Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Stramutatii fortat din Romania primesc bani dupa 60 de ani

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 13:42
1823 citiri
Stramutatii fortat din Romania primesc bani dupa 60 de ani

Persoanele stramutate pe motive etnice in perioada celui de-al II-lea razboi mondial din teritorii controlate de statul roman ar putea primi o indemnizatie lunara, ca si cele expulzate in Romania din teritorii controlate de alte state, se arata intr-un proiect de hotarare propus de Ministerul Muncii, relateaza NewsIn.

Proiectul de act normativ pentru modificarea hotararii de acordare a unor drepturi persoanelor stramutate din motive etnice, in perioada 6 septembrie 1940-6 martie 1945, a fost publicat luni, pe pe pagina de internet a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES).

Potrivit proiectului de act normatic, vor beneficia de indemnizatie atat persoanele care, la data stramutarii, aveau domiciliul pe teritoriul statului roman, cat si "pe teritoriile romanesti vremelnic ocupate de catre alte state si indiferent daca localitatea in care au fost stamutati se afla sub jurisdictie romaneasca ori sub administratia acelor state".

De aceeasi indemnizatie lunara vor beneficia si persoanele ale caror cereri anterioare au fost solutionate prin hotarari de respingere. Conform notei de fundamentare a proiectului, modificarea se face ca urmare a modului diferit in care instantele judecatoresti si casele de pensii au solutionat cererile pentru ajutorul lunar.

Totodata, de masurile reparatorii beneficiaza cetatenii romani care, in perioada 6 septembrie 1940-6 martie 1945, s-au refugiat, au fost stramutati sau expulzati pe teritoriile aflate sub jurisdictia statului roman.

Pe de alta parte, de aceste masuri nu pot beneficia si cetatenii romani care si-au schimbat domiciliul din teritoriile aflate sub administratie romaneasca in teritoriile ocupate de Ungaria horthysta, in conditiile in care statul roman nu si-ar fi persecutat cetatenii pe motiv de apartenenta etnica.

Conform altor instante, beneficiaza de masurile reparatorii orice cetatean roman, indiferent de nationalitate, suferind persecutii din motive etnice, a fost refugiat, expulzat sau stramutat in alta localitate, indiferent daca la data stramutarii avea domiciliul pe teritoriul statului roman sau pe teritoriile romanesti aflate sub ocupatia altor state.

In acelasi document de arata ca in urma modificarii actului normativ, aproximativ 5.000 de persoane carora li s-au respins dosarele pentru obtinerea respectivului drept vor beneficia de indemnizatia lunara. In cazul aprobarii cererilor, indemnizatiile lunare se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii acestora.

Proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica pe site-ul MMFES pana la data de 31 ianuarie 2008.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#expulzare, #proiect de act normativ, #indemizatie , #Bucuresti