Unde se muta Circul de Stat? Primaria da din colt in colt

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 20:27

   

Unde se muta Circul de Stat? Primaria da din colt in colt
Epopeea Circului Globus a ajuns la apogeu. De peste un an de zile, terenul pe care se afla menajeria si depozitul de recuzita a fost retrocedat, proprietarii au somat institutia sa elibereze locul, iar Primaria Capitalei da din colt in colt, fara sa gaseasca o solutie.

"Ne mutam cu recuzita, cu scenografia, cu decorurile si cu oamenii care locuiau pana acum in vagoane in zona Giulesti, vis-a-vis de Institutul Pasteur, la fosta autobaza RATB", a declarat, pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al Circului Globus, Cornelia Popescu.

"Primaria cauta, impreuna cu serviciile de specialitate si cu serviciile din subordinea primarului general, sa vada daca are ceva terenuri corespunzatoare pentru animale. Trebuie sa respectam normele europene, astfel incat asociatiile de aparare a drepturilor animalelor sa nu gaseasca nod in papura", mai spune Cornelia Popescu.

Problema veche, nici o solutie

Problema terenului retrocedat de sub circul Globus nu este deloc noua. La inceputul acestui an, primarul Sorin Oprescu parea decis sa cada la o intelegere cu proprietarii terenului, astfel incat sa le dea o suma de bani in schimbul pamantului de aproximativ 9.000 de metri patrati. In acest moment, in zona circului, valoarea unui metru patrat de teren variaza intre 1.600 si 2.000 de euro."Pentru a aduna banii am renuntat la cateva proiecte ale municipalitatii si sper sa fie si consilierii de acord cu acest lucru", afirma Sorin Oprescu, in februarie 2011.

O alta varianta ar fi fost declararea terenului retrocedat ca fiind de utilitate publica. Un plan in acest sens exista inca din vara lui 2009, cand alesii au decis infiintarea unei comisii care trebuia sa se ocupe de aceasta problema. Comisia a abandonat subiectul.

De altfel, si Oprescu a cam uitat de problema circului. Ocupat cu podul Basarab, pasajul Pipera, asfaltarea strazilor sau referendumul privind Legea Capitalei, edilul sef a lasat timpul sa treaca pana cand a venit momentul evacuarii.

La 26 mai 2011, terenul trebuia sa fie eliberat, dar pana la urma, proprietarul a cedat rugamintilor si lasa Circul sa-si sustina spectacolele pana la 12 iunie, cand oricum intra in vacanta. "Proprietarul terenului, Gheorghe Stelian, ne-a promis ca ne lasa sa ne desfasuram activitatea pana pe data de 12 iunie, cand noi oricum intram in vacanta, ceea ce inseamna ca vom tine spectatole in fiecare zi, ca pana acum", a precizat Cornelia Popescu, purtator de cuvant al Circului Globus.

De aproape un an, Primaria cauta solutii

Edilul Capitalei spunea, la inceputul anului, ca urmeaza sa se intalneasca cu proprietarii terenului aflat in jurul menajeriei pentru a discuta si a cadea la o intelegere. Cu toate acestea, el a mentionat ca pana a le da banii mostenitorilor mai este cale lunga, pentru ca sumele necesare trebuie aprobate de consilierii generali.

"Pentru a aduna banii, am renuntat la cateva proiecte ale municipalitatii si sper sa fie si consilierii de acord cu acest lucru", a declarat Oprescu. Zilele trecute, in timp ce inaugura podul Basarab, Oprescu tot mai cauta solutii. "Se cauta solutii in momentul acesta, solutii nu de adoptie de animale, ci de stabilire a unui loc in care sa poata sta tigrii", a spus primarul.

Problema este ca animalele trebuie sa stea in apropierea cladirii in care se desfasoara spectacolele, ceea ce inseamna ca este nevoie de o suprafata destul de mare pentru mutatul Circului.

"Variante de terenuri ar fi in zona Lacului Tei sau prin Fundulea, dar deocamdata nu stim nimic sigur", ne-a mai spus Cornelia Popescu. Dupa 12 iunie, daca nu va fi gasita o solutie, Circul Globus se inchide. Probabil ca animalele vor ajunge la Gradina Zoologica, iar copiii vor ramane fara spectacolele atat de dragi.

Bloc turn, pe terenul Circului?

Procesul de retrocedare a fost castigat, in 2007, de familia Tonola, mostenitoarea unui om de afaceri din perioada interbelica.

Mostenitorii familiei Tonola au revendicat 189.000 metri patrati, desi terenul pe care se intinde Parcul Circului este de 174.788, aceasta suprafata incluzand si luciul apei, si constructiile din zona.

