Sindicatele de invatamant au reluat negocierea contractului colectiv de munca

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 19:51
2415 citiri
Sindicatele de invatamant au reluat negocierea contractului colectiv de munca

Sindicatele din invatamant au reluat negocierea contractului colectiv de munca la nivel de ramura de invatamant, dupa ce, marti, anuntau intreruperea discutiilor pana cand Ministerul Educatiei va prezenta liderilor federatiilor sindicale toate informatiile solicitate privind bugetul.

In urma unei intalniri avute cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, negocierea contractului colectiv de munca a fost reluata, potrivit lui Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", citat de Newsin.

"Dupa intalnirea cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, am reluat negocierile contractului colectiv de munca, pe baza unor noi reguli de negociere. Daca nici aceste reguli nu vor fi respectate, vom trece la alte forme de protest", a explicat, pentru NewsIn, Marius Nistor.

Marti, ministrul Educatiei s-a intalnit cu reprezentantii tuturor federatiilor sindicale din invatamant, subiectele abordate fiind proiectul bugetului Educatiei pe anul 2009, probleme legate de negocierea contractului colectiv de munca si continuarea discutiilor legate de masurile de reforma si de criteriile de performanta.

In plus, s-a mai luat decizia trimiterii uei comunicari catre inspectoratele scolare in care sa se specifice ca nu exista baza legala pentru eliminarea drepturilor salariale.

Anterior, sindicatele anuntasera ca se retrag de la discutii. Printre motivele pentru care sindicatele au decis inreruperea negocierilor, marti, se numara faptul ca Ministerul Educatiei nu a respectat obligatia de a pune la dispozitia reprezentantilor federatiilor sindicale o serie de informatii care sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor a nivelului de salarizare, a duratei tipului de lucru si a organizarii programului de lucru, materiale care trebuiau puse la dispozitia partenerilor sociali inca de la jumatatea lunii ianuarie.

De asemenea, ministerul nu si-a respectat obligatia asumata la prima reuniune din acest an de aface observatii si propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de federatiile sindicale Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater".

Cele patru sindicate mai erau nemultumite din cauza faptului ca ministrul a prezentat un proiect de contract care nu contine drepturi a caror acordare si cuantum sa fie reglementate prin dispozitii legale si drepturi reglementate de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010. De asemenea, proiectul prezentat de minister nu contine o serie de drepturi in conformitate cu prevederile din Statutul personalului didactic si consacrate in contractul colectiv de munca la nivel de ramura in vigoare, precum si de cele anterioare si prevederi din contractul colectiv de munca ce consacra dialogul social.

O alta nemultumire a federatiilor sindicale era faptul ca Ministerul Educatiei nu a reactionat fata de abuzurile autoritatilor locale din intreaga tara care au dispus sistarea platii orelor suplimentare, a salariului de merit, a gradatiei de merit sau a sporului pentru conditii grele, periculoase, incalcand prevederile legale in vigoare.

Federatiile sindicale au cerut sa li se puna la dispozitie Proiectul de buget pentru anul 2009 elaborat de Ministerul Educatiei, avizat de Ministerul Finantelor Publice si aprobat de Guvernul Romaniei, precum si Memorandumul prin care Executivul a solicitat fiecarui minister reducerea cu 20% a cheltuielilor de personal, pentru o totala transparenta in relatia cu partenerii sociali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Ați primit o ofertă de muncă după interviuri reușite pentru a vă asigura următoarea slujbă, dar nu sunteți 100% mulțumit de salariul pe care îl oferă. Deci, ar trebui să negociați?...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#negociere, #sindicate invatamant, #contract colectiv munca , #Bucuresti