TV Ziare.com Raed Arafat: Coplata nu ar trebui introdusa la Urgenta

Joi, 06 August 2009, ora 15:20
2876 citiri
TV Ziare.com Raed Arafat: Coplata nu ar trebui introdusa la Urgenta

Orice pacient care are nevoie de asistenta de urgenta are dreptul sa primeasca tratament si ajutor, indiferent daca este cetatean roman sau strain, asigurat sau neasigurat, a declarat Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, joi, la Televiziunea Ziare.com.

Intrebat de ce nu poti fi operat in Romania fara sa dai spaga, Raed Arafat a spus ca, in principal, problema mitei in sistemul sanitar are doua cauze: mentalitatea pacientului si salariile mici ale medicilor.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Raed Arafat de la TV Ziare.com.

"Stiu ca asa ceva se intampla. In mod normal, dreptul pacientului este sa fie operat fara sa dea spaga, este o vina a sistemului sanitar, dar si a celor care dau spaga. Sunt intotdeauna doua capete: unul care da si unul care primeste. Salariile singure nu sunt problema, daca era sa rezolvam doar problema veniturilor stiam cum sa o rezolvam", sustine Raed Arafat.

In ce priveste cazurile pe care serviciile de urgenta le refuza, Raed Arafat sustine ca acestea sunt cazuri extrem de grave si ca orice pacient caruia i se refuza dreptul la tratament trebuie sa faca o reclamatie. Apelurile la 112 sunt inregistrate, iar in urma unei sesizari se pot identifica vinovatii si se pot lua masuri, sustine Raed Arafat.

Coplata nu ar trebui introdusa in sistemul de Urgenta

In ceea ce priveste propunerea de introducere a sistemului de coplata si pentru sistemul de urgenta, subsecretarul de stat ramane rezervat.

"Eu nu am participat la comisia pentru sistemul de coplata, insa pot oferi o parere din punctul de vedere al ISU: eu cred ca in sistemul de urgenta, comisia care a introdus ideea de coplata la cazurile care nu sunt urgente reale nu a intrat in adancimea problemei. Introducerea coplatii ar putea sa limiteze accesul unor categorii defavorizate la sistemul de urgenta."

"Conform propunerii, pacientii care nu reprezinta urgente reale trebuie introdusi in sistemul de plata. Insa este foarte greu sa spui ca el nu reprezinta urgenta pana nu il consulti, iar din momentul in care l-ai vazut inseamna ca el trebuie sa plateasca deja", explica Arafat.

Intrebat daca nu ar fi utila demilitarizarea SMURD, Raed Arafat sustine ca o astfel de decizie nu ar fi benefica.

"SMURD functioneaza in cadrul unei institutii militare, el functioneaza si cu personal militar si civil. Unul din motivele succesului SMURD este disciplina din cadrul sistemului care ii da un grad de operativitate pe care in sistemele civile nu il gasim.

De aceea cred ca este un model optim, urgenta are nevoie de o organizare si o disciplina iesita din comun mai ales in cazuri de dezastre si de calamitati", a mai declarat subsecretarul de stat.

Subsecretarul de stat se arata multumit de modul in care s-a facut dotarea sistemului de urgenta si sustine ca acesta a devenit chiar un model pentru tarile straine.

Potrivit lui Raed Arafat, s-au facut investitii de zeci de milioane de euro, doar ambulantele costand in jur de 80-100.000 de euro fiecare. Investitiile vor continua pentru a asigura buna functionare a sistemului pentru situatii de urgenta, asigura Arafat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Raed Arafat coplata Urgente, #drepturile pacientilor Urgente, #Raed Arafat Televiziunea Ziarecom , #Bucuresti