Sindicatele anunta ca nu vor fi disponibilizari in sistemul sanitar

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 18:33
1848 citiri
Sindicatele anunta ca nu vor fi disponibilizari in sistemul sanitar

Nu vor fi disponibilizari in sistemul sanitar, iar angajatii din spitalele din Romania nu isi vor pierde sporurile, a anuntat, miercuri, presedintele Sanitas, Marius Petcu, dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

"Primul lucru important este acela ca nu vor fi desponibilizari in sistemul sanitar, nu vom avea pierderi de personal. Iar dupa intalnirea cu premierul Emil Boc am primit asigurari ca sistemul sanitar nu va avea pierderi de sporuri", a declarat Petcu.

La randul lui, ministrul Ion Bazac a spus ca discutia avuta cu membrii Sanitas a fost constructiva si au hotarat sa aiba o astfel de reuniune lunara astfel incat sa analizeze impreuna propunerile Guvernului si pe cele ale Ministerului Sanatatii.

"Sanitas este partenerul nostru si nu adversarul nostru. Am avut o discutie foarte constructiva, am schimbat puncte de vedere convergente.

Am convenit ca, incepand de azi, ne vom intalni in fiecare luna ca sa analizam impreuna propunerile Guvernului si Ministerului Sanatatii, sa beneficiem de punctul de vedere al colegilor de la Sanitas in tot ce vrem sa intreprindem. Eu il vad ca pe un punct important de plecare privind colaborarea viitoare", a explicat Bazac.

Ministrul Sanatatii si-a exprimat speranta ca la sfarsitul lunii aprilie sa poata fi evaluata starea sistemului de sanatate din prisma ministerului, si, dupa caz, sa se actioneze in functie de rezultate.

Sanitas renunta, pentru moment, la proteste

Federatia Sanitas a cazut la o intelegere cu Ministerul Sanatatii, prin care renunta la proteste si la revendicarile salariale, urmand ca discutiile despre eventuale majorari bugetare sa se reia in a doua jumatate a anului, a mai adaugat Marius Petcu.

"Ministrul Ion Bazac a inteles ca cererile noastre sunt justificate, dar si noi la randul nostru acceptam ca solicitarile bugetare pe care le facem trebuie integrate in veniturile sistemului sanitar, iar actuala situatie financiara nu permite rezolvarea lor urgenta", a precizat presedintele Sanitas.

Despre numeroase amenintari cu greva facute de sindicalisti inainte de alegeri si de elaborarea proiectului de buget, amenintari care au continuat si dupa ce reprezentatii executivului si fostul premier Calin Popescu Tariceanu au explicat care este situatia financiara a Romaniei, Petcu a motivat prin incercarea de a face presiuni pentru majorari salariale.

"Noi am incercat sa facem presiuni asupra ministerului, pentru ca este nevoie de majorarile pe care le-am cerut", a explicat sindicalistul.

Pe 15 noiembrie 2008, in mandatul lui Eugen Nicolaescu, Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii au semnat un acord privind cresterea salariilor in sistemul sanitar cu pana la 25%, in 2009, acord reconfirmat de noul demnitar, Ion Bazac.

Inainte de intalnirile cu Bazac si Boc, liderul sindicatului Sanitas, Marius Petcu, a precizat ca vrea sa afle, in cadrul discutiilor de la Guvern, ce a retinut premierul in legatura cu masurile anticriza.

"Nu credem ca masurile anticriza vor fi transpuse in fapte reale. Proiectul nu ne transmite mesaje clare cu bugetele alocate si nu stim care sunt procentele de majorare a salariilor. In ceea ce priveste taierea sporurilor trebuie sa discutam. Vrem ca ele sa se faca cu discernamant ca sa nu plece personalul calificat care se atrage foarte greu", a precizat acesta.

Liderul Sanitas a mai adaugat ca liderii sindicali nu au reusit sa se puna de acord in legatura cu neplata orelor suplimentare, avand pareri diferite.

"Neplata orelor suplimentare este o discutie pe care nu am reusit sa o transam. Unii sustin ca plata orelor suplimentare este o forma de completare a veniturilor insuficiente. Insa aceasta problema trebuie negociata de la ramura la ramura", a mai spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sindicate Sanitas Petcu, #Ion Bazac, #disponibilizari sistem sanitar , #Bucuresti