Strazile mortii din Bucuresti: Pantelimon, Iuliu Maniu si Mihai Bravu

Luni, 11 Februarie 2008, ora 09:00
5127 citiri
Strazile mortii din Bucuresti: Pantelimon, Iuliu Maniu si Mihai Bravu

Anul trecut, trei artere principale ale Capitalei au reusit sa surclaseze numarul de accidente grave de pe DN 1, Bucuresti - Oradea, considerat cel mai "insangerat" drum din tara, informeaza Evenimentul Zilei de luni.

Gropile, lucrarile de reabilitare, marcajele insuficiente si semafoarele defecte nu au reusit sa stavileasca elanul vitezomanilor si indolenta de care dau dovada unii participanti la trafic, fie ei soferi sau pietoni.

"Ne asteptam ca avalansa de lucrari incepute anul trecut sa duca la scaderea numarului de accidente, pentru ca, teoretic, ar fi trebuit sa-i oblige pe soferi sa reduca viteza si sa mareasca atentia in trafic. Nu a fost deloc asa. In 2007, Bucurestiul a batut toate recordurile la capitolul << tragedii rutiere >>", sustin oamenii legii.

Ultimele statistici arata ca, in Capitala, exista aproximativ 20 de "strazi ale mortii". Primele in "top" sunt bulevardul Iuliu Maniu, soseaua Pantelimon si soseaua Mihai Bravu, care, impreuna, au reusit sa surclaseze DN 1 (Bucuresti-Oradea), la numarul de accidente.

Concret, anul trecut, pe cele trei artere principale ale Bucurestiului s-au produs, in total, 327 de accidente rutiere grave, soldate cu 9 morti si 56 de raniti grav. Si asta, in conditiile in care, in aceeasi perioada, pe DN 1 s-au inregistrat doar 314 astfel de evenimente rutiere. E drept insa ca drumul ce leaga Bucurestiul de Oradea sta mult mai prost la capitolul victime.

Oamenii legii au insa o explicatie pentru numarul mai scazut de morti in accidentele din Bucuresti. Pe drumurile nationale, principala cauza a tragediilor o reprezinta depasirile neregulamentare care, de cele mai multe ori, duc la un impact frontal si, implicit, la un numar mare de victime intr-un singur accident.

"Soferii nu sunt constienti de faptul ca, in cazul coliziunilor frontale, vitezele vehiculelor care se izbesc se cumuleaza. Concret, daca doua masini care circula cu cate 90 de km/ora se lovesc frontal, la impact, viteza este de 180 de km/ora. Niciunul dintre pasageri nu mai are sanse de supraviet uire", explica politistii.

In Capitala insa, principalii vinovati pentru accidentele rutiere grave sunt pietonii care traverseaza neregulamentar si conducatorii de vehicule pe doua roti (motociclete, mopede sau scutere). "De cele mai multe ori, singurele victime intr-un accident rutier grav sunt fie cate un pieton, fie cate un motociclist", spun oamenii legii.

Pe de alta parte insa, nici soferii bucuresteni nu s-au obisnuit cu prezenta in trafic a motocicletelor sau scuterelor. De aici si accidentele provocate de conduca torii auto care nu observa la timp scuterul ce se apropie de ei sau uita sa-i acorde prioritate.

"De fapt, cuvintele de ordine pentru traficul bucurestean sunt: indisciplina, lipsa de educatie, intoleranta", concluzioneaza agentii de circulatie.

Statisticile Brigazii de Politie Rutiera (BPR) arata ca, in Capitala, exista 20 de artere considerate "zone cu concentrare mare de accidente".

"Spre deosebire de celelalte regiuni ale tarii, in Bucuresti, punctele-negre se stabilesc, in luna februarie a fiecarui an, pe baza statisticilor si a cauzelor care genereaza accidente grave. Aceste puncte negre sunt definite ca portiunea de strada, locul sau intersectia in care, intr-un an, se produc minimum trei accidente grave din aceeasi cauza", explica politistii.

Desi, din punctul de vedere al numarului de accidente grave, in "top" conduc detasat bulevardul Iuliu Maniu (121 de accidente grave), soseaua Pantelimon (105) si soseaua Mihai Bravu (101), in ceea ce priveste densitatea de morti pe kilometru, "campioane" sunt soseaua Colentina, urmata de Calea Plevnei - o premiera in categoria "zonelor negre". "Daca, in 2006, pe Calea Plevnei nu am avut niciun accident rutier grav, in 2007, aici s-au produs 23 de astfel de accidente, soldate cu 5 morti si 24 de raniti", adauga oamenii legii.

Identificarea "punctelor-negre" ii ajuta si pe politisti sa-si adapteze interventiile. "Pe langa actiunile pe care le derulam in zonele respective (sunt trimise echipaje care fie ii urmaresc pe pietonii care traverseaza neregulamentar, fie pe soferii care incalca regulile) atragem atentia autoritatilor locale sa realizeze marcaje, sa monteze indicatoare ori garduri care sa-i impiedice pe pietoni sa mai traverseze aiurea", au conchis oficialii Brigazii de Politie Rutiera.

Potrivit politistilor, Bucurestiul are cateva zone in care exista in permanenta riscul producerii unor accidente grave. De aceea, aici, atat soferii, cat si pietonii ar trebui sa fie foarte atenti si sa respecte cu strictete regulile de circulatie. Ziarul Evenimentu Zilei prezinta "gaurile negre" ale traficului bucurestean. Acestea sunt:

Bulevardul Iuliu Maniu - intersectia Timonierului, pentru ca pietonii traverseaza neregulamentare

Soseaua Pantelimon - la numarul 252 se produc numeroase accidente pentru ca soferii nu acorda prioritate pietonilor

Intersectia Mihai Bravu cu strada Gheorghe Petrascu - soferii nu acorda prioritate celorlalte autovehicule , aici avand loc numeroase accidente

Bulevardul Iuliu Maniu - in dreptul imobilului cu numarul 14 se produc foarte multe accidente din cauza ca pietonii traverseaza neregulamentar

Soseaua Pantelimon - in dreptul statiei "Sfantul Pantelimon, dar si in zona imobilelor cu numerele 352 - 356 - 358, pietonii traverseaza neregulamentar, multi dintre ei ajungand in stare grava la spital

Bulevardul Colentina - accidentele se tin lant pe toata lungimea soselei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
A fost panică, joi seară, 18 aprilie, în staţia de metrou Obor. Oamenii care așteptau să vină trenul au văzut cum un călător a căzut pe şine. UPDATE: 22:10: Potrivit Antena 3,...
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
#Bucuresti, #accident, #sosele , #Bucuresti
Comentarii