Gheorghe Stelian a cumparat pe 100.000 de euro drepturile litigioase de la familia Tonolla, ajungand astfel stapanul terenului. Vrea de la primarie 50 - 60 de milioane de euro pentru teren, dar suma este prea mare pentru municipalitate.

Daca nu o obtine, Stelian a depus deja actele pentru construirea unui bloc turn, pe locul circului. Daca lotul din jurul Circului va fi declarat de utilitate publica, exista varianta ca proprietarul sa primeasca un alt teren in alta parte.

Pana una-alta, insa, nimic nu este stabilit, iar perspectivele nu sunt deloc placute.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4052 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Toarasi, ce sa ne maica cam pa noi, lumea are dreptate! Ce ne trebe noo doo circuri? Ajunge circu din parlament finca ie gratis! Singura problema ie ca ie prea multi artisti si alimale si nu stii la care sa te uiti mai intai!
Ca dacar veni chinejii si ar vedea cede circari ie la noi in parlament, ar rade da noi siar zice, ba prostilor, voi daia munceste, casa veti circ gratis?

Ca daia vreau io sa vie chinejii ncoa, ca sa sa termine cu circu odata.
Gradina zoologica poa sa ramaie, ca sa vada si nepotii nostri ce alimale ezistau la noi in tara pe vremea malagambismului.
Ca io asa o sa fac cand Partidu saracilor o sa ia puterea! O sai duc pe toti malagambistii la gradina zoologica! Iar peia de latara rau, o sai duc la noi la hingheri, ca sa aibe coditii mai bune!


Asa sa nea jute Hu Jintao!

Traiasca poporu chinez frate cu poporu roman!

Traiasca Mache Psderie
Vice
Asociatia de Hingheri No.5 Buc.
Utilizator sters
In Parlament?
.
Utilizator sters
M-am mai uitat o data pe text si-am vazut "Circul GLOBUS"
Nu stiu de ce m-am gandit si eu la parlament si guvern. O fi telepatie ;)
it breaks
rank 5
La guvern mai e loc ?
sau a incalecat Udrea toate ministerele si nu mai e spatiu. Dar e circ. Odata cu Lazaroiu va fi unul de poveste... Feti-misto, piticot, stramba-vreme, Sfarma-oase de la sanatate si multi altii peste care troneaza un Ciclop
Utilizator sters
Acolo sunt deja elefantii si ce mai are circul asa, in dotare ---
;)
Utilizator sters
CINE PIIIZMA *** ESTE ACEST INDIVID, CARE VREA SA IA TERENU' ? AL CUI ESTE EL ?
Adica o Constructie facuta de Statu' Comunist din Banii BOBOTULUI, TOTUSHI,
de Utilitate Publica,

sa fie DARAMATA de lacomia unui Zmeker care i-a pacalit pe Imbetzilii Aia ...
O fi "Sfanta" To'arashi, "PropIEetatea", da' NICI chiar Asha ...

In America ii dadeau Aluia un Teren in Alta Parte si daca NU voia ii mai dadeau ... PICSA Statului :)):)):))

Evident ca Zmekeru' Ala NU este SINGUR ...
In Spatele lui Kokoshat STAU Gramada, Altzii ...

Alt_Fel NU ii blocau pe Imbetchilii Aia ca sa ii aduca la Cotetzu' Mafiee Imobiliare ...

Si Statu' ROMAN se lasa De-Zbatut de Alde Ashtia ...
RN
rank 5
Frumoasă scăpare
"Trebuie sa respectam normele europene, astfel incat asociatiile de aparare a drepturilor animalelor sa nu gaseasca nod in papura"
Adică noi avem grijă de animale findcă stau unii cu biciul pe noi, nu fiindcă asa e bine si corect...

Iar articolul e varză - procesul a fost cistigat de mostenitori, dar ăstia vinduseră drepturie litigioase unui tert, dar primăria se gindeste cum să dea banii mostenitorilor. Hotăriti-vă, oameni buni!

Si daca primăria vrea să negocieze să refuze autorizatiile pentru orice constructie acolo. La asta v-ati gindit?
dinu
rank 5
Si Brandusa Novac ?
Si Brandusa Novac,marea directoare a Circului si deputata PDL,ce face?Isi da singura contracte,pe bani publici!Iar acum,cand e la ananghie,vine la Sorin Oprescu?
sparky
rank 5
Cine e de vina?
De vina este numai legea!Si ca de obicei,cand e vorba de Oprescu,guvernul nu se implica,desi este vorba de o institutie unica in tara!Se aude,Emil Boc?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor