Trenurile au repornit. Greva de doua ore a CFR s-a terminat

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 09:45
2502 citiri
Trenurile au repornit. Greva de doua ore a CFR s-a terminat

Circulatia feroviara a fost reluata, miercuri dimineata in jurul orei 9, dupa o greva de avertisment inceputa la ora 7.00, trenurile urmand sa plece dupa programul obisnuit. Timp de doua ore nu a circulat niciun tren. Peste 175 de trenuri au fost oprite in gari sau pe traseu.

Greva feroviarilor a afectat, numai in Gara de Nord, circulatia a 29 de trenuri.

Directorul CFR Infrastructura, Constantin Manea, a declarat ca, in intervalul precizat, 13 trenuri ar fi trebuit sa plece si 16 sa intre in Gara de Nord. Manea a declarat ca situatia se va normaliza de abia in jurul orei 20.00 privind regularitatea trenurilor care vor intra si vor iesi din Bucuresti, deoarece intreruperea circulatiei in aceste doua ore, se va resimti pe tot parcursul zilei de miercuri.

Sindicalistii au cerut o crestere salariala de 500 lei de la 1 ianuarie si 570 lei de la 1 mai, insa Ministerul Transporturilor le-a oferit dupa cum era prevazut intr-un memorandum incheiat cu Guvernul, limita maxima de crestere fiind de 8%, in doua transe respectiv 4% de la 1 aprilie si 4% de la 1 octombrie.

De data aceasta, greva de avertisment este legala fiind inregistrat conflictul de munca la Ministerul Muncii.

Sindicalistii vor o marire de salariu cu 31%, si nu de 18%, asa cum au declarat liderii sindicali initial, a declarat marti ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

"E o cifra coafata. Solicitarea lor duce la o cifra de peste 30%, si nu de 18%", a spus Orban.

"Dorinta sindicatelor este intr-un fel justificata de salariile care nu sunt foarte mari, dar aceste salarii nu sunt rezultatul guvernarii Tariceanu", a spus Orban, reiterand ca aceasta crestere salariala nu se poate face fara o majorare concomitenta a productivitatii.

"Eu as mari salariile, dar nu ar mai ramane bani pentru intretinere sau pentru onorarea unor contracte pe care le-am inceput. Ar fi afectata asadar chiar siguranta CFR", a explicat Orban.

La inceputul lunii februarie, circulatia trenurilor, in Gara de Nord Bucuresti si in mai multe regionale din tara, a fost intrerupta trei ore, in urma unui protest spontan al salariatilor feroviari. Orban a declarat, la acea data, ca intreruperea activitatii de catre salariatii CFR a fost ilegala, iar costurile nu vor fi suportate de catre CFR, ci de cei vinovati de aceasta situatie.

Sindicalistii feroviari anuntasera, cu o zi inainte, ca este posibil ca a doua zi dimineata activitatea pe caile ferate sa fie paralizata, dupa ce Guvernul aprobase majorari salariale de 8% pentru feroviari, procente considerate insuficiente de catre acestia. Potrivit sindicalistilor, salariul minim in domeniu este de 450 de lei, sub nivelul salariului minim stabilit de Guvern la nivel national.

Citeste si:
Ludovic Orban susține că, potrivit unei hotărâri încă în vigoare a liberalilor, el ar trebui să fie premierul desemnat al PNL
Ludovic Orban susține că, potrivit unei hotărâri încă în vigoare a liberalilor, el ar trebui să fie premierul desemnat al PNL
Fostul preşedinte liberal Ludovic Orban spune că, la ora actuală, premierul desemnat conform Statutului PNL este el, şi nu Florin Cîţu. "La ora actuală, premierul, conform Statutului...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com