Scurgeri radioactive la Spitalul Judetean Galati, de la un aparat defect

Luni, 16 Februarie 2009, ora 17:02
2591 citiri
Scurgeri radioactive la Spitalul Judetean Galati, de la un aparat defect

Aparatul de cobaltoterapie de la Spitalul Judetean din Galati a fost inchis din cauza unor scurgeri radioactive minore, iar, pana la repunerea lui in functiune, bolnavii de cancer din Galati, Braila, Tulcea si Vrancea sunt trimisi la tratament in diverse centre din tara.

Aparatura de cobaltoterapie - utilizata in tratarea afectiunilor oncologice - din Laboratul de Radioterapie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati s-a defectat, iar substanta radioactiva s-a imprastiat in atmosfera, informeaza Newsin.

Cadrele medicale de la laborator au declarat, luni, ca scurgerile radioactive au fost minore, dar s-au situat peste nivelul minim admis. Mai mult, incidentul s-a petrecut joi, insa oficialii unitatii medicale nu au dorit sa il faca public.

Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica a anuntat, insa, ca scurgerile radioactive nu au depasit pragul minim si au dat asigurari ca nu exista pericol de iradiere.

"Incidentul s-a produs saptamana trecuta si a fost monitorizat de medicii si de asistentii Laboratorului de Radioterapie. Au venit cei de la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, n.r.) si de la Igiena Radiatiilor, au facut masuratori si evaluari, in urma carora s-a constatat ca nu exista niciun risc pentru nicio persoana. Nu a fost depasita nicio limita si nu se pune problema de iradiere", a declarat, luni, directorul adjunct al ASP Galati, dr. Costinela Georgescu.

Pentru a repune in functiune aparatul de cobaltoterapie, vechi de cinci ani, spitalul are nevoie de 80.000 de lei. "Sunt cinci sau sase asemenea aparate in tara si ele necesita revizii o data la cinci ani. Aparatul a fost inchis si trebuie sa schimbam un kit, care costa 80.000 de lei. Ministerul Sanatatii trebuie sa aprobe suma si sa o trimita Spitalului Judetean, care trebuie sa faca plata firmei care va livra acest kit", a spus dr. Costinela Georgescu.

Este necesar, insa, ca aprobarea fondurilor si revizia aparatului de cobaltotrapie de la Galati sa se faca in procedura de urgenta deoarece de el depind bolnavii de cancer din patru judete: Galati, Braila, Tulcea si Vrancea.

In afara de cei 80 de pacienti aflati in tratament, sunt pana la o mie de persoane din cele patru judete aflate pe lista de asteptare.

Oficialii Autoritatii Judetene de Sanatate Publica sustin ca au solicitat in mai multe randuri Ministerului Sanatatii sa aloce fonduri pentru dotarea Spitalului Judetean din Galati cu un accelerator de particule mediu.

Un asemenea aparat ar putea eficientiza tratamentul bolnavilor de cancer, insa este foarte scump. "Un accelerator de particule mediu costa 1,5 milioane de euro, iar achizitia lui trebuie sa fie inclusa in strategia Ministerului Sanatatii de dotare cu aparatura de inalta performanta", a spus dr. Costinela Georgescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#scurgere radioactiva, #cobaltoterapie, #bolnavi cancer , #Bucuresti