Teleorman: Sindicalistii de la Donau Chem vor protesta joi in fata Prefecturii

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 17:42
1149 citiri
Teleorman: Sindicalistii de la Donau Chem vor protesta joi in fata Prefecturii

Circa 200 de sindicalisti ai producatorului de ingrasaminte Donau Chem Turnu Magurele vor picheta, joi, sediul Prefecturii Teleorman, fiind nemultumiti de intentia patronatului de a disponibiliza circa 860 de angajati.

Presedintele Sindicatului Independent de la Donau Chem, Gabriel Dimancea, a declarat, miercuri, ca decizia a fost luata in urma unei notificari a patronatului privind disponibilizarea a 860 de angajati, din totalul de 1.110 de salariati ai unitatii, informeaza Newsin.

Dimancea a declarat ca principala revendicare a sindicalistilor de la Donau Chem este pastrarea locului de munca, dar, prin acest protest, sindicalistii vor sa atraga atentia noului guvern asupra problemelor din agricultura.

"Principala noastra revendicare este pastrarea locurilor de munca in industria chimica printr-o politica reala a guvernului de sprijinire a agriculturii pe fundalul crizei economico-financiare, altfel vom trece si printr-o criza alimentara. Daca agricultura va fi sprijinita de guvern, se vor cumpara ingrasaminte si noi ne vom pastra locurile de munca. Vrem sa atragem atentia noului guvern care se formeaza ca riscam sa intram in criza alimentara, care este mai grava decat toate", a afirmat Dimancea.

Potrivit acestuia, statul ar putea sa-si recupereze cheltuielile cu subventiile pentru agricultura sub forma de cereale, din productia pe anul 2009. "Trebuie asigurata subventionarea agriculturii, a marilor fermieri, cu ingrasaminte, pesticide, ierbicide si statul isi poate recupera banii sub forma de cereale din productia pe anul 2009, constituind rezerva de stat", a spus liderul sindical de la Donau Chem.

Cei 860 de angajati ar urma sa intre in somaj la mijlocul lunii ianuarie. "In cele zece zile care trebuie sa treaca de la anuntarea intentiei patronatului, din 2 decembrie, sindicatul urmeaza sa propuna masuri proprii generate de situatie, apoi urmeaza 30 de zile de notificari. Deci, cam pe la mijlocul lunii ianuarie se va intra in somaj" a spus Gabriel Dimancea.

Conform contractului colectiv de munca, persoanele disponibilizate urmeaza sa primeasca patru salarii medii nete pe societate.

Productia de ingrasaminte la Donau Chem a fost oprita in data de 15 noimbrie pana la 12 decembrie, perioada in care, pe baza unui protocol semnat de comun acord intre patronat si sindicat, angajatii primesc 75% din salariu, plus sporurile de vechime si tichete de masa. Salariatii nu stau, insa, acasa, ci sunt in unitate, unde executa lucrari de intretinere si reparatii solicitate de conducerea unitatii.

"Productia este oprita din cauza pretului foarte mic al ingrasamintelor chimice, care a scazut de la 800 dolari pe tona, cat era in august, la 230 de dolari, in conditiile in care noi o producem cu 400 de dolari", a mai spus Dimancea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sindicalisti proteste, #Donau Chem Teleorman, #somaj tehnic, #ingrasaminte chimice , #Bucuresti