Un sfert din elevii romani sufera de boli cronice (Video)

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 11:29
2874 citiri
Un sfert din elevii romani sufera de boli cronice (Video)

Un sfert din elevii romani sufera de cel putin o afectiune cronica, cel mai des intalnite fiind afectiunile oftalomologice, intarzierile de crestere si sechelele de rahitism.

Alte boli frecvente la prescolarii si scolarii romani sunt obezitatea, afectiunile la nivelul coloanei vertebrale si ale amigdalelor. Datele reies dintr-un bilant al Institutului de Sanatate Publica privind examenele medicale periodice realizate in 2007, informeaza Realitatea TV.

Cauzele acestora sunt multiple, spune doctor Denis Stanescu, din cadrul Spitalului Marie Curie. "Afectiunile oculare la varsta mica sunt congenitale. In timp, la copilul mare, se pot instala datorita pozitiei de studiu vicioase, iluminarii insuficiente", a explicat aceasta.

In schimb, in ceea ce priveste rahitismul, cauza principala este abandonarea alimentatiei naturale, lipsa de vitamina D si o alimentatie gresita, o diversificare gresita si in timp la copilul prescolar si la adolescent o alimentatie gresita.

Responsabili de aceasta situatie sunt atat parintii cat si cadrele didactice, care ar trebui sa fie mult mai atenti la alimentatia copiilor si la modul in care acestia evolueaza fizic. "Un context intreg duce la aceste afectiuni.

Sigur ca ceva putem face fiecare in parte. Deci, parintii, in primul rand, parintii, in primul rand, sunt implicati sa observe si sa corecteze medicul de familie, prin controale lunare - si noi ne bazam pe dansii -, apoi controale trimestriale, controlul anual pentru afectiunile oculare - sa mearga la oftalmolog anual este foarte important - si, dupa aceea, profesorii, intr-adevar, vor observa orice viciu de pozitie si probleme oftalmologice la copil", precizeaza dr. Denis Stanescu.

Medicii avertizeaza ca, necorectate la timp, aceste afectiuni avanseaza cu timpul si vor duce la complicatii serioase. "Vor duce la dureri de torace, la dureri de tot felul la varsta adulta si sigur ca vor afecta viata adultului", a mai spus medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică afectează în principal pielea capului, însă mai poate apărea pe anumite zone ale feței, pe piept și pe spate. Este o afecțiune cronică, de care suferă în jur de 5%...
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
#elevi, #boli, #cronice, #oftalmologice, #rahitism , #Bucuresti