Ziare.com

Sistemul sanitar romanesc se va reforma cu ajutorul Bancii Mondiale

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 18:03

   

Sistemul sanitar romanesc se va reforma cu ajutorul Bancii Mondiale
Ministrul Sanatatii Ion Bazac a discutat, vineri, cu directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa si Asia Centrala, Orsalia Kalantzopoulos, modalitatile prin care BM va oferi asistenta tehnica in procesul de reforma a sistemului sanitar.

"Cei doi oficiali au discutat detaliile implementarii noii politici a medicamentului, strategia de infrastructura spitaliceasca si descentralizarea sistemului de sanatate. Reprezentantii BM si-au exprimat sustinerea fata de calendarul de masuri al ministrului Sanatatii, precum si fata de introducerea sistemului de co-plata in Sanatate", informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Legislatia privind introducerea pachetului general de servicii si a co-platii va fi finalizata la 1 iulie.

"Acest sistem este folosit de majoritatea tarilor din jurul dumneavoastra. Este folosit cu succes in Ungaria si Croatia. O echipa a BM va va prezenta cele mai uzitate modele in acest sens", a declarat Kalantzopoulos.

Sistemul va presupune o taxa platita unitatilor de sanatate de catre pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi directionate catre furnizorul de servicii, iar cealalta parte va intra in bugetul unitatii respective. Ministrul Sanatatii analizeaza posibilitatea ca de la 1 iulie 2009 sistemul de co-plata sa fie aplicat in medicina primara, ambulatorie si in spitale.

In lunile urmatoare, BM va ajuta cu asistenta tehnica necesara la implementarea initiativei. Bazac a subliniat, inca o data, ca sistemul romanesc de sanatate are nevoie in acest an, poate mai mult ca niciodata, de norme si regulamente.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1243 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grupul Bancii Mondiale este format din urmatoarele institutii:

- Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), numita Banca Mondiala, a fost creata in martie 1946, indeplinind decizia adoptata la Bretton Woods in 1944. Principalul sau obiectiv in primii ani ai activitatii sale a fost reconstructia tarilor care au suferit de pe urma razboiului, dar mai incolo, in special din 1961, s-a dedicat exclusiv ajutorarii pe termen lung a tarilor intarziate.
- Comisia Financiara Internationala (CFI) creata in 1956, promoveaza cresterea in tarile in dezvoltare sprijinind initiativa privata. In colaborare cu alti investitori, CFI investeste in companii comerciale prin intermediul creditelor si participarilor la capital. In acest caz, participarea va fi intotdeauna minoritara si fara a interveni in gestiune.
- Asociatia Internationala de Dezvoltare (AID) a fost creata in 1960, ca raspuns la criticile criteriilor conservatoare ale BIRD. Ofera credite tarilor celor mai sarace, fara dobanda si pe termene foarte lungi, 35-40 de ani, cu zece ani de scutire.

Si altele .

 

costurile reale ale serviciilor medicale

In Ungaria si Croatia. Dar in Elvetia ,Germania, Spania ,Franta, Italia,Suedia cum este neamule. Trebuie sa ne fie prezentate corect costurile ca in orice domeniu, facturile si pe urma vorbim. De ce se ascund la nesfarsit costurile serviciilor medicale. Cine are acest interes!Suntem singura tara din UE in care costurile sunt secrete rau.Sunt afistate doar pentru interventiile dincolo de granita!

 

exemplu tarile din care doctorii pleaca la fel ca si la noi!

De bine ce este in Ungaria,pleaca doctorii si de acolo la fel ca la noi. Si la fel din Croatia. Ne-am lamurit ce o sa fie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor