Sondaj BCS: 18% dintre romani intra zilnic pe Internet

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 18:23
1675 citiri
Sondaj BCS: 18% dintre romani intra zilnic pe Internet
Foto: www.rring.ro

Aproape jumatate, adica 45.8% la suta din romanii adulti, au intrat pe net in ultima saptamana, iar 18% au intrat in fiecare zi, lucru care marcheaza o crestere substantiala a folosirii Internetului in Romania.

Cifrele sunt mai optimiste decat cele mai recente date ale Oficiului de Statistica al Comunitatilor Europene (Eurostat), ce estimau in 2008 ca numai 36% din romani erau utilizatori ai Internetului, arata un sondaj efectuat de Biroul de Cercetari Sociale remis Ziare.com.

Cifrele arata ca Romania se apropie simtitor de tari europene ca Grecia, Italia, sau Ungaria, unde Internetul era accesat in 2008 de 50-60% din populatie.

Sondajul mai indica faptul ca romanii merg pe net in medie patru din sapte zile ale saptamanii si petrec, tot in medie, trei ore pe zi pe net. Principala activitate este trimiterea si citirea de mesaje electronice (email), urmata de lecturarea stirilor.

Posta electronica este citita, in medie, la fiecare doua zile si pe Skype sau instant messenger doar de cateva ori pe luna. In principal romanii cauta informatii despre sanatate si educatie cam cu aceeasi frecventa. Folosirea jocurilor electronice online e, tot in medie, mai rara de o data pe luna. Toate aceste cifre se refera la un utilizator mediu, nu la utilizatorii frecventi.

Romanii nu citesc frecvent blogurile

In ceea ce priveste blogurile, romanul mediu ce acceseaza netul prefera sa citeasca stirile din marile ziare, iar pe bloguri intra mai rar de o data pe luna.

In timp ce 35% din romani (si 71% din cei ce acceseaza netul) citesc ziarele online macar o data pe saptamana, numai 15% din romani (si 31% din cei ce acceseaza netul) citesc blogurile cu aceeasi frecventa.

Numai 10% din romani scriu regulat (cel putin o data pe luna) pe forumuri si bloguri. Chiar si romanii care acceseaza netul in fiecare zi isi limiteaza citirea sau scrierea de contributii pe blogurilor sau forumuri la mai putin de o data pe luna.

Sondajul BCS mai arata ca cititorii aleg ce bloguri sa citeasca in functie de gradul de relevanta al continutului acestora pentru nevoile imediate de informare, nu dupa numele lor.

Cel mai recunoscut nume de blogger a fost Mircea Badea, mentionat insa de sub 5% din cei intervievati. Alte personalitati mentionate au fost Alina Plugaru, Andreea Marin, Victor Ciutacu sau Andrei Badin.

Respondentii au aratat ca cel mai adesea intra pe site-uri de stiri, ziare, sanatate, google, yahoo, sau informatii, dar si pe site-uri ca Hi5, Realitatea.net, edu.ro, antena3.ro, sau ziare.ro.

La sondajul BCS au participat 1.096 de persoane in varsta de peste 18 ani, iar persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 3 in 3 apartamente sau case, pornind de la numarul 3 al fiecarei strazi. In acest fel s-a pastrat principiul probabilist, toti subiectii domiciliind la apartamente cu numere multiplu de 3. In cadrul fiecarei case a fost intervievata, de regula, acea persoana care urmeaza sa-si sarbatoreasca prima ziua de nastere.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de +/-3%.

Vezi sondajul BCS sub foto

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj Birou Cercetari Sociale, #romanii folosesc internetul, #citesc ziare online , #Bucuresti