respondenti au indicat cuvinte precum repulsie, dezaprobare, 15% boala, nebunie si 8% anormalitate, excentricitate.

Alaturi de romi, grupul minoritatilor secuale este cel mai stereotipizat in Romania. Potrivit rezultatelor sondajului, in Romania se poate vorbi de un important potential de homofobie.

Sondajul de opinie, realizat de INSOMAR in perioada 1-24 august pe un esantion de 1.201 persoane este o actiune pe care CNCD o desfasoara anual, pentru a analiza schimbarile aparute in perceptiile si atitudinile romanilor fata de discriminarea grupurilor vulnerabile precum persoane infectate cu HIV/SIDA, homosexuali, persoane de etnie roma sau cu dizabilitati fizice sau mentale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani toleranti homosexuali, #romani nivel toleranta, #romani discriminare , #Bucuresti