Sunteti de acord cu redesenarea sectoarelor Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Joi, 28 Iulie 2011, ora 18:39
2329 citiri
Sunteti de acord cu redesenarea sectoarelor Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Arhitectii bucuresteni propun infiintarea unui nou sector, care sa cuprinda centrul Capitalei, iar primarul general, Sorin Oprescu, pluseaza: de ce 7 si nu 8? Cate sectoare credeti ca ar trebui sa prevada noua Lege a Capitalei?

Propunerea arhitectilor se bazeaza pe concluziile Auditul Dezvoltarii Urbane in Bucuresti 1990-2010. Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a explicat ca in prezent Centrul Istoric face parte din trei sectoare, in ciuda faptului ca el are alte necesitati si alta structura urbana. De asemenea, Patrascu a mai spus ca in toate capitalele europene centrul functioneaza ca un sector separat.

In viziunea arhitectilor, al saptelea sector ar urma sa cuprinda zona din centrul Capitalei delimitata de Bulevardul Iancu de Hunedoara, Soseaua Stefan cel Mare, Soseaua Mihai Bravu, Calea Vacarestilor, strada Izvorul Rece, Bulevardul Geniului, Soseaua Grozavesti, Pasajul Basarab si Bulevardul Nicolae Titulescu.

In replica, Sorin Oprescu a declarat ca nu este de acord cu infiintarea noului sector, pentru ca ar putea urma o propunere cu sectorul 8, apoi o alta cu 9, si astfel "o sa ajungem sa trecem de Ploiesti".

De asemenea, edilul sef a mai explicat ca nu este de acord cu acest proiect pentru ca el vede Capitala dezvoltandu-se unitar. "Si daca dorim sa dezvoltam unitar, nu incepi sa o imparti in felii, pentru ca o felie se strica mai devreme decat se strica alte felii, daca nu esti atent", a adaugat Oprescu

In schimb, primarul sectorului 6, Cristian Poteras, este de acord si cu arhitectii, dar si cu primarul general, spunand ca infiintarea unui nou sector in Centrul Istoric ar fi doar un subpunct in noua Lege a Capitalei, propusa de PDL si aflata in dezbatere publica.

"In primul rand, centrul ar trebui sa aiba, intr-adevar, o alta dezvoltare si o alta abordare a urbanizarii. Dar sunt de acord si cu domnul primar general, de ce nu l-am face si pe al optulea, Voluntari-ul, de exemplu, care a crescut foarte mult in ultima perioada, are o dezvoltare fantastica si s-a si lipit de Bucuresti foarte mult?

Ar trebui sa vorbim de legea Capitalei pe care PDL a inaintat-o spre dezbatere publica, dar din pacate celelalte partide nu au vazut-o decat ca pe o rearanjare a oportunitatilor politice", a declarat primarul sectorului 6, pentru Ziare.com.

Reorganizarea, faza zonei metropolitane: Cum devii bucurestean din Ialomita

PDL nu renunta la Legea Capitalei - Udrea: Baieti, de ce va e frica nu scapati!

Cristian Poteras este convins ca Bucurestiul are nevoie de o reimpartire, dar apreciaza ca propunerea arhitectilor este prea simpla, fata de complexitatea problemelor cu care se confrunta administratia Capitalei.

"Nu poti sa vii doar cu o simpla propunere, cum au venit domnii arhitecti. Trebuie o gandire mai ampla si pana la urma finalitatea trebuie sa duca la Zona metropolitana Bucuresti. Trebuie tinut cont inclusiv de cei din jurul Bucurestiului care muncesc aici, apoi transportul, canalizarea. E foarte ampla toata treaba. Noua lege a Capitalei poate sa aiba in vedere si acest lucru, dar ar fi doar un subpunct", a mai declarat Cristian Poteras.

Referitor la o posibila redesenare a sectoarelor actuale, acesta a spus ca ea trebuie facuta, dar nu pentru a schimba din temelii configuratia actuala, ci pentru a fixa granitele dintre sectoare in "zone care nu ar putea fi schimbate oricum si oricand", cum ar fi marile bulevarde.

De altfel, saptamana trecuta prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, anunta ca granitele sectoarelor 4 si 5 vor fi mutate in zona Piata Unirii si cele dintre sectoarele 5 si 6 in Prelungirea Ghencea. El a precizat ca aceasta delimitare este necesara din patru motive: "pentru realizarea cadastrului general al Bucurestiului, pentru cadastrul verde, pentru recensamantul populatiei si pentru listele electorale necesare viitoarelor alegeri". Pentru schimbarea granitelor sectoarelor 4, 5 si 6 s-au purtat, timp de opt luni, negocieri intre Prefectura Capitalei, primarul general, Sorin Oprescu si edilii de sector.

"Cele mai multe divergente au fost pe Tribunalul Bucuresti. Acesta a fost dorit si de sectorul 4 si de 5. Domnul Chiliman a cerut parcul din fata Teatrului National, desi acesta nu s-a aflat niciodata in administrarea sctorului 3. Si intersectia dintre Podul Grant si Calea Crangasi sau Stadionul Giulesti au fost cerute de Primaria sectorului 1, insa s-a hotarat sa ramana in sectorul 6", a dezvaluit prefectul Mihai Atanasoaei.

Sulfina Barbu: Legea Capitalei va fi aprobata de Parlament peste trei luni

Negocierile intre partide privind Legea Capitalei vor fi reluate la toamna, odata cu revenirea politicienilor din vacanta, dar luand in considerarea ruptura aproape totala intre Putere si Opozitie este greu de crezut ca ea va fi adoptata prea curand. "Ar trebui sa lasam orgoliile politice la o parte si sa gandim doar prin prisma bucuresteanului", a conchis Cristian Poteras.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Crezi ca ar trebui redesenate sectoarele Capitalei?

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...