Taxi driver in Bucuresti: povesti de viata, sex si gainarii Reportaj Ziare.com

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 15:39
19587 citiri
Taxi driver in Bucuresti: povesti de viata, sex si gainarii Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Cand auzi "taximetrist", te gandesti automat la claxoane, injuraturi sau tarife umflate. In rare cazuri, soferul de taxi e asociat cu un exemplu in respectarea Codului Rutier.

Ba unii taximetristi te privesc dubios, nu pentru ca ai fi femeie ori pentru ca frigul si ploaia din aprilie te-au prins in balerini, ci pentru ca ai spus cuvintele magice: "va rog" si "multumesc".

La volanul unui taxi se intampla multe, iar povestile sunt care de care mai savuroase. Colorate sunt insa si pataniile de pe banchetele din spate ale masinilor galbene.

De la ramarci rautacioase, doctrine politice bine inradacinate ori declaratii spontane de amor, taximetristii sunt, fara sa vrea, martori la scene fara perdea din viata clientilor.

Taximetristul, un soi de Ion Creanga bucurestean

Taximetristii bucuresteni care-si fac veacul prin Grozavesti sunt bine cunoscuti de studentime.

Eu, una, am invatat sa ma feresc de taxiurile cu numere sugestive, precum "xxx", de cand un sofer tuciuriu mi-a cerut 30 de lei pana la Unirii, pe-o cursa care nu face mai mult de 10 lei. Culmea, cu aparatul pornit si cu tarif de 1,39 de lei pe kilometru.

Insa in diminetile in care alarma telefonului refuza pur si simplu sa sune, nea' Vali, taximetristul matinal din fata campusului studentesc, mi-e prieten de nadejde.

Nea' Vali foloseste mai multe cuvinte pe secunda decat leii pe kilometru indicati pe tariful de pe usa masinii. Inca de la prima cursa, am aflat ca are 67 de ani, cum ii cheama si cu ce se ocupa fiecare din cei trei copii si cinci nepoti ai sai, la ce e bun laptele de capra si cine merita sa fie presedinte.

Daunazi, mi-a spus ca el e ca un porumbel si, pentru prima oara de cand strabatem Bucurestiul impreuna, a tacut pret de cateva clipe. Nu stiu ce ma intrigase mai tare, afirmatia lui ori faptul ca apuc si eu sa spun ceva.

Prietenos, taximetristul in pantaloni de schi si camasa cu carouri m-a dumirit imediat. "Maria, nevasta-mea, s-a prapadit de vreo 10 ani", mi-a spus batranul, pe acelasi ton nostalgic pe care-l foloseste cand imi povesteste despre comunism. "Si eu am ramas ca porumbelul. Dupa ce-i moare porumbita, el nu-si mai cauta alta pereche, una sigura are toata viata", a adaugat nea' Vali si a trecut rapid la alt subiect.

Taximetria, meserie de mosi

Tot nea' Vali mi-a atras atentia ca cei mai multi soferi de taxi sunt pensionari. "Alergi sa faci un ban, dar mai mult alergi", mi-a marturisit zambind prietenul meu sugubat, adaugand ca "locul taximetristilor a fost luat de bunici".

Cum nea' Vali nu raspundea la telefon, ploaia si gerul din aprilie m-au prins in straie de primavara, iar reportajul trebuia predat, am apelat zilele trecute la un alt taximetrist. Tot trecut de 60 de ani si la fel de vorbaret. Semafoare pana-n centru sunt destule, asa ca batranelul a avut timp suficient sa-mi spuna de ce s-a apucat de meserie.

"E meserie pentru mosi, nu-i profesie, e ocupatie", mi-a spus hotarat. Tonul incisiv si diferenta dintre "profesie" si "ocupatie" m-au facut sa-mi amintesc de-un curs din facultate.

Taximetristii bucuresteni sunt acum, crede batranul, muncitori disponibilizati din fabrici si uzine. I-a lovit criza economica si pentru ca nu-i mai angajeaza nimeni la varsta asta, s-au facut soferi de taxi. "Unde mai pui ca nu lucrezi la patron, te trezesti cand vrei si stai cat poti", mi-a prezentat soferul avantajele profesiei. Ori ale ocupatiei.

Ba a tinut neaparat sa sublinieze ca nu toti soferii de taxi te jecmanesc. Exista si pasageri care "te jupoaie, nu alta", iar replici precum "urc sa-mi iau banii si ma intorc sa platesc", urmate de zeci de minute de asteptare in zadar, sunt patanii frecvente-n breasla.

Ajunsi la destinatie, i-am platit cursa si i-am multumit. Si-a scos ochelarii si m-a privit mirat. "Domnisoara, am uitat cand mi-a multumit cineva ultima oara". A zornait cateva monede-n palma si a ramas consternat cand i-am spuns un "e bine asa". "Nu, eu va multumesc!", a strigat dupa mine.

Taxiurile parcate la Piata Romana confirma afirmatiile celor doi batrani. Din vreo 20 de taxiuri parcate-n sir indian, cel mult cinci au soferi care inca n-au incaruntit.

Soferii de taxi, victime ale clientilor?

Unul din tinerii care se afla-n coada de taximetre ii critica vehement pe soferii septugenari. "Opresc in sens giratoriu sa dea prioritate, astia batranii inca-s soferi de duminica", spune "Taxi driver", asa cum mi se recomanda intr-o engleza stalcita.

Taximetristul precizeaza ca practica "o meserie aventuroasa" si isi aduce aminte de-o intamplare demna de mentionat.

"S-a urcat o gagica vara trecuta pe scaunul din dreapta. Am pornit masina si ea si-a desfacut picioarele". "Taxi driver" povesteste, intr-un limbaj colorat, cum pasagera i-a facut o invitatie, deloc subtila, la sex. "Dar am fost elegant. Nu am cazut prada primului instinct", se justifica interlocutorul meu.

De clienti care n-au vrut sa-i plateasca nu a avut parte in doi ani, de cand e taximetrist. "Daca-i beat sau are o fata suspecta, nu-l iau in masina. (...) Sa-l puna pacatu' sa nu-mi plateasca, ca-i fac cunostinta cu bata de baseball din portbagaj", adauga tanarul.

A intalnit, in schimb, cupluri care si-au facut declaratii languroase de amor pe bancheta din spate a masinii sale. "Am fost moartea pasiunii, ca le-am facut imediat obervatie".

Subliniaza insa ca meseria este una foarte riscanta, nicidecum amuzanta. Aminteste de cazul taximetristului ucis, in luna februarie, pentru un loc de parcare. Tanarul face rapid un scenariu demn de filmele de actiune, se bate cu pumnu-n piept si spune ca e pregatit oricand sa se confrunte cu astfel de situatii.

Taximetristii batrani, mai seriosi

Administratorii companiilor de taximetrie, pe de alta parte, il contrazic pe "Taxi Driver" si spun ca soferii in varsta sunt "mai seriosi" decat cei tineri.

Admit insa ca batranii nu mai au reflexe atat de bune, insa clientii prefera intelepciunea grizonanta in detrimentul hormonilor adolescentini.

Tinerii au renuntat la a practica taximetria, imi explica administratorul unei firme, cand au fost impuse atestatele, in urma cu cativa ani.

"Nu au incercat sa se recalifice. In schimb, batranii s-au recalificat, au dat examene, si-au luat atestatul si lucram cu ei, pentru ca sunt oameni mai seriosi", adauga barbatul, precizand ca "trebuie sa stea mai mult in strada ca sa faca banii necesari".

Acelasi administrator ma sfatuieste ca, ori de cate ori, un taximetrist refuza o cursa, sa sun la dispecerat. "Sunt obligati sa accepte orice distanta. Clientul se urca mai intai in masina, spune destinatia, iar soferul porneste taximetrul".

Clientii, victimele taximetristilor pirati

Taximetristii pirati din Gara de Nord ori din Otopeni asteapta ca hienele clientii care fie nu stiu preturile, fie pot fi luati usor de fraieri.

Recent, mi-am asteptat un prieten la aeroport. Am ajuns la Baneasa cu 18 lei. Dupa ce ne-au vazut cu bagaje, taximetristii au sarit pe noi mai ceva ca la bataile pentru alimente gratuite. Intr-un final, un sofer ne-a asigurat ca ne va costa "200 de mii, dar nu pornesc aparatul".

De zece ori l-am intrebat daca stie diferenta dintre 200 de lei si 200 de mii si tot de atatea ori a dat din cap ca da. Cum ne-am urcat in masina, prima replica a fost "aveti bani romanesti sau euro?", in speranta ca ne-am intors din strainataturi cu bani de daruit.

Ne-am dat jos din masina, dupa ce-am primit cateva injuraturi, referitoare, mai ales, la accentul moldovenesc si am optat pentru autobuz.

In Gara de Nord, aceeasi poveste. Cum cobori din tren si pana la iesirea de pe peron, esti haituit de personaje mai mult sau mai putin dubioase care-ti propun un taxi ieftin.

Sunt sigura ca marti dimineata am zarit, in gara, cateva afise care atentionau provincialii in legatura cu tarifele practicate de taximetristii pirat. Joi seara insa aceste afise nu sunt de gasit, oricat as lua la puricat peretii Garii de Nord.

"Pe cealalta parte ati incercat? Daca nu sunt, inseamna ca iar le-au dezlipit", imi spune un jandarm, inarmat cu spray paralizant.

Cum recunosti un taxi pirat

Tot el imi explica in ce mod pot recunoaste un taximetrist pirat. Primul indiciu, spune barbatul cu vreo 30 de centimetri mai inalt decat mine, este antena de statie.

"Daca este independent, adica singur, cum poate apartine de vreun dispecerat?", intreaba el, mai mult retoric. Destrama si miturile potrivit carora taxiurile pirat sunt masini super-dotate si, in afara de cei din Gara de Nord si aeroport, taximetristii independenti nu trag de potentialii clienti, ci asteapta frumos in masina.

Pe urma, imi spune jandarmul, tariful este scris mic, insa plasat regulamentar pe usa. Aceeasi informatie o primesc, surprizator, si la de la functionara din Biroul de Relatii cu Publicul din gara.

Femeia-mi spune ca tariful independentilor este de 3,5 lei, "in cazurile fericite". De cele mai multe ori, insa, pretul este 7,8 lei pe kilometru, cu un 7 care seamana izbitor cu un 1, pentru a induce in eroare un ochi nu foarte vigilent.

"Licenta aceea ovala data de la Primarie" este un alt indiciu ca taximetristul ar putea fi un escroc. Astfel, daca placuta nu este prinsa-n nituri, ci doar lipita sau prinsa de-un magnet, sigur soferul este un sarlatan.

Taximetristii fura cu "maimuta"

Prima oara am auzit de "maimuta" ca metoda de talharie prin breasla taximetristilor acum cativa ani de la o cunostinta, sofer de taxi, undeva prin nordul Bucovinei.

Mecanismul functioneaza destul de simplu. N-ai nevoie decat de o bucata de cuart dintr-o bricheta, iar cu ajutorul acesteia se modifica suma imprimata pe bonul fiscal.

La aparatele de taxat mai vechi merge smecheria mai usor. Acestora li se sterge memoria atunci cand li se descarca acumulatorii, m-a initiat cunostinta mea in ale taximetriei. Astfel, la finalul zilei, desi au fost eliberate bonuri fiscale, aparatul nu inregistreaza nimic.

Si cum seful incepe sa te suspecteze daca nu ai nicio activitate la sfarsitul zilei, taximetristul facea cateva curse scurte, dupa-un pachet de tigari, pentru ca administratorul firmei de taxi sa nu creada ca angajatul lui a stat degeaba.

Tragedie mare a fost insa atunci cand a fost mutat pe-o alta masina, dotata cu taximetru nou. Noroc de "solidaritate intre taximetristi", l-au ajutat imediat sa modifice softul noului taximetru, astfel incat stergerea memoriei sa fie posibila.

Daca aveti patanii interesante cu si despre taximetristi, Ziare.com va invita sa ne povestiti intamplarile ale caror protagonisti au fost soferii de taxi.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#taxi reportaj, #tarife taximetristi bucuresti, #taxi gara nord bucuresti , #Bucuresti
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
"seniorii" taximetristi sunt fosti pcr-isti, nostalgicii lui ceasca, adusi la nivelul lor de competenta: soferi!!