Telemeaua romaneasca nu se poate exporta din cauza normelor sanitar-veterinare

Luni, 14 Aprilie 2008, ora 17:34
3676 citiri
Telemeaua romaneasca nu se poate exporta din cauza normelor sanitar-veterinare

Produsele traditionale romanesti, gen telemea sau branza de burduf, sunt solicitate in tari ca Spania sau Germania, dar nu se pot comercializa pe piata UE din cauza restrictiilor sanitar-veterinare, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu, Andrei Marcel, relateaza NewsIn.

"Produsele traditionale romanesti sunt cautate in strainatate si am primit solicitari din Germania sau Spania pentru produse lactate gen telemea sau branza de burduf.

Din pacate noi nu putem sa vindem pe piata comunitara ca vine ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor- n. red.) si spune ca nu respectam normele sanitar-veterinare.

Am cerut notificarile europene respective, dar nimeni nu a vrut sa ne prezinte aceste documente de parca ar fi secret de stat", a spus Marcel.

Acesta a precizat ca reprezentantii producatorilor traditionali vor discuta, in acesta saptamana, cu ministrul Agriculturii Dacian Ciolos despre conditiile in care produsele traditionale romanesti ar putea fi comercializate pe piata comunitara.

"Noi vrem sa iesim cu branza noastra in strainatate si atata vreme cat putina de lemn este recunoscuta ca ambalaj, asa vrem sa mergem cu ea in Spania.

Vom discuta cu ministrul Agriculturii sa vedem daca se gasesc solutii si pentru noi", a mentionat Marcel.

Potrivit unui proiect emis de ANSVSA, produsele traditionale vor putea fi comercializate pe piata nationala, in acest sens fiind acordate derogari in ceea ce priveste respectarea normelor europene privind igiena produselor alimentare.

Insa, potrivit proiectului, pentru a putea fi vandute pe piata comunitara, unitatile trebuie sa fie autorizate sanitar-veterinar, conform reglementarilor legale in vigoare.

"Romania are posibilitatea ca pentru o perioada de trei ani, pana in 2009, sa acorde derogare pentru comercializarea pe piata nationala a produselor traditionale care nu respecta pachetul de norme europene pentru industria alimentara.

Se considera ca dupa aceasta data expira perioada de tranzitie acordata Romaniei si tot laptele care se va procesa va fi conform cu normele europe", a declarat, luni, presedintele patronatului din industria laptelui APRIL, Valeriu Steriu.

Acesta a precizat ca, in intervalul mentionat, doar produsele traditionale pentru realizarea carora se respecta normele europene de igiena pot ajunge pe piata comunitara.

"Se poate ajunge si la un paradox, adica poate exista un produs traditional care beneficiaza de protectia denumirii dar nu poate fi comercializat pe piata UE din cauza restrictiilor sanitar-veterinare.

In UE exista o legislatie speciala pentru produse traditionale, la noi nu este prea clar precizat. APRIL va scoate, in scurt timp, un ghid de bune practici pentru producatorii traditionali", a mentionat Steriu.

Dacian Ciolos a anuntat, luni, dupa o prezentare facuta conducerii PNL, ca este foarte probabil ca ordonanta privind infiintarea Oficiului pentru produse traditionale sa fie adoptata de catre Guvern in cursul acestei saptamani.

De asemenea, Ciolos a precizat ca a cerut ANSVSA sa elaboreze niste proceduri pentru derogarile care pot fi acordate producatorilor mici care fac produse traditionale pentru a le putea comercializa pe piata nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#telemeaua, #romaneasca, #nu export, #norme, #sanitar veterinare , #Bucuresti