Udriste: Grevistii sa-si primeasca banii de la sindicate

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 20:29
1184 citiri
Udriste: Grevistii sa-si primeasca banii de la sindicate

Grevistii de la metrou nu vor fi sanctionati, dar pentru cele doua zile in care nu au lucrat nu vor primi banii de la Metrorex, ci de la Uniunea Sindicatelor Libere Metrou, a declarat directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste.

"Angajatii Metrorex care au participat la greva nu vor fi sanctionati sub nicio forma. Este un drept constitutional. In schimb, pe perioada cat a fost greva ei isi vor primi drepturile de la organizatori", a spus Udriste.

De asemenea, acesta a mai precizat ca, pentru inceput, Metrorex va proceda la reglarea cardurilor acelor calatori care nu le-au putut utiliza, printr-o prelungire a valabilitatii.

In privinta pagubelor inregistrate de Metrorex pe perioada grevei generale de marti si miercuri, directorul general al companiei a spus ca este prea devreme pentru a face o estimare fundamentata.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, sa admita actiunea Metrorex si sa constate nelegalitatea grevei sindicalistilor de la metrou, dispunand totodata incetarea de indata a grevei. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Joi dimineata Curtea de Apel Bucuresti urma sa se pronunte in legatura cu suspendarea sau continuarea grevei, insa aceasta actiune a ramas fara obiect.

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a anuntat miercuri seara ca se va adresa instantei, in baza Legii 168/1999, pentru recuperarea pierderilor suferite de administratia Metrorex dar si de calatori, din cauza grevei declarate ilegale, precizand ca liderii de sindicat care au organizat actiunea raspund personal.

Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florian Crisu, declara, marti, ca angajatii Metrorex vor relua greva generala in preajma sarbatorilor de iarna daca instanta va decide suspendarea actualului protest. Crisu a precizat ca angajatii de la metrou, care au intrat in greva marti dimineata, nu vor fi platiti, iar abonamentele calatorilor vor fi prelungite cu un numar de zile egal cu zilele de greva.

Presedintele USLM, Ion Radoi, a declarat miercuri seara, dupa ce instanta a decis ca greva de la metrou este nelegala si ca trebuie oprita imediat, ca sindicalistii se vor supune legii, iar de joi metrourile vor circula normal, insa conflictul de munca ramane deschis. Radoi a mentionat ca, desi Tribunalul Bucuresti a decis ca greva sindicalistilor este nelegala, conflictul de munca impotriva conducerii Metrorex ramane deschis, iar negocierile pentru majorari salariale si pentru incheierea contractului colectiv de munca vor continua.

Liderul sindical a adaugat ca, in cazul in care negocierile cu Metrorex nu vor da rezultatele dorite, in cateva saptamani se poate ajunge, din nou, la greva generala. Radoi a sustinut, din nou, ca protestul angajatilor Metrorex nu a avut un substrat politic, insa s-a aratat nemultumit de hotararea Tribunalului Bucuresti, spunand ca in Romania nicio greva nu este legala daca nu este a magistratilor.

Angajatii de la metrou au fost marti si miercuri in greva generala, iar trenurile nu au circulat in intervalul orar 05.00-16.00. Angajatii Metrorex au cerut inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Ultima majorare salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. In ultimul an, la Metrorex nu au fost facute concedieri si nici reduceri de salariu.

Peste 300.000 de oameni care foloseau zilnic metroul in intervalul 05.00-16.00 au fost nevoiti sa utilizeze alte mijloace de transport. In cele doua zile de greva traficul rutier a fost grav afectat, chiar daca RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze si tramvaie.

Ultima greva generala a angajatilor de la Metrorex, care a afectat serios transportul in Capitala, a avut loc in 2005.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: rNews