Romanii vor sa colecteze selectiv deseurile dar se plang ca nu au unde

Sambata, 02 Mai 2009, ora 20:10

   

Romanii vor sa colecteze selectiv deseurile dar se plang ca nu au unde
Cel putin in sondaje, romanii vor sa colecteze selectiv gunoiul dar se plang ca nu intotdeauna au posibilitatea sa o faca.

Un studiu realizat de IMAS in perioada februarie-martie a acestui an in sapte orase in care exista posibilitatea selectarii gunoiului, Bucuresti, Baia Mare, Buhusi, Piatra Neamt, Suceava, Ramnicu Valcea si Focsani, arata ca aproape 60% din romanii care locuiesc in zone care dispun de containere pentru separarea deseurilor tin cont de acest lucru, scrie Adevarul.

Din pacate, numai 42 de orase au infrastructura necesara.

De asemenea, cifrele oficiale arata ca peste 60% din deseurile de ambalaje - peturi, sticla, hartie si carton - provin de la populatie, iar restul de 40% sunt generate prin asa-numitele circuite industrial-comerciale

"Daca exista containerele pe care sa le foloseasca, amplasate in apropierea locuintei, publicul le foloseste corect si intens. Problema ramane acolo unde nu exista aceste containere. Mai grav stau lucrurile in spatiile care nu tin de administratiile publice locale - parcuri naturale si arii protejate, terasamente de cale ferata, maluri ale cursurilor de apa.

Este nevoie ca si aici sa se treaca la colectare selectiva, sa nu mai ajungem sa avem lacuri a caror suprafata e acoperita de PET-uri", a declarat directorul IMAS, Alin Teodorescu.

In 2009, Romania are ca tinta de valorificare a deseurilor de ambalaje 45% din cantitatile totale introduse pe piata, fata de nivelul de 60% din vechile state membre ale Uniunii Europene.

In plus, Romania a negociat o perioada de tranzitie graduala in privinta recuperarii deseurilor din ambalaje, astfel incat sa atinga standardul european in 2013.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de1275 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
BUNUL SIMT
rank 1
CURATENIA LASA DE DORIT
AR FI UN MARE PAS INAINTE DACA ROMANII AR ARUNCA TOT GUNOIUL LA GHENA. UITATI-VA IN JURUL VOSTRU,PESTE TOT GUNOAIE,PE MARGINEA DRUMURILOR,PE LINGA BLOCURI:PETURI,PUNGI,HIRTII,COJI DE SEMINTE...JALNIC...
hopa
rank 1
romanul este un deseu nereciclabil
pute rau in rromania
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor