Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Guardian, de bine despre Romania: Profesoara care ii ajuta pe copiii cu probleme de vaz si auz

Vineri, 08 August 2014, ora 20:30
2506 citiri
The Guardian, de bine despre Romania: Profesoara care ii ajuta pe copiii cu probleme de vaz si auz
Foto: The Guardian

O romanca, profesoara de limba engleza, este data ca exemplu pozitiv in presa din Marea Britanie, datorita faptului ca lucreaza cu copiii care sufera de surdocecitate - probleme de vaz si auz, in cadrul organizatiei Sense International Romania.

Cristiana Salomie, director in cadrul Sense International Romania, vorbeste in The Guardian despre o zi normala de lucru.

"Sunt directorul Sense International Romania din anul 2001. Lucram peste tot in Romania in parteneriat cu maternitati, scoli si spitale, pentru a identifica copiii cu surdocecitate si pentru a-i sustine pe ei si familiile lor.

Mi-am inceput cariera ca profesor de engleza si am facut acest lucru timp de 20 de ani. In saptamanile de dupa Revolutia din 1989 m-am intalnit cu reprezentanti din partea Crucii Rosii Britanice, care venisera sa aduca ajutoare orfelinatelor care au fost cap de afis in intreaga lume.

Am inceput voluntariatul pentru organizatia de caritate si apoi am inceput sa lucrez cu ei, pentru copiii din orfelinate. Nu peste mult timp, am dat peste un numar urias de copii cu probleme de vedere si de auz", povesteste Cristiana Salomie.

Aceasta spune ca, pentru ca acesti copii aveau nevoie de ajutor din partea specialistilor, a fost contactata organizatia Sense International din Londra, pentru ajutor. In prezent, filiala din Romania este cea mai importanta din tara privind asistenta acordata persoanelor cu surdocecitate.

"O parte importanta a muncii noastre este un program prin care identificam copiii cu surdocecitate la nastere si ne asiguram ca primesc de indata asistenta de care au nevoie", a explicat profesoara.

Prin ajutor pentru copiii care sufera de deficiente de vaz si auz se numara asigurarea de ochelari sau aparate auditive, insa sunt si cazuri mai complexe cand este folosita fizioterapia. De asemenea, parintii copiilor sunt pregatiti pentru pasii urmatori ce trebuie sa ii urmeze in asistenta celor mici.

In plus, angajatii organizatiei trebuie sa invete cum sa comunice cu un copil cu surdocecitate, dar si sa raspunda unor intrebari legate de limbajul semnelor si sa inteleaga comunicarea tactila pentru copii cu nevoi mai complexe.

"Munca cu Guvernul si cu factorii de decizie este o parte importanta a rolului meu si incerc sa mentin un contact regulat", spune Salomie, care vorbeste despre legaturile cu Ministerul Educatiei si cu cel al Sanatatii.

"Cand am inceput, ni s-a spus deseori ca 'nu exista copii cu surdocecitate in Romania', iar multi oameni nu au vrut sa constientizeze nevoile unui copil cu dizabilitati. Insa acest lucru s-a schimbat, si cu toate ca mai este mult drum de parcurs, sunt increzatoare ca facem progrese", a mai spus Cristiana Salomie.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#copii surdocecitate Romania, #copii surzi orbi Romania, #Sense International Romania , #Bucuresti