Unde mergem in Bucuresti? - Pe strazile inundate de beculete (microreportaj)

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 10:27
4380 citiri
Unde mergem in Bucuresti? - Pe strazile inundate de beculete (microreportaj)
Foto: Ziare.com

Bucurestiul - orasul gri, tern si morocanos - a imbracat duminica seara straie de sarbatoare. Edilul sef al Capitalei, Sorin Oprescu, a apasat la ora 18:30 pe butonul care lumineaza marile bulevarde din Capitala cu peste doua milioane si jumatate de leduri in forma de fulgi de nea.

Daca pana acum iubitorii de muzica buna si arta, deopotriva, au strans randurile la concertul Alexandrinei Hristov si vanatorii de carti la oferta s-au adunat la Targul Gaudeamus, mii de bucuresteni au blocat, duminica, pentru cateva zeci de minute, centrul Capitalei, pentru a asista la momentul aprinderii beculetelor de Craciun.

Nu c-am vrea sa stricam spiritul Sarbatorilor, dar vremea aducea mai degraba a primavara si nu vestea nicidecum apropierea Sarbatorilor de iarna. Prilej bun pentru ca mii de bucuresteni sa iasa din casa si sa se indrepte spre centrul orasului, la festivitatea aprinderii instalatiilor de Craciun.

Unde mergem in Bucuresti? - Gaudeamus, dovada ca in Romania inca se mai citeste (microreportaj)

Metrourile care aratau precum o cutie de sardine gata sa explodeze ori mersul in coloana, pret de cateva zeci de minute, a fost marele test de rabdare.

In piata Timpul, ca la orice sarbatoare populara, era buluc de lume, care se calca in picioare sa vada spectacolul. Pentru cei care n-au reusit sa se strecoare mai aproape de scena, festivitatea a fost transmisa live pe mediafata magazinului Cocor.

Dupa discursul scurt, pe ritmuri de fanfara militara, al primarului Sorin Oprescu, iluminatul public din zona centrala a fost oprit, pentru ca aprinderea beculetelor sa aiba mai mult impact.

Dupa ce edilul-sef a apasat butonul si orasul a fost invadat de o perdea de lumina, a urmat un foc de artificii, frumos, dar nu spectaculos. De fapt, cam banal.

Puhoiul de oameni s-a indreptat apoi spre Universitate, unde se aprinsese bradul. Lumea a admirat luminitele pe parcurs, facand poze cu ele ori cu scheletul metalic luminat cu becuri, comentand, comparand, tipand, razand.

Unde mergem in Bucuresti? - Muzica si pictura cu Alexandrina Hristov (microreportaj)

Multimea s-a bucurat si de aspectul inedit pe care l-au imbracat mai multe cladri emblematice din Capitala, care au fost impodobite de holograme cu tematica Sarbatorilor de iarna. S-a oprit si circulatia, pentru ca atatia oameni si atatea masini n-ar fi incaput in acelasi loc, indiferent de incercarile de permutare ale politiei.

Desi prima zapada se lasa asteptata, milioanele de leduri sub forma de stelute si fulgi de nea care stralucesc pe marile bulevarde din oras anunta ca se apropie Sarbatorile de iarna. Cel putin asa s-a vazut, din putinul pe care am apucat sa-l vedem, ocupati sa ne mentinem echilibrul in multime.

Capitala iti da zilnic posibilitatea sa alegi intre sute de cafenele cochete, lansari, conferinte, vernisaje, expozitii, concerte sau piese de teatru. Tot aici se gasesc stradute care ascund case elegante, brodate cu iedera si marchize, monumente bizare, case memoriale care au scapat de furia buldozerelor, parcuri ori gradini de toate felurile. Ziare.com isi propune sa va prezinte in fiecare luni cate un fragment de experienta urbana si asteptam si povestirile voastre.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Bucuresti luminite Sarbatori, #Oprescu becuri Craciun Bucuresti , #Bucuresti