Ziare.com

Scolile raman fara personal la cabinetele medicale

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 14:00

   

Scolile raman fara personal la cabinetele medicale
Personalul din unitatile de asistenta medico-sociala si din cabinetele medicale ale unitatilor de invatamant ar putea fi redus, anul acesta, cu 2.400 de oameni, potrivit unui proiect de hotarare care stabileste normativul pentru personal si standardele de cost pentru servicii.

Potrivit proiectului pentru aprobarea standardelor de cost "pentru unele servicii medicale si activitati de asistenta medico-sociala si de mediatori sanitari rromi", publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin aplicarea normativului de personal propus se estimeaza o posibila reducere a numarului de personal comparativ cu anul precedent cu 616 persoane (24 medici, 152 asistenti medicali, 118 personal auxiliar, 57 TESA si personal de conducere si 265 muncitori si personal de deservire).

De asemenea, in cabinetele din unitatile scolare ar urma sa fie o reducere a personalului de 1.776 de persoane (160 medici si 1.616 asistenti medicali).

"Din situatiile noastre, avem deficit de personal si nicidecum prea multi angajati, ca sa fie nevoie de disponibilizari. E vorba de personalul cel mai important in aceasta activitate deosebit de sensibila, cel mai expus. Ne vom consulta cu organizatiile noastre cu privire la ce se va intampla in 2010 si va trebui sa avem in vedere actiuni mai dure.

Probabil, vor fi actiuni de protest, pentru ca vrem sa aparam fiecare om, nu doar pe cei 2.400 despre care se vorbeste in acest ordin. Sunt mai multe incercari de reducere a personalului, chiar si prin procesul de descentralizare, pentru ca autoritatile locale nu au bani sa plateasca personalul", a declarat liderul Sanitas, Marius Petcu.

Potrivit aceluiasi proiect, normativul pentru personalul din unitatile medico-sociale este de un medic la 25-30 de paturi, un cadru sanitar mediu la 15-20 paturi pe tura si o infirmiera la 8-12 paturi pe tura.

In cabinetele din gradinite este nevoie, potrivit proiectului, de o asistenta medicala la 60-100 de copii in unitatile cu program prelungit si o asistenta medicala la 60-80 de copii pe tura in gradinitele cu program saptamanal.

In unitatile scolare e nevoie de un medic general la maximum 2.500 de elevi si o asistenta medicala la 800-1000 de elevi, un medic stomatolog si o asistenta medicala stomatologie la 1.500 de elevi.

In unitatile de invatamant superior normativul este de un medic general la 3.000 de studenti si o asistenta medicala la 1.500 de studenti.
Sursa: rNews

Articol citit de 2092 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

..

in germania nu exista asistenta medicala in scoli. Elevii merg la scoala nu sa se trateze de boli, ci sa invete. De sint bolnavi, oricum nu merg la scoala, iar medic este in oras: pediatru sau medica de familie. De se inbolaveste copilul la scoala, e parintele chemat sa se ocupe de copil sa-l duca eventual la medic, nu-l lasa de capul lui. Iar daca este o urgenta, e chemata salvarea. In plus exista consultatiile obligatorii cu care parintele se prezinta cu copilul la medic, nu are scoala nici un amestec in asistenta medicala.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor