Sindicalistii din sanatate se pregatesc sa iasa in strada

Vineri, 21 August 2009, ora 20:37
903 citiri
Sindicalistii din sanatate se pregatesc sa iasa in strada
Foto: servuspress.ro

Sindicalistii din sanatate sunt decisi sa recurga la proteste, in luna septembrie, daca Ministerul Sanatatii nu va acorda cadrelor sanitare sporurile promise, inclusiv cele restante si daca vor fi diminuati coeficientii din grila unica de salarizare, a precizat, vineri, liderul Sanias, Marius Petcu.

"Ion Bazac ne-a asigurat ca nu vor fi disponibilizari in randul personalului medical si, de asemenea, ne-a garantat plata salariilor, insa despre sporuri nu exista deocamdata o certitudine ca se vor acorda. Ministrul va sustine acordarea sporurilor in sedinta de guvern de miercuri, in care se vor discuta rectificarile bugetare", a precizat Marius Petcu, dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Liderul Sanitas a adaugat ca nu va agrea o varianta a legii unice de salarizare care sa cuprinda diminuari semnificative ale coeficientilor, in ceea ce priveste personalul din sistemul sanitar. "Nici ministrul Bazac nu va sustine in guvern o grila diminuata", a mai spus Petcu.

Coeficientii pentru sistemul sanitar, inclusi in cea mai recenta schita a Legii unice de salarizare, sunt mai mici cu pana la 25% decat in precedentul proiect si vor duce la cresteri nesemnificative ale lefurilor, a declarat joi presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu.

Potrivit celei mai noi forme a proiectului Legii unice de salarizare, un medic primar ar putea castiga intre 4,05 salarii minime si 5,1 salarii minime pe economie, in timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.

Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma sa castige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai putin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime. In prezent, salariul minim lunar pe economie este de 600 lei.

Guvernul nu a ajuns inca la un acord in legatura cu forma finala a Legii unitare de salarizare, iar joi seara, de la ora 19:00, urmau sa fie reluate discutiile, miza fiind stabilirea nivelului de referinta pentru grila de salarizare.

In cazul in care salariul minim ar reprezenta nivelul de referinta pentru grila de salarizare a sistemului bugetar, orice majorare a sa ar creste automat cheltuielile de personal ale Executivului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#sindicate sanatate proteste, #lege salarizare unica, #Minister Sanatate, #Marius Petcu , #Bucuresti