Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Terasele din Centrul Istoric al Capitalei ar putea functiona pana la ora 24.00 (Video)

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 18:52
1854 citiri
Terasele din Centrul Istoric al Capitalei ar putea functiona pana la ora 24.00 (Video)

Terasele din Centrul Istoric al Bucurestiului ar putea functiona in timpul saptamanii doar pana la ora 24.00, in week-end programul lor putand fi prelungit cu o ora, potrivit unui regulament privind activitatea acestora lansat in dezbatere publica de Primaria Capitalei.

Astfel, potrivit proiectului de regulament propus de municipalitate, tersele sezoniere amplasate in Centrul Istoric, care este delimitat de Bd. Elisabeta, Bd. Carol, str. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, vor putea functiona doar pana la ora 22.00.

Exceptie de la aceasta regula vor face terasele de pe strazile din perimetrul delimitat de str. Lipscani, Bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care vor putea functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii, in zilele de vineri, sambata si duminica programul putand fi extins cu o ora.

"Plecand de la un set de probleme reale, precum agresarea si degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvata a teraselor sezoniere, se doreste ca prin implementarea unui set de masuri, inclusiv prin reglementarea activitatilor de alimentatie public pe terase sezoniere in Centrul Istoric Bucuresti, sa se amelioreze imaginea urbana a unei zone de interes national si international, sa sporeasca atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potential de dezvoltare economica si sa se imbunatateasca in acelasi timp confortul si conditiile de viata ale rezidentilor si utilizatorilor spatiilor din acest perimetru", se arata in expunerea de motive care este semnata de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si care insoteste proiectul de hotarare de Consiliu General care vizeaza "Regulamentul privind organizarea si functionarea teraselor sezoniere in perimetrul Centrului Istoric Bucuresti".

Conform proiectului de regulament propus de Primaria Capitalei, terasele sezoniere din Centrul Istoric vor putea functiona doar in perioada 15 martie - 15 noiembrie. Totodata, in regulament se arata ca terasele din Centrul Istoric pot fi realizate doar pe amplasamente avizate de Directia Generala Dezvoltare Urbana din cadrul Primariei Capitalei.

Amplasamentele vor fi atribuite fara licitatie publica, in ordinea cronologica a solicitarilor, numai in fata punctelor de lucru, la cererea agentilor economici care functioneaza in spatiul respectiv. Terasele vor fi amplasate pe o desfasurare de front egala cu lungimea fatadei punctului de lucru al agentului economic si fara obturarea acceselor in imobil.

"La avizare se va urmari pe cat posibil ca terasele sezoniere invecinate sa aiba latimi egale in asa fel incat sa existe un aliniament egal raportat la fatada in care agentul economic isi desfasoara activitatea", se spune in proiectul de regulament. Pe strazile fara trotuare, amplasarea teraselor va fi avizata numai cu respectarea prevederilor anterioare si cu conditia pastrarii, pe mijlocul strazii, a unei zone libere continue de circulatie cu latimea minima de 4 metri, pentru interventii de urgenta. In cazul in care configuratia strazii fara trotuare nu permite o astfel de amenajare, avizarea teraselor va fi interzisa.

Pe strazile cu trotuare, terasele vor fi amenajate numai daca spatiul pentru pietoni are o latime minima de 3 metri. Totodata, va fi rezervat un spatiu liber pentru circulatia pietonala in dreptul terasei, spre carosabil, cu o latime minima de 1,5 metri.

Va fi interzisa amenajarea teraselor sezoniere pe carosabil, cu exceptia strazilor exclusiv pietonale, situatie in care terasele vor fi autorizate cu conditia pastrarii unei zone libere de circulatie cu latimea minima de 4 metri, pentru interventiile de urgenta. Daca configuratia strazii nu permite o astfel de amenajare, realizarea teraselor va fi interzisa.

Pentru avizarea amplasamentului pentru amenajarea terasei, vor trebui indeplinite o serie de conditii. Astfel, punctul de lucru va trebui sa aiba grup sanitar, iar terasa va trebui sa fie dotata cu sistem de iluminat propriu. Totodata, vor trebui asigurate conditiile privind siguranta in exploatare si stabilitatea mobilierului, incluzand parapetii mobili de delimitare, jardinierele si umbrelele. De asemenea vor trebui asigurate conditiile privind stabilitatea si siguranta fatadelor imobilelor in dreptul carora se amenajeaza terasele.

Cererea pe care o vor depune cei care doresc sa deschida o terasa in Centrul Istoric va fi insotita de o documentatie care va include, printre altele, fotografii color cu tipul de mobilier care va fi utilizat, o schita detaliata a amplasamentului, contractul de salubrizare pentru punctul de lucru, dar si un program de activitate culturala, care sa cuprinda minimum un eveniment cultural in fiecare luna.

Agentii economici ca vor amenaja terase vor trebui sa respecte normele privind igiena si sanatatea publica, protectia consumatorilor, provenienta si calitatea marfurilor, utilizarea mijloacelor de cantarire autorizate si protectia muncii. De asemenea, ei vor trebui sa asigure curatenia in perimetrul amplasamentului, respectarea linistii si ordinii publice si sa nu prejudicieze prin activitate zonele verzi si mediul inconjurator.

Totodata, agentii economici vor fi obligati sa ia toate masurile pentru a nu deranja vecinatatile prin nicio activitate si sa afiseze permanent si la loc vizibil lista de meniuri si preturi in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala.

In ceea ce priveste amenajarea teraselor, proiectul de regulament prevede ca peretii mobili de delimitare, care vor fi realizati exclusiv din lemn si/sau metal, vor avea o inaltime maxima totala de un metru. Totodata, aranjamentele florale verzi vor trebui intretinute corespunzator, iar utilizarea jardinierelor din materiale plastice si a plantelor decorative artificiale va fi interzisa.

In plus, va fi interzisa construirea platformelor si utilizarea covoarelor din materiale plastice, iar cromatica umbrelelor se va incadra in paleta alb-beige. Toate amenajarile propuse pentru terase vor avea sisteme de sustinere sau fixare independente de fatadele cladirilor si de paviment. Un agent economic va folosi pentru amenajarea terasei numai seturi identice de mobilier. Utilizarea mobilierului pliant si a celui din plastic nu va fi permisa.

Mobilierul va avea structura din lemn sau metal, in concordata cu arhitectura cladirilor si restul terasei. Va fi interzisa si amplasarea de cortine pentru protectie impotriva vantului si ploii. Pe langa acestea, va fi permisa doar publicitatea in nume propriu sau pentru firma contractata de agentul economic pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice si achitarea taxei de publicitate.

Pe terase va fi admisa muzica live, fara sisteme de amplificare, cu respectarea normelor de ordine si liniste publica si a nivelurilor de zgomot permise de legislatia de mediu si sanatate publica pentru vecinatati locuite. Spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22.00. Pe terase va fi interzisa organizarea de evenimente festive private precum nunti, botezuri etc.

Proiectul de regulament mai prevede ca pe terase vor fi interzise mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vanzare, instalatiile frigorifice, de preparare a produselor sau de spalare a veselei, standurile sau vitrinele de prezentare a produselor si aparatura de tip TV, plasma, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrica a acestora.

Totodata, in perimetrul Centrului Istoric va fi interzisa prepararea in aer liber a oricaror produse alimentare, cu exceptia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurta durata, culturale, targuri sau expozitii, care includ demonstratii culinare.

Prevederile referitoare la amenajarea teraselor vor fi aplicate si celor de pe terenurile proprietate privata.

In cazul unor avarii sau al unor lucrarii de constructii pe amplasamentele pe care sunt amenajate terasele, proprietarii acestora vor fi obligati sa le dezafecteze imediat, la somatia municipalitatii. In caz contrar, dezafectarea se va face prin masuri administrative dispuse de primarul general al Capitalei, pe cheltuiala agentului economic. Totodata, terasele care vor functiona in afara perioadei aprobate vor fi desfiintate pe cale administrativa, pe cheltuiala agentului economic.

Nerespectarea prevederilor regulamentului va constitui contraventie, amenzile fiind cele din actele normative in vigoare sau intre 1.000 si 3.000 de lei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#terase centru vechi inchidere, #program terase centru istoric, #terase centru ora inchidere , #Bucuresti