Un singur imobil cu bulina rosie, consolidat anul acesta in Bucuresti

Miercuri, 05 August 2009, ora 16:37
1880 citiri
Un singur imobil cu bulina rosie, consolidat anul acesta in Bucuresti

Un singur imobil cu grad ridicat de risc seismic din Capitala a fost consolidat, anul acesta, de Primaria Capitalei, in conditiile in care in Bucuresti exista aproximativ 400 de imobile incadrate in clasa I de risc, ce se pot prabusi la un cutremur puternic.

Imobilul este situat pe strada Stirbei Voda, iar receptia lucrarii s-a facut in luna aprilie. In prezent, se lucreaza la consolidarea a doua blocuri incadrate cu gradul I de risc seisimic, situate pe Calea Victoriei si, respectiv, pe bulevardul Nicolae Balcescu.

Pentru un alt imobil, de pe strada Mihai Kogalniceanu, exista contract de executie, insa lucrarile nu pot demara deoarece aproape jumatate dintre proprietarii de locuinte nu au semnat contractele privind finantarea de la bugetul statului.

Un numar de 16 imobile sunt in pregatire pentru executie, iar noua proiecte pentru consolidare sunt in curs de elaborare, mai precizeaza reprezentantii municipalitatii. Alte 11 proiecte sunt in pregatire pentru licitatie, perioada estimata pentru consolidarea acestora fiind estimata la patru ani.

Conform situatiei prezentate de Primaria Capitalei, in Bucuresti raman 318 imobile incadrate in clasa I de risc seismic de consolidat, insa perioada in care vor incepe lucrarile la acestea nu poate fi estimata din cauza faptului ca asociatiile de proprietari nu colaboreaza cu municipalitatea.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in ultimii doi ani au fost trimise notificari tuturor asociatiilor de locatari pentru a obtine acordul pentru inceperea derularii programelor de reabilitare.

In plus, expertii primariei sunt permanent in discutii cu presedintii asociatiilor de proprietari pentru a urgenta primirea acordurilor pentru lucrari.

In ultimii 18 ani, in Capitala au fost consolidate doar 12 imobile.

Cel mai mare risc seismic din Europa

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", a declarat pentru NewsIn, in martie, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei.

"La un cutremur cu o magnitudine comparabila cu a celui din 1977, nu exista prea multe sperante pentru aceste cladiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieti omenesti este la acest tip de cladiri", a subliniat Dan Lungu.

In Bucuresti, exista aproximativ 400 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, cele mai multe dintre ele fiind in sectorul 1, potrivit listei de imobile expertizate, aflata in baza de date a Primariei Capitalei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#cutremur 2009, #cutremur august, #cutremur Romania, #cutremur Bucuresti, #cutremur Romania 2009, #cutremur august 2009 , #Bucuresti